Varkenshouderij

Achtergrond 189 x bekeken 1 reactie

Geen minister? Dan staatssecretaris!

Het zit er dik in dat er na 9 juni en de kabinetsformatie geen apart ministerie voor landbouw meer komt. Maar dan moet er wel een landbouwstaatssecretaris komen, zegt het lezerspanel.

Wie de verkiezingsvoornemens van de verschillende politieke partijen bekijkt, kan moeilijk om de conclusie heen: de dagen van een afzonderlijk landbouwministerie lijken geteld. Dat is niet gewenst voor de landbouw, en het doet volgens velen ook geen recht aan de bedrijfstak die als voedselproducent en beheerder van dik 70 procent van het land geen doorsnee branche is. Maar het lijkt wel te gaan gebeuren.

Panel wil straks wél staatssecretaris van landbouw

Als het daadwerkelijk zo loopt, moet er wél een speciale agro-bewindspersoon komen, namelijk een staatssecretaris van landbouw. Dat zegt met 88 procent een grote meerderheid van het lezerspanel. Er moet wat het panel betreft dus hoe dan ook een in agrarische zaken gespecialiseerd bewindspersoon komen. Is het geen minister, dan maar een staatssecretaris.

Landbouw straks liever onder EZ dan onder Vrom

Het panel kreeg ook de meerkeuzevraag voorgelegd bij welk ministerie men het agrarische beleidsterrein het liefst zou onderbrengen, als LNV inderdaad niet terugkomt. Hierbij koos slechts 5 procent: bij Vrom of een ander ‘milieuministerie’. Met liefst 69 een veel grotere groep koos de optie ‘bij Economische Zaken (EZ) of een ander ondernemerschapsministerie’. 5 procent had de voorkeur voor nog een ander ministerie. 11 procent van het panel vindt het helemaal niet nodig dat het beleidsterrein landbouw expliciet bij een of ander ministerie wordt ondergebracht. Deze groep koos als antwoordoptie: ‘helemaal niet nodig, landbouw is gewoon een vorm van ondernemerschap, net als in andere sectoren’.

Kortom, een meerderheid van het lezerspanel wil de landbouw straks ver houden van het milieuministerie Vrom (of hoe het straks ook gaat heten). De meeste boeren, als het panel een indicatie is, voelen zich toch lekkerder bij de noemer ondernemerschap ofwel Economische Zaken. Het is ook helder dat de landbouw een eigen bewindspersoon verdient, althans volgens het panel. Die staatssecretaris moet dan dus liefst gaan hokken met EZ of een daarvan afgeleid ‘nieuw’ ondernemerschapsministerie.

Word lid van het lezerspanel!

Ook uw mening laten meetellen? Meld u aan voor het Boerderij-lezerspanel.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerinneke

    Zonder ministerie van landbouw gaat de landbouw nog sneller naar de bliksem. Maar dat willen ze in den Haag toch ook. Anders zouden ze zich daar wel wat vriendelijker opstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.