Varkenshouderij

Achtergrond 1218 x bekeken 27 reacties

Varkensboer tegen wil en dank

Toen ik van school kwam en er weinig werk was op de boerderij van mijn ouders, vond mijn vader het een goed idee dat ik varkens ging houden. Dat is 50 jaar later toch nog min of meer gelukt.

Mijn vader wilde vroeger, toen ik van school kwam, dat ik varkens ging houden. Hij bouwde ondertussen een stal voor 100 vleesvarkens, zodat we een deel van ons eigen graan konden malen en opvoeren. Maar ik vond het na enkele maanden uitmesten met riek en kruiwagen toch niet zo’n goed idee. Ik was dan ook maar wát blij toen de laatste varkens verdwenen, zodat ik me meer met machines en loonwerk kon bezighouden.

42 wilde zwijnen bij 1 perceel

Nu, meer dan 50 jaar later, blijk ik weer een hele troep varkens te voeren. Dat was wel enigszins te verwachten, nu sinds vorig jaar de jagers het vlees niet meer kwijt kunnen wegens de aanscherping van de regels. Nu is er bijna niemand die nog jaagt, waardoor de wilde-zwijnenpopulatie explodeert. Op een avond telde we 42 zwijnen langs één kant van het perceel. Afschieten van een paar varkens helpt niet veel, daarom hebben we wat varkensvallen gemaakt. Ik was bang dat de varkens te slim zouden zijn om hier in te lopen, nu er honderden hectaren sorghum oogstrijp zijn.

Varkens in de val

De Australiërs zeiden me echter met een grijns op hun gezicht dat de val met een beetje geluk zo vol zou zitten. Ik snapte het niet helemaal. Maar inderdaad, de volgende dag zat de val helemaal vol. Ik kon niet begrijpen waarom als er een varken in zat, de andere varkens de dichtgeslagen deur open duwden en er ook niet meer uitkonden!?

Varkens houden een orgie

Een van de Australiërs had de uitleg. Het was mij al opgevallen dat het hoofdzakelijk beren waren, die vastzaten, en maar één zeugje. Volgens de Australiër die het wel snapte, was het zeugje als eerste wat gaan eten. Daarna was de deur achter haar dichtgeklapt en kon het dier niet meer weg. Hierop zijn de beren uit de omtrek haar komen bezoeken. Daarbij namen het risico door dit bezoek de klapdeur open te duwen. En wat ze toen deden, al die beren en die ene zeug? Laten we het houden op een orgie.

Vreemde vorm van cricket

Het is hier niet de juiste plek om te beschrijven wat er met de gevangen varkens verder gebeurt. De Australiërs noemen het zelf een vorm van cricket, dit afslachten van de varkens. Bekijken van het filmpje lijkt me alleen voorbehouden aan mensen met een stevige maag.

Foto's: Gerrit Kurstjens

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Nou Gerrit. Het is nergens voor nodig dat die varkens op zo'n wrede manier worden afgemaakt. Gebruik een geweer en doe het snel en pijnloos. Die sadisten met hun honden lijkt echt nergens op.

 • no-profile-image

  Jeroen

  W Geverink dat zelde had ik ook eigenlijk.
  Waren dat trouwens Denen? Der godt, zeggen ze.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Heb het filmpje deze keer maar niet bekeken. Onze weilanden worden vaak omgewroet. Ongelooflijk hoe diep ze dat keiharde lava/leem/gesteente van de plaats kunnen krijgen, en de hekken, speciaal tegen wild, kapot. In het bos naast ons weiland is een WildSchweinfutterplatze, een voederplaats. Ze krijgen daar Hooi, aardappelschillen, eikels, e.a. Je raadt het al, een aantal meters verderop staat een van de vele jachthutjes op palen, zoals je die hier overal ziet. Onze buurman Henz was een hele tijd geleden zijn land aan het inspecteren op vernielde hekken, ziet hij daar een koppeltje biggen rondstruinen. Hard erachter aan en warempel, na een duik had hij er eentje te pakken. Maar toen zag hij een schaduw uit het bos komen. Hij is als een gek opgekrabbeld met met het gillende jong onder zijn arm richting zijn trekker gerend. Vertelde dat hij die net op tijd haalde want denk maar dat zo'n zeug woedend kan zijn! Zo leuk was het en wat zag het er schattig uit, dat gestreepte wildzwijntje! Binnen no-time zo mak als wat. Te veel werd het dier aangeleerd (, net als dat varken van Emil/Milchiel uit Lönneberga, toch leuk zo'n huisdier) het beest dacht op een gegeven moment dat het een hond was. Aan het kabaal hoorde je het al, bezoek! Het inmiddels grote zwijn liet het bezoek komen, geen probleem. Maar liet de mensen echt niet meer van het erf gaan en werd steeds agressiever. Uiteindelijk is deze "waak"zwijn op het bord terecht gekomen. Wat je hier in de buurt ook wel eens hoort is dat een varken wat buiten scharrelde een "Wilde Liebhaber" gehad had. Geen gezicht moet het zijn, die Mischling-biggen!

 • no-profile-image

  Marcel

  Schandalig dat filmpje wat erbij hoort, meteen van internet af, zo krijg je in NL een negatief imago ja.
  Echt slecht van Boerderij, zo een vooraanstaand vakblad en dan zon rommel toelaten, afschuwlijk. En de boeren maar klagen dat t zo slecht gaat. Vooral zo doorgaan met zo'n filmpjes als je nog minder inkomen wilt!

 • no-profile-image

  Thomas

  Stelletje trietse zakken, flikker da filmpje inderdaad snel van het internet af. Helemaal met Marcel eens. Jonge Jong doe er eens wat aan!

 • no-profile-image

  boer

  Het filmpje is misselijkmakend en mensonwaardig. Schaam je, het om zeep helpen van deze varkens kan ook op een diervriendelijke en nette manier.

 • no-profile-image

  E. S.

  Ik sluit me volledig bij de voorgaande mensen aan. Ik vind het walgelijk om zo dieren aan hun eind te laten komen. Dat ze dood moeten snap ik, maar dat kan clean and simpel met één kogel. Waarom dan zo dood martelen. Dan moet je toch een zieke geest hebben.
  Schaam je héél diep.

 • no-profile-image

  jopie

  Inderdaad, ik heb 5 seconden gekeken en zag welke kant dit filmpje opging, snel weggeklikt.
  Wat een waardeloze manier om een dier af te maken, doe dat snel en pijnloos en ik heb er geen enkel probleem mee, maar zo !! Haal dat filmpje maar weg.

 • no-profile-image

  Frank

  Wat jullie in australie doen moeten jullie zelf weten, maar hier in nederland doen we dat gelukkig niet!!!!!!!

  resumé: haal dat filmpje maar eens heel raps weg.

  groeten van een dierenvriend en varkenshouder

 • no-profile-image

  ikke

  Ik kan mezelf er eigenlijk totaal niet druk over maken, er gebeuren nog vééél ergere dingen over de hele wereld, vaak zelfs door wetgeveing ingegeven (indirekt wel te verstaan) alleen is het volgens mij NIET verstandig om van dergelijke dingen een filmpje te maken en dat dan ook nog op internet te zetten.
  Ikzelf zou trouwens gewoon een voorhamer pakken en die beesten zo snel mogelijk naar de eeuwige jachtvelden sturen, zonder die flauwe kul met honden.

 • no-profile-image

  arie maas

  super gerrit hebben de honden tenminste ook nogeens plezier. wordt ziek van al dat diervriendelijk gezeik.

 • no-profile-image

  vee

  Het is schandalig dat er mensen zin die dit vergoeielijken, het is onze taak als denkende mens om te voorkomen dat dieren door ons toedoen lijden. Shame on you!

 • no-profile-image

  maik

  ik denk nu maar zo wat hebben we liever geen eten of dat al die beesten blijven leven?
  oke het is niet de beste manier ik zou ze schieten maar ider land zijn eigen ding.
  hoevaak zie je in australie wel niet een kangaroe met alle botten gebroken langs de weg omdat i weer is aangereden door een road train of hoe vaak gebeurt dat met andere dierne?

 • no-profile-image

  boer

  Ik kan alleen maar hopen dat degenen die dit met plezier doen, op een onbewaakt moment, gegrepen worden door een stel hongerige dingo's.

 • no-profile-image

  Respect voor leven

  Schandalig, en het ook nog een beetje vergoeilijken met de zin "Bekijken van het filmpje lijkt me alleen voorbehouden aan mensen met een stevige maag"

  Een echte boer en vent maakt zo'n beest snel en pijnloos af. Dit is leedvermaak ten koste van beesten die er nou ook eenmaal zijn.

  Als een dier dood moet doe het dan zo snel mogelijk en met zo min mogelijk stress en pijn voor het dier!

 • no-profile-image

  hmmm

  dag mensen... ik heb het filmpje ook gezien je moet je voorstellen in australlie dat het niet alleen maar vlaktes zijn maar ook erg veel bos.
  bos met veel prikkels waar je zelf niet in kunt. dus de enige manier omdat te doen is dus een hond die bosjes in te sturen om die biggen eruit te haalen. en dan doodschieten, of dood steken je moet je voorstellen als je de hond dus met dat varken aan ziet komen lopen. je kunt dus niet met het geweer het zwijn dood schieten omdat de kans te groot is dat je een hond raakt.. en dan moet je het dus met een mes doen.
  en eerlijk waar zo snel zon mes erin zit is het biggetje ook dood. . wat je dus ook ziet. ik kan me voorstellen. dat somige dit niet kunnen aanzien. euhm wel is gezien hoe biggen in nederland een truck in worden geladen. of hoe kippen worden gevangen.???

  ik denk dat iedereen die vlees eet geen recht van praten heeft.

 • no-profile-image

  Gerrit Kurstjens

  Oeps. Dat ging even fout. Dat filmpje dat over de training van honden voor de varkensjacht ging is inderdaad niet geschikt voor publicatie. Ik zal de Boerderij vragen het te verwijderen.
  Ik denk dat varkensjacht met honden hoort in dezelfde categorie als stierenvechten , zeehonden doodknuppelen en dergelijke. Varkensjacht met honden is behalve niet plezierig voor de varkens ook de honden worden regelmatig “beschadigd” door de varkens. De veeartsen hier hebben van tijd tot tijd een hond te repareren die gedeeltelijk opengereten is door een varken. Mijn bedoeling was alleen te vermelden wat buiten Nederland gebeurd. De maker van dit filmpje is te veel in detail gegaan. Wat te denken van andere dieronvriendelijke zaken, zoals het door de overheid geadviseerde vergiftigen van vossen? Lijkt me voor de vossen ook geen plezierige manier om tot een einde te komen. Daarom ben ik blij dat ik hoofdzakelijk met machines en graan te doen heb. Alhoewel een perceel spuiten voor de rupsen met insecticide brengt ook miljoenen beestjes op een onplezierige wijze tot hun einde. Vooral de nieuwe biologische spuitmiddelen die bestaan uit een soort virus die er voor zorgen dat de insecten uit elkaar spatten en zodoende andere insecten besmetten, dat is ook niet bepaald diervriendelijk.. Zou de cabaretier Paul van Vliet toch gelijk hebben, volgens hem:” Als je over iets heel diep nadenk kom je er niet uit, hoe dieper je nadenk…..”

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Gerrit zijn die wilde zwijnen ook ooit geimporteerd net als de kamelen bij jullie? Hier worden ook wilde zwijnen (geimporteerd uit europa) op kleine schaal gehouden op afgerasterde plaatsen maar daar zullen er ook wel eens uitbreken en heb geen idee over hun overlevings kansen want ze kunnen hier drie maanden per jaar niet in de grond vroeten Hier hebben we sinds een paar jaar steeds meer wilde kalkoenen ze zijn meestal in groepen van ses tot acht vroeger waren ze hier helemaal niet. Zeker zo'n idee van zo,n stadse amtenaar om ze uit te zetten want ze zijn nog beschermt wild ook en doordat ze een beetje kunnen vliegen krijgen vossen en koyoti's en wolven ze niet te pakken. Waar wij hier vaak ook last van hebben zijn wasbeertjes en bevers die kunnen aan de buitenkant van een maisveld wel een hectaartje aan de eerste omgang met de combine kan dan wel eens fustrerend zijn voor deze chauffeur maar als je het in %uitrekent dan is het maar weinig

 • no-profile-image

  P

  Ik heb begrip ervoor dat de wilde zwijnen gevangen worden als de populatie te groot wordt en daardoor teveel schade brengt aan de gewassen. Tenslotte ploegt een wild zwijn gewoon door een akker waardoor er veel kostbaar product verloren gaat. En een pluim voor de vangmethode. Een varken dat aangeschoten wordt en niet gevonden wordt sterft veelal een langzame (en als de wond gaat ontsteken) een pijnlijke dood. Met deze vangmethode is dit te voorkomen. Tot hier heb ik als varkenshouder er alle begrip voor.

  Maar het feit dat jullie dan gewoon zo een varken laten afmaken door jullie honden (OK, een wilde dingo in de natuur is ook zonder medelijden om aan zijn voedsel te komen), is misselijkmakend. Uiteindelijk moet een steek door het hart het varken de verlossing brengen. Deze methode/actie is onverstandig, onnodig leed voor het dier en niet goed te praten omdat het hier een zieke vorm van vertier.

  Ten eerste dacht ik dat de Australische bevolking tot de ontwikkelde westerse wereld behoorde, daarbij vindt ik het levensgevaarlijk om jullie honden zo bloed te laten proeven. Een kind is dan ook een gemakkelijke prooi geworden voor een bloeddorstige hond. Maar waar ik het meeste moeite mee heb, breng het varken dan op een snelle en zo pijnloze mogelijke manier om het leven en ga niet van dit soort misselijkmakende spelletjes verzinnen.

 • no-profile-image

  adrie

  Ze moesten die keurentjes met zijn mooie verhalen direct van de site boerderij afweren! Wat een belachelijke en ziekmakend filmpje is dit. En dan ook nog het lef hebben een foto eronder te zetten met een biggetje die we elke zoveel uren voeren! Flikker toch op man!

  Site boerderij: schaam je diep dat je dit geplaatst hebt!

 • no-profile-image

  varkensboer

  wat ben je dan een ongelovelijke klootzak als je zo met dieren om gaat maakt niet uit wat voor dier

 • no-profile-image

  iemand met een beetje verstand

  gerrit (verwijderd, RB), je hebt dat filmpje zelf geplaatst, dus je zult er ook wel niet zo veel moeite mee hebben...

 • no-profile-image

  Hans

  Kurstjens, volgens mij doe je dit puur om te kijken hoeveel reacties als je krijgt. Ik heb in mijn jonge jaren ook wel eens een zeug doodgeslagen in mijn onbenulligheid, Man, wat een rotgevoel, zere buik en niet slapen. De volgende dag zie je het cadaver nog liggen, tot dat de ophaaldienst er geweest is. Maar dit slaat alles Gerrit, dat je dit filmen wilt?! en ook je commentaar, om het nog enigszins goed proberen te praten, Man hou op! Koren op de molen van Marianne Thieme. Wees professioneel!!!

 • no-profile-image

  berend

  vandaag mijn abbonement opgezegd bij de boerderij. Deze rotzoi wil ik niet meer in huis hebben!
  (rest verwijderd, RB).

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Laat iemand zien wat de realiteit is in Australie, vinden we het met zijn allen weer niet goed.

 • no-profile-image

  bart

  waar zien jullie dat filmpje?

 • no-profile-image

  zeeuwsvlaanderen

  Gday
  Ik heb zelf in 1998 een maand of 5 tijdens mijn 18maanden verblijf gewerkt op een station iets verder up the road in de buurt van cunnamulla eulo welbepaald en dat is geen akkerbouw maar mulga country 85000 schapen en 35000 koeien hadden ze bij ons.

  bijna ieder weekend gingen we een nachtje piggy's jagen met de honden.
  rotweilers en terrier een lederen pak aan tegen de agresieve mannetjes varkens en weg waren we.

  wat is het verschil met nederland als ik hier klopjacht als ik hier 60 hazen en 20 fazanten op het tableau heb liggen
  NIETS alleen de methode is iets anders.

  kangaroe's werden ook bij bosjes geschoten door beroeps jagers daar ik ben 1x 3 dagen mee geweest en het was een wereld ervaring.


Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.