Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Averechts effect

De provincie Noord-Brabant wil paal en perk stellen aan de aantallen dieren en met name de varkens in de provincie.

Het provinciebestuur wil in Den Haag gaan lobbyen om de compartimentering weer ingevoerd te krijgen. Die compartimentering zorgt er voor dat er geen dierrechten kunnen stromen van Noord-Nederland naar Zuid-Nederland en omgekeerd. Ook wil de provincie de vrijgave van dierrechten die op de rol voor 2015 staat ter discussie stellen.

Voorlopig heeft de provincie het tegendeel van wat het beoogt bereikt. Als reactie op het nieuws is de varkensrechtenhandel geëxplodeerd. Varkenshouders willen zich op voorhand indekken tegen een mogelijke hernieuwde compartimentering en anticiperen erop door rechten aan te kopen. Het is een bekend fenomeen. Boeren laten zich niet zonder slag of stoot aan banden leggen door regelgeving die in de lucht hangt en mogelijk werkelijkheid kan worden.

Opmerkelijk is het standpunt van de ZLTO. Tot nog toe hield de organisatie vast aan de afspraken die zijn gemaakt in het kader van de reconstructie. Niet het aantal dieren is bepalend voor het beleid, maar de totale emissies van de veestapel, luidde het standpunt. Vorige week gaf de organisatie aan dat een stop op het aantal dieren op enig moment een optie kan zijn.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  boertje

  Is de rest zo dom of ben ik nou zo slim??
  kon iedereen toch op de klompen aan voelen dat de rechten naar zuid gingen?
  prijs was bij comparimentering 20 euro duurder daar. deuhhhhh.
  En nu weer praten over hercompartimentering, dan zou ik ook zoveel mogelijk bij de bank proberen los te peuteren. (p.s. bijna niemand in de sector gaar er nog vanuit dat de rechten verdwijnen in 2015

Of registreer je om te kunnen reageren.