Varkenshouderij

Achtergrond 239 x bekeken

Zware omstandigheden bij de uienoogst

De oogst van uien bij akkerbouwer Koning in Munnekezijl in Noord-Oost-Friesland is wel eens met minder problemen verlopen.

Vandaag moest hij een tweede trekker inzetten om de boel op gang te houden. De zware grond is erg nat en de trekkers met de kiepers blijven geregeld vastzitten op het land. Delen van de akker zijn helemaal niet berijdbaar. Daar blijven de uien liggen. "Het is echt hangen en wurgen om nog iets van het land te krijgen", zegt de Friese akkerbouwer. Koning heeft de oogst meteen al verkocht. "Als ik de uien ga drogen ben ik waarschijnlijk nog veel meer geld kwijt", meent hij. Foto Roelof Stroetinga

Minister Maxime Verhagen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bracht vandaag zijn eerste werkbezoek aan de land- en tuinbouw. Hij bezocht daarbij Ter Laak Orchids in het Westland. De kas van het bedrijf is voorzien van zonnepanelen en volledig isolerende kasgevels. "Toonbeeld van innovatie en ondernemerschap, mooi om van dichtbij te bekijken", aldus de minister na afloop van het bezoek op internet. Foto Rein Geleijnse

Drie varkens van een scharrelslager uit Kamerik worden uitgelaten op de Utrechtse Heuvelrug bij Doorn. De wandeling is georganiseerd door stichting Sneeuw voor de Zon, die pleit voor wilde zwijnen op de Utrechtse Heuvelrug. "Wilde zwijnen zijn van ecologisch belang. Door hun wroetgedrag stimuleren ze de ontkieming van zaden en jonge bomen en daarmee verjonging van het bos", zegt Boris Everwijn van de stichting. Tijdens de wandeling kreeg de groep veel positieve reacties van wandelaars. "De varkens vonden het ook leuk. Ze gingen gelijk wroeten en hebben veel eikels en kastanjes gegeten. Even dachten we dat we ze niet meer in de veewagen zouden krijgen, maar dat viel gelukkig mee." Foto William Hoogteyling

In Nepal krijgen koeien alle aandacht op de derde dag van het vijfdaagse festival Tihar. Dan benadrukken de inwoners van het Aziatische land de hindoeïstische betekenis van en symboliek rondom het dier. Koeien worden vereerd omdat ze de wereld voeden met hun melk, zo zegt het hindoeïsme onder meer over de koe. Daarbij wordt het dier geassocieerd met godin Lakshmi, die staat voor liefde, schoonheid, geluk en welvaart. Tihar is ongeveer hetzelfde als wat in India Diwali (het lichtjesfeest) wordt genoemd. Bij de feesten is de overwinning van het kwade het overkoepelende thema. Op de laatste dag staat de band tussen broers en zussen centraal. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.