Varkenshouderij

Achtergrond 283 x bekeken 16 reacties

Vleutense varkensprijs fors omlaag

De beurscommissie in Vleuten volgt de Duitse slachterijen met haar verwachtingsprijs voor levende varkens voor volgende week. Die daalt dus met 6 cent naar € 1,24 tot € 1,26 per kilo. Het aanbod van vleesvarkens is groot, terwijl varkensvlees 1 tot 2 cent per kilo minder opbrengt. De slachterijen vergroten hun marges dus. Levende varkens noteren in Vleuten 4 cent lager met € 0,97 tot € 0,99 per kilo. De export van levende varkens noor Polen en Hongarije loopt iets beter dan de afzet in Nederland en Duitsland. Het winterweer bemoeilijkte de uitvoer van levende varkens uit Nederland naar oost-Europa de afgelopen weken. Nu dat voorbij is, komt die export weer op gang. Poolse en Hongaarse slachterijen misten de afgelopen weken veel vleesvarkens en hebben daar zodoende nog behoefte aan.
De Vleutense biggenprijs blijft onveranderd op 35 euro per stuk. De afzet van biggen loopt nog goed. Als de varkensprijzen in het huidige tempo blijven dalen, zal de biggenprijs ook een keer onderuit gaan. De rendementen op vleesvarkensbedrijven zijn bedroevend slecht met de huidige biggenprijzen. Biggen zijn niet te duur ten opzichte van de kostprijs. Vleesvarkens leveren alleen veel te weinig op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjongejongesjongejonge!!!!!!!

  VRIJDAG 26 FEB.... DE DAG DIE VOOR VEEL BOEREN DE BEKENDE DRUPPEL GAAT WORDEN. VANDAAG HEEFT DE GEHELE SECTOR VERLOREN VANDAAG IS DUIDELIJK GEWORDEN DAT HET KLEINE BEETJE HOOP DAT ER WAS WEG IS VANDAAG IS DE DAG WAT MIJN BETREFT DE OORLOG IS VERKLAARD AAN ALLE MENSEN DIE VERANTWOORDELIJK ZIJN VOOR ONZE SECTOR MET NAME DE VAKBONDEN DIE ALLES LATEN GEBEUREN..... WEG ERMEE, KOPPEN MOETEN ER ROLLEN. VANDAAG HEBBEN DE SUPERMARKTEN WEDEROM DE SLAG GEWONNEN.. VANDAAG IS DUIDELIJK GEWORDEN DAT VOOR DE VLEESVARKENSHOUDERS 2010 WEER EEN HOPELOOS JAAR GAAT WORDEN EN IEDEREEN DIE ZEGT DAT HET ANDERS IS ZIJN LEUGENAARS. MIJN MEDELEVEN GAAT UIT NAAR AL DIE BOEREN DIE EEN GEZIN MOETEN ONDERHOUDEN EN WAARBIJ DE GEHELE FAMILIE MEE MOET LIJDEN WANT DEZE SITUATIE BRENGT BIJ DE HELE FAMILIE SPANNINGEN MEE.. IK HOOP DAT ER MENSEN OPSTAAN DIE AKTIE DURVEN TE ONDERNEMEN WANT EEN DING IS ZEKER WIJ HEBBEN NIKS MEER TE VERLIEZEN!!!!!!

 • no-profile-image

  luchtwasser

  het sjongejonge zeg !!!
  en nu beginnen ze ook nog over luchtwassers achter de stal op stapelen of da ze vur niks zijn die dingen
  mer positief blijven . da leeft makkelijker

 • no-profile-image

  john

  klagers zijn geen blijvers en blijvers zijn geen klagers.. dus zie je het niet meer zitten? doek dan je zooi op of verhhur het aan een b,ijver... kijk de voerwinstspiegel op nieuwe oogst zoveel is er niet te klagen voor alle partijen momenteel!! het begin van 2010 is tot nu toe voor iedereen goed

 • no-profile-image

  boer

  John, wat lul jij toch altijd dom op forums. Varkensbedrijven zijn totaal onverkoopbaar en bij verhuren moet er ook geld bij. Bij de voerwinsten van de afgelopen 3 jaar blijft 80% geen boer. Ga maar eens met de Rabojongens praten dan kun je horen hoe dramatisch het op de meeste bedrijven al lange tijd is. Dit geld in iets mindere mate voor de fokkers omdat de biggen simpel weg goed aan de prijs zijn. Maar lul in ieder geval niet meer zo dom.

 • no-profile-image

  jeroen

  John, wat jij vanmorgen geschreven hebt op dit forum slaat nergens op.
  KLAGERS ZIJN GEEN BLIJVERS, wat een onzin ik zou ook lekker wekelijks bestolen willen worden en er niets van zeggen dan ben je pas ondernemer.
  En uit jou tekst kan ik veel frustratie lezen.
  Zelf heb ik al twee jaar geen varkens meer mijn bedrijf was bovengemiddeld groot en in huurstallen. ik ben gestopt omdat je als varkenshouder werkt voor anderen en daar had ik geen zin meer in.
  STOPPEN IS OOK ONDERNEMEN

 • no-profile-image

  Knorrie

  Varkenshouders die de schuld van de lage varkensprijzen telkens bij derden leggen moeten zelf eens aan de slag voor een oplossing!!!!!!! Het is en blijft een kwestie van vraag en aanbod, niet meer en niet minder. Wordt zelf handelaar of stop ermee. Misschien zinvol de produktie te beperken door tijdelijk onderhoudsvoer in te zetten?? Voor de fokkers in eerste instantie geen goede optie, maar ik ben ermee eens dat de varkensprijs hoe dan ook, stuctureel hoger moet. Nogmaals schuif dat niet telkens op anderen af, maar doe wat!!!!

 • no-profile-image

  knor

  Ik wil even melden dat ik het ook helemaal gehad heb met de reakties van " John " . De onderstaande reaktie van hem is nog dommer dan dat geleuter over het licht leveren van vleesvarkens. Als je niks zinnigs te melden hebt , reageer dan ook niet.

 • no-profile-image

  reactie op onze beterweter

  john stop er maar mee,, met je wijze stukjes en net of je het wiel opnieuw hebt uitgevonden,,,, jij bent zelf net zo erg ik wens je veel plezier in je ondernemen maar stop met al dat domme gelul...

 • no-profile-image

  geenondernemermeer

  Toch klopt het niet.
  Bij de vleesvarkens is geen drol te verdienen, dus moeten de biggenprijzen omlaag?????
  De afgelopen jaren was het goed in de vleesvarkens, in de fokkerij was het bar slecht, toen gingen de biggen toch ook niet omhoog.
  Dus hier geld niet vraag en aanbod maakt prijs, maar, Als de vleesvarkens onder kostprijs is moeten de biggen omlaag, terwijl er grote vraag is naar biggen, waar blijft nu vraag en aanbod maakt prijs, nee, de grootste mond bepaalt de prijs.
  Begin is bij jullie vion, zorg is dat die jullie mesters niet bij de beer doet, dan krijgt de fokker ook wat hij verdient.
  Gegroet

 • no-profile-image

  alex

  Als het werkelijk zo slecht gaat in de sector, waarom kopen jullie dan elke keer weer van die dure rechten???

 • no-profile-image

  boer

  Nog een kleine oplossing, maar het zal misschien wel helpen. STOP met het huren van stallen en STOP met voergeld. Je weet van tevoren dat het geen zak op zal leveren, de verhuurder is er goed mee en het aantal varkens zal op die manier nooit minder worden. En voor de duidelijkheid: Ik ben fokker, dus ik zou hier niets mee opschieten. Ik ben er echter wel van overtuigd dat er iets veranderen moet.

 • no-profile-image

  Jonas

  Ik begin me steeds meer af te vragen of John wel een zelfstandig varkenshouder is???

 • no-profile-image

  john

  in mijn huurstal kan ik een big maken voor 34 euro, incl mestafzet en rechten. de gemiddelde biggenprijs 5 jarig = 41 euro met ongeveer 8000 biggen op jaarbasis verdien ik dus 56 000 euro.. (voor belastingen) niet slecht voor een baantje van nog geen 30 uur in de week. de stal heeft een biggenbatterij om 8000 biggen af te leveren. vroeger waren hier 300 zeugen voor nodig nu doe ik het met 275 en ik hoop in 2013 met 250... dan kan er gewoon groepshuisvesting gemaakt worden voor de zeugen en kan de stal weer een paar jaar mee... zeugenhouderij in huurstallen gaat dus prima.. misschien een idee voor een aantal gefrusteerde vleesvarkenshouders hier die de biggen te duur vinden? http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=7373LLB&D1=1&D2=80-85&VW=T deze informatie vind ik veel belangrijker... wat blijkt in april worden er veel meer biggen gemaakt dan in december... ongeveer 10% door deze 10% raakt de varkensmarkt verzadigd en stort uiteindelijk de varkens en biggenprijs weer in.. daarna moet eerst weer de verzadiging oplossen waarna de markt weer kan klimmen.. als sector moeten we met zijn allen een goede oplossing vinden om die 10 extra productie in te dammen zodat we jaarrond een goede varkens en biggenprijs kunnen noteren.. en of dat nu gebeurt met lichter slachten, speenbiggen slachten, minder zeugen aandekken in de periode ervoor of als iemand een beter idee heeft dan vertel het. dan hoop ik dat de prijzen naar de werkelijke kostprijs gaan zodat ik ook een nieuwe stal kan zetten met een kritieke opbrengstprijs van 41 euro.. maar nu kan dat gewoon niet uit en blijf ik maar doorgaan in mijn huurstal tot de golfplaten van het dak waaien.

 • no-profile-image

  RBL

  Vleesvarkenshouders hebben jarenlang zonder dat ze het zelf door hadden spot goedkope biggen van goede kwaliteit gekocht. Dit kwam omdat Nederland zat biggen had(overschot) die vaak maar op 1 locatie geplaatst konden worden die locatie was Nederland, maar door regelgeving kunnen er nu heel makkelijk alle biggen geexporteerd worden en worden er afzetkansen gecreeerd hierdoor zijn ook de biggen in Nederland nu op een redelijk niveau terwijl dat dat in het buitenland altijd zo geweest is, mesters schreeuwen dat de biggen te duur zijn, NEE ze waren altijd te goedkoop, de varkensprijzen zijn in vergelijking met de laatste 5 jaar niet extreem goedkoop de biggen zijn gewoon wat duurder, banken hebben op voerwinsten van de laatste jaren gefinancierd daardoor komen mesters bedrogen uit op dit moment, let op het verschil wordt vanzelf kleiner, biggen gaan goedkoper worden of de vleesvarkens worden duurder maar ga hier niet vanuit, Groeten RBL

 • no-profile-image

  Geert

  En 25 jaar geboerd John en nog niks met je huren. Tel jezelf niet rijk maatje. Ik tel uit dat ik ongeveer hetzelfde draai als jij, alleen ben ik gesloten. En met die 250 zeugen ga je het op termijn niet halen als je alsnog naar GroenLabel moet.
  Ik zit nu 17 jaar voor mezelf. Heb 3 bedrijven maar als je niet oplet kun je met een goeie baan meer verdienen en ga je drie weken zorgeloos op vakantie ieder jaar. Dat is de andere kant van de medaille.

 • no-profile-image

  bedrijfsleider ipv

  tja........tegenwoordig als bedrijfsleider op een groot varkensbedrijf......mag jij raden wat je verdient.....vast meer dan de hele dagen zwoegen voor jezelf

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.