Varkenshouderij

Achtergrond 349 x bekeken 13 reacties

Europese lobby uitstel overgang

Boerenorganisaties uit Europese lidstaten zijn een lobby begonnen om uitstel te verkrijgen voor de verplichte overschakeling naar groepshuisvesting voor zeugen.

Dat meldt het persbureau Agra Europe. Ook de Nederlandse lobbyist voor de vleessector Frans van Dongen bevestigt dat dit gaande is. Hij spreekt van een bijzonder kwalijke zaak.

De lobby is vooral afkomstig uit zuidelijke en oostelijke EU-lidstaten. Het argument dat wordt gebruikt is de slechte financiële positie van de varkensbedrijven, waardoor ze niet in staat zouden zijn te investeren in nieuwe huisvestingssystemen. Nederland, Denemarken Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn felle tegenstanders van een eventueel uitstel.

Frans van Dongen wijst er op dat met een uitstel de geloofwaardigheid van de Europese commissie in het geding komt. "Waarom maakt Europa nog wetten als ze op het moment dat ze doorgevoerd moeten worden toch weer van tafel gaan? Het is een bedreiging voor het gelijke speelveld binnen Europa."

Volgens Van Dongen ontstaat er ook op dit punt weer een Noord-Zuid tegenstelling. Het zijn vooral de zuidelijke lidstaten die voor uitstel zijn terwijl de noordelijke al veel meer zijn omgeschakeld op groepshuisvesting. Van Dongen weet ook nog niet hoe Duitsland zich zal opstellen in deze discussie. "Het zou me flink tegenvallen als Duitsland een uitstel zal ondersteunen", aldus de lobbyist.

De verplichting voor groepshuisvesting is al begin jaren 90 afgesproken. Het is de tweede keer in korte tijd dat er wordt aangedrongen op uitstel van doorvoering van wetgeving die al lang geleden is vastgesteld. Polen pleitte onlangs voor uitstel van het kooiverbod voor leghennen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  als de groepshuisvesting uitgesteld word(wat ik niet hoop) moet dat in nederland ook worden uitgesteld. gelijke rechten en plichten in heel europa!

 • no-profile-image

  gert

  De retailers en wakker dier voeren in Brussel een stevige lobby,waar Brussel erg gevoelig voor is

 • no-profile-image

  energie

  ben, op de vraag aan wie het te danken is dat de m2 norm is bijgesteld denk ik dat het belangrijk is zowel annechien als wyno de eer te doen die ze toekomt, ze hebben bepaald niet voor elkaar onder gedaan, hetzelfde geldt voor een aantal kamerleden.

 • no-profile-image

  jeroen

  Start ook even een lobby om de 18mm roosters, de groenlabel onzin van tafel te krijgen.

 • no-profile-image

  boer

  Zo is het Jeroen, maar geld moet het kosten, wat er ook gebeurd.De bestuurders van de N.V.V zijn te druk met fietsen van de alpe de huez. Ze hebben allang afscheid genomen van de kleine gezinsbedrijven,alleen durven ze het niet te zeggen. Mega is de toekomst, of je wil of niet. Wat een ambtenarenclubje is het geworden,helaas.

 • no-profile-image

  jeroen

  Beste Ben van de veluwe. De nvv doet ongetwijfeld goed werk. Maar met hun biggenprijs zullen ze op dit moment weinig vrienden maken bij de vleesvarkenshouders.

 • no-profile-image

  boer

  Sinds Wien van de Brink weg is bij de N.V.V is het een meelopersclubje geworden. Zonder de huidige N.V.V zijn we niks beter of slechter af. Een vakbond hoort op zijn tijd zijn tanden te laten zien, zoals onder van de brink gebeurde. Zie ook op zijn tijd de acties bij de F.N.V. Als je alles maar goed vindt dan kun je jezelf net zo goed opdoeken.

 • no-profile-image

  boer

  Ik weiger om mijn kop in het zand te steken, zoals de meeste doen. Ik heb zelf vleesvarkens,dan weet je wel genoeg. Kan heel slecht tegen onrecht,cq,uitbuiting. Als boer wordt je continu onrecht aangedaan. Meelboer handelaar, supermarkt, enz. Maar ik ga in ieder geval strijdend verder, en weiger op te geven. Maar het klopt, mensen zoals ik die slecht tegen onrecht cq uitbuiting kunnen hebben, die hebben een zwaarder leven.

 • no-profile-image

  Ben

  Beste Boer uit Stuifzand. Wat een onzin schrijf jij zeg. De bestuurders van de NVV werken zich uit de naad voor alle varkenshouders. Aan wie is het te danken dat de m2 norm is bijgesteld? En dat 1 bestuurslid een paar dagen fietst voor een goed doel Bigchallenge genaamd is alleen maar positieve reclame voor de sector. En volgens mij is de NVV degene die nog echt voor de kleine gezinsbedrijven opkomt. Dus kom zelf ook eens in de benen...... enf pak de telefoon en bel die jongens eens. Zul je aangenaam verrast zijn waar ze allemaal mee bezig zijn voor de sector. Ook in hun vrije tijd.

 • no-profile-image

  boer

  Daarnaast is het zo, want ik heb er nog wel een paar, dat ze met allemaal randzaken bezig zijn, wat natuurlijk gigantisch veel tijd en geld kost voor zeker zo'n kleine club als de N.V.V . V.B De aujeszky gelden waar jaren over gerecht is maar waar het resultaat in geen verhouding staat met de uitkomst. Verder wordt de varkenshouderij de komende jaren minimaal gehalveerd, een beter doel om actie te voeren is er voor een vakbond niet, lijkt mij. Maar het is akelig stil bij de N.V.V. Oftewel ze vinden het allemaal wel best zo. Een actiepunt zou B.V. kunnen, nee moeten zijn is de ammoniakreductie. Nederland had naar ik meen een uitstoot van 128 kiloton, of zoiets. Dit zou verlaagt moeten worden naar ik meen 110 kiloton. De slapende N.V.V zou dit kunnen laten onderzoeken. Ik weet zeker dat deze reductie allang gehaald is. Dus er hoeft geen boer meer geld uit te geven aan die onzin dingen als luchtwassers. Heb ik al meermalen aangegeven bij de N.V.V. Maar zoals eerder gezegd, er wordt niets mee gedaan. Ze vinden alles best. Wien Van de Brink had bij een halvering van de varkensstapel ( op oneigenlijke gronden) allang harde actie gevoerd. Maar onze Wyno is druk bezig met de alpe de huez, alsof er niks beters te doen is. Na een lidmaatschap van ik meen 15 jaar zeg ik dan ook mijn lidmaatschap op, het zal helaas alleen niks uitmaken.

 • no-profile-image

  wouter

  Als boer stuifzand zo moedig is als dat hij praat komt hij naar de werkgroep of landelijke vergadering en begint dan, met het gezicht erbij, te spuien. Niet zo anoniem dus. Dan zou hij ook weten wat er ondertussen wordt gedaan aan ammoniak en de 20 mm eis.

 • no-profile-image

  optimist

  Boer Stuifzand, naast het lidmaatschap van de NVV zou ik als ik jou was ook het boerenbestaan vaarwel zeggen. Je lijkt mij echt zo'n type die 's morgens al nors opstaat en vervolgens de hele dag door blijft fitten op alles en iedereen. Onderneem zelf eens wat !

 • no-profile-image

  Boer

  @ Gert , Dr : Voor of tegen wat lobbyen de retailers en wakker dier ?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.