Varkenshouderij

Achtergrond 362 x bekeken

Restwarmte zinkfabriek kan varkensmest drogen

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) wil de haalbaarheid van het drogen van varkensmest met restwamte van zinkfabriek Nyrstar in het Noord-Brabantse Budel onderzoeken.

Dat onderzoek kost veertigduizend euro. De PVV-Commissie Varkenshouderij gaf gisteren haar goedkeuring aan het projectvoorstel.

Nyrstar zou vierhonderd- tot vijfhonderdduizend ton varkensmest per jaar kunnen drogen met diverse restwarmtestromen. Dat is ongeveer twintig procent van het landelijke fosfaatoverschot. Het onderzoek naar de haalbaarheid van de mestdroging moet ook een antwoord geven op de vraag of Nyrstar mest van een wisselende samenstelling kan drogen.

Veel mestverwerkingsinstallaties die in de praktijk draaien of in ontwikkeling zijn, werken tot nu toe alleen optimaal met steeds hetzelfde soort of kwaliteit mest. Investeringen in installaties voor één soort mest zijn risicovoller dan het maken van installaties, die meerdere soorten mest kunnen verwerken. Door het drogen van meerdere soorten mest, is een mestverwerkingsbedrijf minder afhankelijk van ontwikkelingen in één bepaalde veesector. Daarnaast moet er een juiste samenwerkingsvorm komen tussen leveranciers en de verwerker van mest. Continuïteit van het mestverwerkingsproject moet gewaarborgd zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.