Varkenshouderij

Achtergrond 221 x bekeken 1 reactie

EU organiseert dag van reflectie varkenshouderij

Het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie organiseert op 3 december een 'dag van reflectie' over de situatie in de Europese varkenshouderijsector.

Dit meldt Frans van Dongen, lobbyist voor de Nederlandse vleessector in Brussel. Het besluit om zo'n dag te houden is gehouden in de laatste landbouwraad. De dag wordt gehouden in het Belgisch parlement. Uit iedere lidstaat nemen delegaties deel. Ook de Europese commissie en vertegenwoordigers uit de vleesindustrie en de landbouworganisatie Copa Cogeca zullen aanwezig zijn.

Het Belgisch voorzitterschap wil duidelijkheid krijgen over de vraag hoe de verschillende lidstaten aankijken tegen de perspectieven voor de varkenssector. Ook wil het inzicht krijgen welke initiatieven er worden genomen in de verschillende lidstaten bijvoorbeeld op het gebied van welzijn, diergezondheid en dergelijke om in te spelen op de toekomst. Verder willen de Belgen kijken of er nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid voor de varkenshouderij moet worden opgezet. Hierbij komt ook de positie van de varkenssector in de keten en de margeverdeling in de keten aan de orde.

LTO-varkenshouderij voorzitter Annechien ten Have is blij met deze aandacht voor de sector. "Ik hoop dat het besef doordringt dat we weinig verdienen, terwijl de sector aan de andere kant steeds meer wordt opgezadeld met nieuwe regels en eisen. Het besef moet doordringen dat er een keer een eind aan komt en dat extra eisen op de een of andere manier toch vergoed moeten worden." De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca heeft bij de commissie vergeefs aangedrongen op het instellen van exportrestituties. De Commissie wil daar niet aan en stelt dat het prijsverschil tussen de wereldmarkt en de EU markt niet groot is. Bovendien heeft de EU dankzij de zwakkere euro tot nu toe flink meer kunnen exporteren dan vorig jaar. Wel onderkent de commissie dat de euro nu weer harder is en dat dit de exportpositie van de EU kan ondermijnen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vermeerderaar

    Het heeft dan wel 5 jaar geduurd, maar Annechien begint nu eindelijk wel te luisteren naar gewone leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.