Varkenshouderij

Achtergrond 322 x bekeken 3 reacties

Huiverig over protest hoogleraren

Een groeiend aantal hoogleraren wil een eind aan de intensieve veehouderij. Haalt dit geleerde protest iets uit? Zeer de vraag. Maar het lezerspanel is huiverig.

Zal het veel uithalen, dat inmiddels ruim 200 geleerde heren en dames hoogleraren een eind willen toeroepen aan de intensieve veehouderij? Het is zeer de vraag. Velen van hen hebben niets met de sector te maken en je kunt wel betwijfelen met hoeveel deskundigheid ze erover spreken. Maar toch, het zijn wel hoogleraren. Dat hoor je het Boerderij-lezerspanel bijna denken. Want dat is namelijk wel bezorgd over dit initiatief van de Nijmeegse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. Zij startte de website www.duurzameveeteelt.nl, een manifest op internet tegen de intensieve veehouderij.

55 procent is bezorgd

Boerderij vroeg zijn lezerspanel hierover: Bent u bezorgd over de 'aanval' door hoogleraren op de varkenshouders en pluimveehouders? Hierop antwoordde 14 procent: ja heel erg. 41 procent zegt een beetje bezorgd te zijn. Kortom, met 55 % ruim de helft van het panel is bezorgd over deze nieuwe ‘aanval’ op de intensieve veehouderij, nu door hoogleraren. 32 % is ‘niet echt’ bezorgd, 9 % helemaal niet. De rest weet het niet.

Schrik zit er wel in

Maar haalt de actie van diverse universitaire topmensen ook iets uit? Op een meerkeuzevraag daarover reageert het panel verdeeld. 44 % vreest dat het nieuwe protest wel effect zal hebben. Deze groep denkt dat de hoogleraren ‘door hun positie’ weer van alles losmaken tegen de intensieve veehouderij. Een iets grotere groep van 48 % denkt dat het protest niets zal uithalen, omdat het de zoveelste kritiek op intensieve bedrijven van dezelfde soort is.
Al met al zit de schrik er wel in bij een flinke groep van het panel.

Geef ook uw mening!

Laat uw mening ook meetellen en word lid van het Boerderij-lezerspanel!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Joost. Het is nu zaak dat de landbouw niet in de verdedigign gaat, maar uit d eloopgraven komt. een verrassings aanval is iets waar deze groep "schreeuwers" niet op rekend. Boeren zijn immers timide trouwe volgers van de leiding (overheid). Aanval met argumenten die aantonen wat de gevolgen voor de BV Nederland zijn als de (intensieve) veehouderij wordt geelimineerd tot enkele knuffel koeien bij de psycho therapeut.

 • no-profile-image

  down under

  Han, hoezeer ik jouw oproep ook sympathiseer, deze zal geen gehoor hebben bij Joost! Immers als we de critikasters van onze sector de mond kunnen smoren heeft boerderij*/agd* geen artikellen meer te plaatsen en dus geen advertentie inkomsten meer.!

 • no-profile-image

  Han

  Down under. Ook de aanval moet gepubliseerd worden. Wat denk je als de heren >schreeuwers< hun zin krijgen e de landbouw tot knuffelkoeien en schattige kinderboerderij kippen is verworden, Heeft Boerderij geen recht van bestaan meer of moet zich gaan richten op Knuffelige Huisdieren en >Penny< achtige reportages voor de paard minnende meisjes. Aan de >redactie, de keus, Redt de boeren of wordt een Glossy.

Of registreer je om te kunnen reageren.