Varkenshouderij

Achtergrond 178 x bekeken

Reflectiedag lijkt weinig op te leveren

Wat heeft de reflectiedag varkenshouderij In Brussel nu opgeleverd? In eerste instantie lijkt het niet veel. EU-topambtenaar Lars Hoelgaard wond er vrijdag aan het eind van de dag geen doekjes om.

”De EU werkt er, juist nu bij andere sectoren , aan om zo weinig mogelijk in te grijpen in de marktmechanismen’, luidde zijn boodschap. De varkenssector is wat dat betreft juist het voorbeeld voor de andere sectoren. ”Je moet er voor waken dat er straks een high level groep van experts aan het werk wordt gezet die alleen maar lage verwachtingen waar kan maken.”

Voor veel vertegenwoordigers op de reflectiedag was dat toch een koude douche. Hoelgaard hield de aanwezigen een spiegel voor. Zijn conclusie: de EU gaat niets doen. De varkenscyclus werkt nog steeds. Er ontstaat een moment dat de varkensprijzen weer zullen stijgen doordat er minder varkens zijn, of doordat de supermarkten meer geld voor de producten gaan vragen. Voor de EU is daarin geen rol weggelegd. Als het gaat om zaken als het diermeelverbod, het verbod op transene grondstoffen is het zaak om de eigen Europarlementariërs te bewerken. ”Zij houden de veranderingen op dit punt tegen.” Hij gaf aan dat naar de mening van de Europese Commissie de varkensprijzen op een redelijk niveau zijn. Particuliere Opslag of exportrestituties zijn niet aan de orde. De export naar derde landen loopt redelijk.

Of er nu helemaal niets gebeurt op korte termijn is de vraag. Later deze maand is er een landbouwraad. De kans is aanwezig dat er dan toch een high level groep van experts voor de varkenssector wordt benoemd.

LTO-vakgroepvoorzitter Annechien ten Have verwacht dat aankomend EU-voorzitter Hongarije het komende halfjaar werk zal maken van de Europese varkenssector. Zij wil de komende tijd vooral blijven lobbyen voor meer aandacht voor de positie van de producenten. ”De mededingingsregels in de EU zijn vooral op de positie van de consumenten gericht. Voor de positie van de producenten in de keten is in de mededingingsregels nauwelijks aandacht. Dat moet veranderen”, aldus Ten Have. Verder blijft ze zich inzetten voor meer marktanalyse en inzicht in de werking van de markt.

Ook Wyno Zwanenburg van de NVV heeft een wat katerig gevoel overgehouden aan de reflectiedag. Zijn conclusies gaan een wat andere kant op. ”We gaan deze resultaten bespreken binnen onze pas opgerichte werkgroep Prijs en marge. De oplossing ligt uiteindelijk in het winkelschap”, oordeelt hij.

Zwanenburg wil naar een situatie toe waarbij grote prijsstijgingen van grondstoffen voor varkenshouder eerder worden vertaald in een prijsstijging van het vlees. ”Kijk eens naar de aardappelwereld. Zodra de aardappelen niet van het land komen, gaan de frietprijzen omhoog.”
Hij denkt bijvoorbeeld aan de mogelijkheid van lange termijn prijsafspraken waarbij een relatie met de fluctuerende grondstofmarkten is ingebouwd. ”In Amerika wordt met dergelijke prijsafspraken gewerkt.” Een ander punt dat Zwanenburg belangrijk vindt is dat varkenshouders die voor speciale programma’s produceren ook daadwerkelijk een extra beloning ontvangen voor hun extra inspanningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.