Varkenshouderij

Achtergrond 210 x bekeken 2 reacties

'Varkenssector moet gewoon doorgaan'

De varkenssector moet gewoon doorgaan met de zaken die al in gang zijn gezet.

Dat zegt voorzitter Annechien ten Have van de LTO vakgroep varkenshouderij in een eerste reactie op de val van het kabinet.

Ook haar collega Wyno Zwanenburg van de NVV wil eerst meer duidelijkheid over de nu ontstane situatie alvorens er nieuwe stappen kunnen of moeten worden ondernomen.

Zowel Ten Have als Zwanenburg wijzen op de onzekerheden die zijn ontstaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor minister Cramers ammoniak-actieplan. Varkenshouders moeten voor 1 april aangeven wat hun plannen zijn om aan de eisen te voldoen. Zowel NVV  als LTO waren druk bezig met een lobby voor wat betreft de welzijnseisen die vanaf 2013 verplicht moeten worden. Een van de zaken die inzet zijn bij deze lobby is de eis dat varkens op 1 vierkante meter moeten komen te liggen. Ook voor wat betreft dit onderwerp is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren.

Wetsontwerpen

"Cruciaal is de vraag wie het ministerie van VROM over gaat nemen van PvdA-minister Cramer", aldus Ten Have. "Ik vind dat we voorlopig door moeten gaan met alle zaken die we de afgelopen jaren in gang hebben gezet." Ze somt op: stoppen met castreren, verdoofd castreren, actie plan vitale biggen om de biggensterfte terug te dringen, de zoektocht naar duurzame varkenshouderijsystemen, convenant antibioticareductie, enzovoorts.

Wyno Zwanenburg vreest dat 2010 een verloren jaar wordt. "Voor een nieuwe kabinet er zit en een beetje is ingewerkt zijn we zo een jaar verder. Om dat te voorkomen zou ik wel voorstander zijn van een minderheidskabinet dat gewoon door regeert. Wij willen eigenlijk zo snel mogelijk aan tafel met VROM over de 2013-eisen."

Voorlopig is voor de belangenbehartigers de grote vraag welke wetsontwerpen als controversieel worden betiteld en dus voorlopig niet in behandeling komen.

Lees ook Varkenshouder: 2010 is een verloren jaar

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boer

    In ieder geval blij dat Cramers oprot, wat een smerig wijf,erger dan de ergste milieufanaat. Slechter kan het niet worden. Dus toch een stukje gerechtigheid dat dit zooitje politici met al die uitgestreken smoelen, oprotten.

  • no-profile-image

    boer

    daar ben helemaal mee eens ,maar in volgende kabinet met groen links met femke worden we ook niet vrolijk van waar moeten we op stemmen heeft iemand daar andwoord op graag een partij VOOR de varkens boeren (sgp ?)

Of registreer je om te kunnen reageren.