Varkenshouderij

Achtergrond

Eerste stappen naar weide voor Gelderse koeien

De koeien van de familie Keuper uit het Gelderse Megchelen gaan naar de wei.

"Wat later dan vorig jaar. Door de regen was het nog te nat", vertelt Tom Keuper. De melkveehouder werkt volgens het pure graze-systeem. "De koeien lopen zoveel mogelijk buiten. Vanaf eind april hopen we ze dag en nacht te kunnen weiden", zegt hij. De koeien worden zo min mogelijk bijgevoerd en krijgen alleen krachtvoer in de melkstal. Om optimaal gebruik te maken van het gras schakelt hij zoveel mogelijk over naar voorjaarsafkalven. "De afgelopen weken hebben al vijftig koeien afgekalfd. Op deze manier hebben we in de winter minder hoogproductieve koeien, waardoor we minder hoogwaardig voer in de winter nodig hebben. Dit bespaart fors in kosten", legt de ondernemer uit. Foto Theo Kock

Agrifirm organiseerde samen met de Waiboerhoeve een workshop vloeibare voeding voor rundvee. Door de sterke ontwikkeling van bio-ethanolproductie zijn er verschillende vloeibare voeders voor de rundveehouderij beschikbaar gekomen. Vloeibare producten zoals tarwegistconcentraat (TGC) worden volgens de organisatie steeds meer ingezet als voordelige vervanger van raapzaadschroot en sojaschroot. Agrifirm meldt dat leden-melkveehouders die over 2009 TGC hebben ingezet, een extra saldo (melkopbrengst min voerkosten) hebben behaald van 7.500 euro. Deze bedrijven hebben een gemiddeld quotum van meer dan 1 miljoen kilo melk. Foto AxiPress

Marten Berends neemt grondmonsters voor het laboratorium Blgg op een tarweperceel in Oost-Groningen. Hij steekt veertig keer per 5 hectare, dat wordt gemengd tot één grondmonster. "Telers kunnen alleen het fosfaat-getal laten vaststellen. Ze kunnen de grondbemonstering ook uitbreiden met gegevens over kali, fosfor, pH, organische stof, lutumgehalte, het stikstof- en zwavelleverend vermogen en de structuur van de grond. Ik werk zo’n 450 uur per jaar voor Blgg." Foto Koos van der Spek

Medewerkers van kweker Bert Moed sorteren kruisbessenstekken in het Groningse Westerlee. De vraag naar de bessenstekken is volgens Moed aangetrokken, met name in Duitsland. Ongeveer de helft van de stekken gebruikt Moed zelf voor de teelt van struiken. Naast kruisbessenstekken teelt Moed onder meer meidoornstruiken, rozenonderstammen, graan en suikerbieten. Foto Koos van der Spek

De monniken van abdij Lilbosch in Echt hebben de Livar-varkens weer naar buiten gedaan. De dieren genieten van het mooie voorjaarsweer en leven zich uit op de grond. De abdij in Echt is sinds 2007 aandeelhouder van Livar. Al sinds 2000 houden de monniken varkens voor Livar. Door dat te doen konden de monniken van de abdij hun varkens blijven houden op de traditionele manier die ze gewend waren. Livar is in 2000 opgericht door vijf varkenshouders. Ze streven er naar om de varkens buiten te houden en niet te snel te laten groeien. Het vlees van de Livar-varkens wordt vooral afgezet in de horeca. Foto Twan Wiermans

Asperge- en lelieteler De Weerd uit Raalte in Overijssel kan na de lange koude en natte periode nu aan het werk om de lelies de grond in te krijgen. "Het is een beetje verlaat door het weer in de afgelopen weken", zegt Henk de Weerd. In de omgeving van Raalte teelt hij op ongeveer 25 hectare lelies op contract. Vandaag prepareerde Rob Timmer een maisperceel. Bij het frezen wordt een middel tegen aaltjes in de bodem gebracht, om aantasting van de bollen te voorkomen. Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.