Varkenshouderij

Achtergrond 761 x bekeken 12 reacties

Balkenende beetje beu

Veel Nederlanders zijn minister-president Balkenende zat. Dat geldt inmiddels ook voor veel boeren, als het lezerspanel een indicatie is: ruim de helft wil Balkenende niet als premier terugzien.

Het kabinet is gevallen. Het CDA is groot en blijft dat waarschijnlijk ook. Toch is het niet vanzelfsprekend dat Jan Peter Balkenende weer minister-president wordt, in ieder geval niet als het aan het Boerderij-lezerspanel ligt. Balkenende is nooit een figuur geweest die – buiten zijn eigen partij, CDA’ers zijn vaak loyale mensen – echt brede groepen aanspreekt. Hij is meer een politicus waar de een erg voor is, en in wie de ander juist niets ziet. Maar met de val van zijn vierde kabinet en alle gedoe daaromheen lijkt Balkenende het ook wel een beetje verbruid te hebben bij een groeiend deel van misschien wel zijn trouwste doelgroep: de boeren. Dat beeld rijst althans bij het lezerspanel van Boerderij.

52 %: ook als CDA wint niet Balkenende als premier

Boeren zijn van oudsher erg CDA-gezind, en ook in het panel is die partij ‘groot’. Toch hoeft de voorman van die partij, Jan Peter Balkenende, voor 53 procent van het panel (grotendeels praktiserende boeren) niet terug te komen, óók niet als het CDA de grootste partij wordt en de premier mag leveren. Een kleinere groep van 38 % ziet wel Balkenende wel graag weer terug als premier, 9 % weet het niet. Natuurlijk, het zijn maar dagkoersen, en de verkiezingen zijn pas op 9 juni.

CDA lijkt wat uit de gratie

Maar toch, deze uitslag lijkt geen opsteker voor Balkenende en zijn aanhangers. Want dit bevestigt iets wat een trend zou kunnen blijken te zijn: de ietwat dalende populariteit van het CDA onder (panel)boeren, en zeker een dalende populariteit van de man uit Capelle aan den IJssel, die het na de moord op Pim Fortuyn zo onverwacht schopte tot minister-president.

Dat Balkenende er al acht jaar zit, helpt niet

Zittende machthebbers hebben het in aanloop naar verkiezingen doorgaans makkelijker dan aanstormende wannabees. Ze kunnen hun bekendheid, hun ‘staatsman’-uitstraling en het aanzien van het ambt in hun voordeel gebruiken. Balkenende zit er al bijna acht jaar, hij is dus een routinier die het in theorie op zijn ervaring en aanzien zou kunnen gooien. Maar voor het lezerspanel gaat die vlieger dus niet op. Dat van de panelboeren ruim de helft zegt: ik heb liever iemand anders van het CDA als premier, als het zo ver komt, zegt misschien toch niet veel goeds over het respect en aanzien dat Balkenende nog in de sector geniet.

Wil panel Verburg terug als minister?

Hoe het echt loopt, zullen we allemaal wel zien. Er zijn nog vragen genoeg te beantwoorden. Want stel dat het CDA inderdaad weer gaat meeregeren na 9 juni, komt minister Verburg dan terug? Zelf wil ze wel. Maar willen de boeren dat ook? Het panel is ook hierover kritisch. Meer daarover in Boerderij van dinsdag 2 maart!

Meld u aan voor lezerspanel!

Ook uw mening geven over actuele of prikkelende boerenkwesties? Meld u aan bij het lezerspanel!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Ook ik zie Balkende liever niet meer terug als premier, maar om een andere reden. Ik vind acht jaar afgezeikt worden door de media meer dan een mens kan verdragen en daarom vind ik dat Balkenende iets in de luwte moet gaan doen. Vanaf het begin is Balkende belachelijk gemaakt met zijn bril, kapsel, spraak enzovoort enzovoort. Ik noem dat pesten, want het gaat eigenlijk om niks. Waarom gebeurt dat niet met linkse politici? We kennen allemaal een vrouwelijke (ex)staatssecretaris met een oubollig kapsel, daar zij is nog nooit op aangevallen, maar ja, zij is van PvdAhuize. De omroepen zijn nu met een hetze bezig om Balkenende de doodsteek te geven, je kunt de TV niet aanzetten of er is weer een programma waarin de "deskundigen" hem afkraken, want het moet en zal hen lukken om hem een kopje kleiner te maken. Zo'n jarenlange campagne heeft zeker invloed op de publieke opinie.

 • no-profile-image

  Eddy Evertsen

  wie moet het dan eigenlijk wel gaan worden voor de boeren?

 • no-profile-image

  petra

  Wij zouden met ons allen juist diep respect voor deze man moeten hebben!
  Ik wil nog wel eens zien of een ander het zolang volhoud om steeds belachelijk gemaakt te worden. Ondertussen gaat Balkenende stug door en doet gewoon zijn werk! Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die alles perfect doet en geen fouten maakt, dus waarom dat wel eisen van de man die de moeilijkste baan van het land heeft?

 • no-profile-image

  x

  Inderdaad Petra, wat meer respect zou zeker op zijn plaats zijn.
  Het is voor ons als boeren echt te hopen dat hij weer premier wordt.
  Jammer dat hij geen charismatische uitstraling heeft, maar hij is zeker zeer deskundig en correct.

 • no-profile-image

  Henk

  Op iedereen is wel iets aan te merken. Voor de boeren doet hij het zeker goed. Wat was er gebeurt als de pvda de grootste partij was geweest, Wouter Bos als premier, lijkt mij geen geweldig alternatief. Ik vindt het van moed en verantwoordelijkheids gevoel getuigen dat hij onmiddelijk de voordracht als lijstrekker heeft aanvaard. Hij weet wat er nodig is in Nederland en Europa, zeker nu de economie nog lang niet goed draait. Dat de (linkse) media hem probeert weg te jagen getuigt van weinig respect voor wat hij heeft gedaan. Ook van die lui zijn er veel te veel, willen altijd de ander overtreffen om zich zo in het zadel te houden.
  Voor mij mag Peter Jan doorgaan.

 • no-profile-image

  Willem

  Ik denk dat als de media een echt onpartijdig orgaan was Nederland een heel ander beeld van Balkenende zou hebben.

  Als je soms de debatten live volgt krijg je een heel ander beeld van JP. Maar als je vervolgens kijkt hoe het in het nieuws wordt gebracht erger je je soms groen en geel hoeveel er verknipt en verdraaid/gemanipuleerd wordt in de berichtgeving. Waarom brengen ze het niet echt objectief, zoals ze pretenderen te zijn.
  Het lijkt wel alsof links Nederland een staatsgreep aan het plegen is met als leger de media.

  Wat dat betreft geef ik Wilders v.w.b. zijn mening over de media inderdaad groot gelijk. Medialand is grotendeels een smerige slangenkuil met een stelletje achterbakse hypocrieten.


 • no-profile-image

  gert

  Hij begint zich een beetje als een dictator te gedragen,vooral nav.het rapport van de commissie Davids,dictators houden ook niet van kritiek.Een beetje soupplesse was wel op z,n plaats,naar een commissie die hij zelf had aangewezen

 • no-profile-image

  riet

  Wat betreft het lezerspanel: ben er zelf ook lid van, het panel biedt geen mogelijkheden tot andere invullingen dan die er staan. De antwoorden die er staan daar dien je uit te kiezen en zo ontstaan er geen waarheidsgetrouw beeld van wat er leeft onder de boeren die deelnemen aan het panel! Heb groot respect voor Balkenende, en wens hem veel succes met alles wat hij doet. En nog zal gaan doen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Om nu te stellen, naar aanleiding van het lezerspanel dat de boeren Balkenende beu zijn lijkt mij erg onjuist. Elke burger kan reageren op het lezerspanel, dus krijg je een vertekend beeld. Vooral linkse broeders reageren hier nogal veelvuldig op stellingen! Vaak op zeer onbeschofte wijze worden de boeren en het CDA onderuit gehaald. Van mij mag Balkenende terug komen als minister president, hij doet het goed. Maar goed, zo zie je maar dat de Redactie Boerderij links alle ruimte geeft.

 • no-profile-image

  kuipers

  ben het volledig met de laatste reactie eens ik geef het je maar te doen; eerst de LPF daarna een zichzelf overhoop liggend D66 en nu de PvdA die bang is voor verkiezingen en impopulaire bezuinigingen te moeten doorvoeren. Nu stevend Balkenende af op de PVV waarvoor de gehele media steeds camagne loopt te voeren. Voorspelling; CDA VVD en PVV vormen een rechtse regering en Balkenende 5 valt wederom na 1-2 jaar nu omdat de PVV met zichzelf overhoop komt te liggen. Balkenende zal wederom geen blaam treffen. Wel moet hij met beide benen op de grasmat blijven en gedegen voort gaan en door ervaring iets handiger acteren. Bij Balkenende weet je dat zijn insteek goed is en dat geeft rust in de woelige politieke wateren

 • no-profile-image

  Wim

  Nu moeten we ons niet alleen op Balkenende focussen, Maar op de hele politieke situatie in ons land. Dat dit kabinet zolang is doorgesukkeld voor het uit zijn lijden is verlost(om de verkeerde redenen) is zeer jammer. Deze club had voor de bevolking van onze regio nooit mogen starten. Het CDA wilde zo graag aan de macht blijven dat ze een pact sloot met de duivel, Balkenende en cs. hebben zich laten gijzelen door Rouvoet en Bos. De eerste heeft de voor onze regio belangrijke KOOPZONDAG naar de kloten proberen helpen, zodat bv in Hulst en Sluis de winkeliers het moeilijk dreigen te krijgen omdat zij het moeten hebben van de zondagse kooptoerist uit Belgie. Maar goed het CDA kon aan de macht blijven. Een ander dossier is het ontpolderen, ook hierin heeft het CDA zich laten pakken door de PVDA, maar goed het CDA kon aan de macht blijven.
  Dat Balkenende en het CDA niet mijn eerste keus zijn mag duidelijk zijn. Maar vraag mij niet om een andere partij aan te wijzen die mijn blind vertrouwen wel verdiend. Maar als het CDA vast blijft houden aan Balkenende zijn ze mij kwijt, en mij niet alleen. (dit gaat niet over uiterlijk en pesterijen maar over visie en beleid.)

 • no-profile-image

  vakkers

  pvv graag, beter voor het land en boer

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.