Varkenshouderij

Achtergrond 307 x bekeken 1 reactie

Werkgroep buigt zich over aanpak van PRRS

Een werkgroep van deskundigen en belanghebbenden (stakeholders) gaat zich buigen over een landelijke aanpak van PRRS (abortus blauw).

Dit heeft de Commissie Varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees (PVV) besloten. Doel van de werkgroep waarin vertegenwoordigers van LTO, NVV, de Koninklijke Maatschappij voor diergeneeskunde (KNMVD), Topigs en de Gezondheidsdienst voor dieren (GD) plaatsnemen, is om te komen tot een landelijke gecoördineerde aanpak om de ziekte PRRS beter te beheersen.

Ook binnen de KNMVD is een denktank actief die zich over de PRRS-problemen buigt. Doelstelling is om de aanpak van dierenartsen van de ziekte op één lijn te krijgen. Tussen de nu in te stellen werkgroep en die al bestaande denktank zal nauw worden samengewerkt. Op zijn minst één vertegenwoordiger uit de KNMVD-denktank zal plaats nemen in de nu in te stellen werkgroep.

Tijdens de commissievergadering pleitte hoogleraar Anton Pijpers van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht er voor om in de eerste plaats te streven naar een betere beheersing van de ziekte PRRS. "Het zal al moeilijk genoeg zijn om dat voor elkaar te krijgen. Pas als we zover zijn dat het probleem beter beheersbaar is kun je misschien gaan praten over een definitieve uitbanning, maar zover is het nog lang niet."

De laatste tijd is er herhaaldelijk voor gepleit om te komen tot een strategie om PRRS terug te dringen en mogelijk uit te roeien. PRRS is een virusziekte en zorgt voor veel problemen op de besmette bedrijven. Het virus tast de algehele weerstand van varkens aan, waardoor deze vatbaarder worden voor allerlei aandoeningen.

Het is niet duidelijk wat nu de beste aanpak is om het virus onder controle te krijgen. In Amerika is succes geboekt in de minst varkensdichte gebieden. Het is de vraag of die aanpak in Nederland ook kan werken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    knor

    eindelijk gaan ze er aan werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.