Varkenshouderij

Achtergrond

Vrijhandel met Korea lucratief voor landbouw VS

Het vrijhandelsverdrag dat de VS zaterdag na jaren onderhandelen met Korea sloot, heeft grote impact op de Amerikaanse landbouwexport. Met name de uitvoer van vlees naar het Aziatische land zal er van profiteren.

Amerika is nu al de grootste handelspartner van Korea op landbouwgebied. Het gaat daarbij om een zeer uiteenlopende groep producten, van kersen en noten tot graan en vlees. Het vrijhandelsverdrag zorgt<L CODE="C01"> op twee manieren </L>voor vergroting van de markttoegang tot een land met 49 miljoen consumenten: tariefverlaging en afspraken over beperking/afschaffing van andere handelsbarrières.

De VS hamert vooral op de mogelijkheden voor de uitvoer van rundvlees. Dat volume is de afgelopen jaren als met meer dan 120 procent toegenomen. Afschaffing van het invoertarief - dat nu nog op 40 procent staat - zal een voordeel van 1.300 dollar (970 euro) per ton rundvlees opleveren. Dat betekent een besparing voor de Amerikaanse uitvoer van 90 miljoen dollar (67 miljoen euro) per jaar, afgezet tegen het huidige volume.

Voorziter Bob Stallman van de American Farm Bureau Federation, 's lands grootste landbouworganisatie, is dan ook opgetogen. "Natuurlijk blijft er wat te wensen over, maar de voordelen en grote mogelijkheden die dit verdrag met zich meebrengen zijn niet te onderschatten."  Stallman doet dan ook een hartstochtelijk beroep op het Congres het akkoord snel over te nemen.

Helemaal tevreden is de Amerikaanse landbouwlobby niet. Op het laatste moment is de ontwerptekst toch gewijzigd, waardoor de markttoegang voor varkensvlees minder wordt verruimd dan de Farm Bureau had gewenst. "Niettemin zijn onze mogelijkheden ook op dit vlak straks beter dan van alle andere concurrenten", aldus Stallman.

Ondanks de mitsen en maren heeft het verdrag potentieel flink wat te bieden voor de Amerikaanse landbouwsector. De Farm Bureau schat dat bij volledige uitvoering van het akkoord de handelswaarde van de Amerikaanse landbouwexport jaarlijks met 1,8 miljard dollar (ruim 1,3 miljard euro) toeneemt. 

Of registreer je om te kunnen reageren.