Varkenshouderij

Achtergrond 346 x bekeken 2 reacties

Fokkerijontdekking opent nieuwe mogelijkheden

Een mutatie in het IGF2-gen van varkens maakt het mogelijk magere vleesvarkens te produceren door zeugen met meer lichaaamsreserves die het IGF2- gen van hun vader erfden.

Het resultaat is een grotere worpgrootte (0,5 biggen meer per worp) en een vier kilo hoger toomspeengewicht.

Onderzoeker professor Nadine Buys van de universiteit van Leuven ontdekte dat het IGF2+ gen alleen tot expressie komt als het door de vader wordt doorgegeven aan de nakomeling. Wordt het door de moeder doorgegeven, dan is het niet actief. Het zorgt voor magere vleesvarkens met dunner rugspek. Het IGF2- gen, zorgt er bij zeugen voor dat ze meer lichaamsreserve hebben en vitaler zijn. Zeugen die dit gen van de vader erfden hebben deze eigenschappen.

De vondst van Buys houdt in dat homozygote zeugen (IGF2-/IGF2-) gerust kunnen worden gepaard met beren die homozygoot IGF2+ zijn. Het voordeel is dat de zeugen vitaler en vruchtbaarder zijn en betere moedereigenschappen hebben. De nakomelingen zullen goede vleesvarkens met veel mager vlees en weinig rugspek zijn.

Buys deed de ontdekkingen vorig jaar en deze zijn intussen toegepast in de foklijnen van Rattlerow Seghers. Ze zijn nu ook beschikbaar voor andere fokkerijbedrijven.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    john

    een halve big erbij.. op segers varkens die liiggen nog 1,5 big achter op topigs dus die kunnen ze hard gebruiken..

  • no-profile-image

    Varkenshouder

    Dat gaat goed, nog een halve big erbij die we in de rescue deck kunnen gooien. Gaat lekker, hoge kostprijs en de burger blij met de moederloze opfok.

Of registreer je om te kunnen reageren.