Varkenshouderij

Achtergrond

'Initiatief Colruyt onhoudbaar'

Het initiatief van de Belgische supermarktketen Colruyt om alleen nog vlees van tegen berengeur gevaccineerde dieren in de schappen te leggen, zou wel eens een kort leven beschoren kunnen zijn.

Dat verwacht adviseur Erik Mijten van de Belgische Boerenbond. Mijten reageert op de situatie die ontstaat nu Vion Duitsland garanties eist dat ze geen vlees geleverd krijgt van dieren die met vaccin zijn behandeld. De verwachting is dat andere Duitse afnemers Vion volgen. De situatie voor de varkenshouders is onmogelijk, aldus de Boerenbond. "Enerzijds krijgen ze opgelegd om de beerbiggen te vaccineren met Improvac, anderzijds zien ze daardoor de afzetmogelijkheden van hun dieren kleiner worden en dus de prijsvorming onder druk komen." De Boerenbond vindt dan ook dat de varkenshouders speelbal zijn van de afzetmarkt. Mijten denkt dat de animo onder hen om dieren op te leggen voor het Colruyt-project sterk zal afnemen.

Ook Thierry Smagghe, bestuurder van de Federatie van het Belgisch Vlees (Febev), acht het niet uitgesloten dat Colruyt zijn project zal moeten beëindigen. "Het zou wel het aangenaamst zijn als Colruyt zou stoppen met dit project", aldus Smagghe. "Als Colruyt alle varkens geheel af zou nemen wordt het een ander verhaal." Smagghe benadrukt dat zijn organisatie vóór een oplossing is voor het castratieprobleem. "De huidige gang van zaken is niet goed. Wij produceren voor een wereldmarkt en met dit vaccinatieproject zijn we bezig ons zelf lam te leggen." Colruyt heeft niet gereageerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.