Varkenshouderij

Achtergrond 308 x bekeken

Innovatieve aardappelen de grond in

Ralph de Clerck (links) poot met een medewerker op 8,5 hectare aardappelen van het ras Sunlite.

Dat zijn aardappelen met een uitzonderlijk lage calorische waarde van circa 60 kilocalorieën (kcal) per 100 gram. Dat is aanzienlijk minder dan gebruikelijk. De aardappelen worden ook dichter op elkaar gepoot. In augustus brengt HZPC ze naar de winkel. In Spanje is de nieuwe gezonde aardappel al een rage. Foto AxiPress

Koeien liggen rustig te herkauwen onder de in bloei staande kersenbomen bij het Limburgse Eijsden. Foto Twan Wiermans

Een medewerker van Preferent KI toont de nieuwe stressnegatieve Piétrain DB77 beer van Hypor. De DB77 is afkomstig uit het fokprogramma van BHZP waar Hypor een exclusief samenwerkingscontract mee heeft. Hypor zoekt deze beren zelf uit voor de Nederlandse markt. De beer onderscheidt zich door de vitaliteit van de biggen, de voeropname en het groeipotentieel en zijn zeer geschikt voor de Duitse markt, aldus Roy Strikkeling van Hypor. Ook de Hypor Maxter, een Piétrainbeer van zusterorganisatie France Hybrid, is nieuw. Deze beer is sterk gefokt op groei en voeropname. Foto Bert Janssen

Akkerbouwer Aard Robaard in Dronten beregent een deel van zijn uien waarvan het zaad voor de helft droog ligt. Dit is het gevolg van het schrale weer dat de Nederlandse akkers al weken teistert. Als Robaard niet beregent, komen zijn uien te laat op en loopt hij risico op tweewassigheid. "Voor de grond is het niet goed", zegt Robaard. "Beregenen is onnatuurlijk. Dit water valt nooit zo mooi als echte regen. Bovendien is het voor mij allemaal extra werk." Het is al het vierde droge voorjaar op rij, telt de Flevolandse akkerbouwer. "Dat is wel heel bijzonder en wijst wat mij betreft op klimaatverandering. Gelukkig zitten we hier in de goede provincie en hebben we de mogelijkheid om te beregenen." Foto Petra Vos

In het Limburgse Eijsden worden appelbomen beregend. Het ijs moet de knoppen en bloesem beschermen tegen bevriezing. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.