Varkenshouderij

Achtergrond 218 x bekeken 8 reacties

Vleutense biggenprijs omlaag

De Vleutense verwachtingsprijs voor biggen daalt voor volgende week met 2 euro naar 33 euro per stuk. De afzet van de dieren loopt moeizaam, omdat vleesvarkenshouders eindelijk van hun verliezen af willen. Zij hoopten de afgelopen weken op een verhoging van de varkensprijs, maar die blijft voorlopig uit. Daardoor betalen zij minder voor biggen.
De noteringscommissie in Vleuten houdt haar verwachtingsprijzen voor vleesvarkens gelijk. Levende varkens noteren € 0,98 tot € 1,00 en geslachte varkens € 1,24 tot € 1,26 per kilo. Daarmee sluiten de Vleutense prijzen aan op de Duitse noteringen, die vanmiddag ook onveranderd bleven op € 1,32 per kilo geslacht-gewicht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gemiddelde

  Wat een onzin dat nu alle vermeerderaars te leiden hebben onder een prijsdrukken effect. Het echte probleem zit hem er in dat er veel ste veel toeslag gegeven wordt voor kwalitatief matige koppels biggen van grote collega's. Niet dat ik ze dat niet gun maar mijn mesters klagen momenteel niet maar wel degene die grote koppels biggen ontvangen en echt absurde toeslagen betalen. De handel reageert hierop door alle vermeerderaars te korten! Maar vergeet een ding niet zonder de gemiddelde en iets kleiner vermeerderaars zal geen enkele handelaar bestaansrecht hebben! Maar ja die grootsheidswaanzin he!

 • no-profile-image

  john

  als ik mijn 12000 p/j biggen 5 jaar lang kan verkopen voor 45 euro,- gegarandeerd hoef ik niet aan schaalvergroting te doen, kan ik aan alle welzijnseisen voldoen, ammoniak, geur en mest tot 10% reduceren en ook nog enkele maatschappelijke functies vervullen. Welke partij durft het aan om mee te denken? en daarna uit te voeren? De groeiers veroorzaken de overproductie en die mogen mijn inziens ook de klappen opvangen.

 • no-profile-image

  John

  John, binnen het Nederlandse varkensrechtensysteem veroorzaken groeiers geen overproductie, hooguit een beetje jaloezie. Wil je de zekerheid van een vast inkomen, zoek dan een baan of treed in dienst van Family Farmers.

 • no-profile-image

  varkens

  John limburg.......zolang je varkensrechten van vleesvarkensplaatsen omruilt voor zeugen gaat die vlieger van jou dus niet op! Zeer moeilijk te begrijpen of niet dan...

 • no-profile-image

  john

  inderdaad vleesvarkenshouden in nederland wordt steeds moeilijker, zeugenhouden kan nog uit dus daar wordt nu weer flink in uitgebreid. de verhouding biggenproductie/vleesvarkensplaatsen wordt schever en de markt grilliger. Ik blijf ook gewoon schaalvergroten omdat het niet anders kan.

 • no-profile-image

  boer harms

  Dit is al de 3de keer in de afgelopen 20 jaar dat Nederland de biggen kraamkamer van Europa is geworden.
  Totdat de biggenmarkt kompleet in elkaar stort (wie hierrinnert zich hier nog biggenprijzen van 25 gulden?) en dan komen er weer geluiden dat we niet afhankelijk moeten zijn van de biggenexport en dat de verhouding zeugen/vleesvarkens in Nederland in evenwicht moeten zijn.
  Ik denk dat dit ook weer de 4de 5de enz keren in de toekomst zal gebeuren.

 • no-profile-image

  Eerst de feiten

  Flauwekul, de verhouding tussen zeugen en vleesvarkens is in Nederland al meer dan 20 jaar 1 op 5,8. De productie per zeug is met 30% gestegen, terwijl de groei van de varkens (hierdoor) achterblijft en de dieren ook nog eens steeds zwaarder geleverd worden.

 • no-profile-image

  boer harms

  Ik zeg ook niet dat er ooit iets aan gedaan is. Het enigste dat ik wil zeggen is dat op het moment dat de biggenprijzen goed zijn er meteen de verhalen zijn van de kraamkamer van Europa.
  Op het moment dat de biggenprijzen gruwelijk slecht zijn (grenzen worden om een of andere reden gesloten) dan komen er de geluiden dat we te sterk export afhankelijk zijn en dat Nederland gesloten moet zijn.
  Zelf geloof ik ook niet dat Nederland ooit een "gesloten varkensbedrijf" wordt.
  Iedere varkensboer (inclusief mezelf) begint op het moment dat de prijzen goed zijn plannen te maken om uit te breiden.
  Mooi voorbeeld vindt ik altijd de varkensrechten prijzen: op het moment dat de varkensprijzen aantrekken worden de rechten bijna dezelfde week duurder. En op het moment dat de varkensprijzen dalen zakken de prijzen van de varkensrechten. Gek eigenlijk, want varkensrechten koop je tocht voor de lange termijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.