Varkenshouderij

Achtergrond 14 reacties

DPP-biggenprijs omhoog

De DPP-biggenprijs stijgt deze week met € 1,50 naar € 24,00 per stuk. Sommige varkensslachterijen hebben hun varkensprijzen met 1 cent verhoogd. Daardoor is de stemming onder vleesvarkenshouders iets bewter. Bovendien is het aanbod van biggen krapper. Zodoende stijgen de prijzen van de dieren. De DPP-biggenprijs ligt deze week 5 euro per stuk lager dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  VARKENSHOUDER

  Derk, Derk,

  Hoezo de stemming is iets beter?? Welke varkenshouders heb je gesproken die door hun betere stemming 1,50 meer over hebben voor een big, terwijl hijzelf nog géén euro meer voor een varken ontvangt????? Wie o wie heb je geënqueteerd????????

 • no-profile-image

  Fokker

  Derk heeft mij gesproken.

 • no-profile-image

  filip handelaar

  aanbod word gewoon terug krapper varkenshouder uit zwolle!! zware kweekarbeid mag dringend iets gewardeerd worden

 • no-profile-image

  mestertje

  Vv worden al jaren niet meer beloond.
  Met de zeugen was het de laatste 2jr nog niet zo slecht.

 • no-profile-image

  john

  klopt de biggen worden nog redelijk beloond dankzij onze vriendelijke mesters in duitsland.. die kennen geen rechten en mestafzet kosten en kunnen daarom goed betalen voor een big.. Grote nadeel is dat wij nu het krediet vormen van de duitse varkenshouderij.. voor het tekort aan biggen in duitsland wordt goed betaald maar als er in duitsland biggen genoeg zijn (augustus t/m november) laten ze ons met de biggen zitten. Dit overschot wordt in nederland afgemest.. Met dit overschot worden de rendementen flink naar beneden gehaald. Daarom pleit ik voor een beter gestuurde biggenproductie waarbij wij onze rol als biggen exporteur serieus nemen en minder gaan insemineren in de maanden januari t/m april. Beginnen bij de basis.

 • no-profile-image

  mestertje Limburg

  John wat zijn in jou ogen dan de perspectieven voor de nl mesters.

 • no-profile-image

  john

  Wil de mesterij in nederland perspectief hebben dan moet er in mijn ogen beter samengewerkt worden. Een gesloten bedrijf wat elke week 217 tot 225 varkens afleverd neem ik nu even als voorbeeld. Hier wordt een maximale efficientie gehaald op gebied van transport en slachtkosten maar blijft een stukje rendement liggen op het gebied van gezondheid en arbeid. Dit rendement kan wel gehaald worden door de vleesvarkensbedrijven in nederland in een keer vol te leggen met biggen. De gezondheid gaat met sprongen vooruit en de vrijgekomen arbeid kan ingezet worden bij collega bedrijven die op dat moment moeten leveren, schoonmaken of biggen ontvangen. Deze biggen hoeven niet duurder zijn dan dat ze nu zijn! Neem als cluster van vleesvarkenshouder een belang in een aantal zeugenbedrijven met weerkweken systeem en het cluster is voorzien van goede en betaalbare biggen.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Het probleem is dat de vette varkens te laag zijn en de andere kosten te hoog.
  Bij een slachterij mag je in een week nog maar een bepaald aantal varkens leveren Dus in hele eu varkensstapel laten krimpen 5 tot 10 % is genoeg en er word weer gevochten om de varkens. En er is minder voer en {drijf]meststof over. En dan mag de fokker ook 45 euro voor een big beuren zonder dat de mester klaagt

 • no-profile-image

  Biggenfokker

  Dat is ook het probleem bij de fokker, de mesters denken dat wij goed verdiend hebben en alle fokkers denken bij zichzelf wat heb ik niet goed gedaan want bij mij valt het tegen, kostprijs ligt op dit moment op meeste bedrijven op 41 € ex. aflossing.
  Alles wordt duurder alleen de varkens niet.

  SUCCES

 • no-profile-image

  Boer

  Dan doe je het netjes biggenfokker, 41 + 5 euro aflossing = 46 euro kostprijs. Heel netjes, aangenomen dat je ook minstens 5 euro arbeid meegeteld hebt.

 • no-profile-image

  john

  41 euro.. dat is ook het gemiddelde waar de bank mee telt. kan je ze daar niet voor maken (incl. rente + aflossing) dan heb je geen toekomst volgens de bank. En als ik eerlijk ben dan hebben ze daar ook wel gelijk in

 • no-profile-image

  biggenfokker

  John dat klopt, maar niet met zulke hoge voerprijzen en continue stijgende overige kosten.
  Zet maar eens alles op een rijtje, ik zit continue te kijken om te besparen, maar kom bij verzekeringen schrappen en krant en lidmaatschappen schrappen uit.
  Als het nog gek gaat met de mest komt er nog een eurotje bij.

 • no-profile-image

  john

  nu ik de gezondheidskosten op 25 euro heb gekregen en het voerverbruik op 1050 kg (29 biggen groot) heb ik de kosten redelijk in de hand. De gestegen mestkosten worden gecompenseerd met een lagere leaseprijs voor de rechten. Maar het is inderdaad werken in de marge. Is deze negatief dan gaat het hard. Zeker als je er veel hebt!

 • no-profile-image

  x

  De gouden tijden in de varkenshouderij lijken echt voorgoed voorbij.
  Eigenlijk zou je toch minimaal 4 % rendement moeten hebben op je eigen vermogen en 10 Euro per uur voor arbeid.
  Helaas hebben we dat al 4 jaar niet meer meegemaakt.
  Het blijft een dure hobby dat boeren.
  Het probleem is dat we het allemaal veel te graag doen en we kunnen met die zware financieringen ook bijna niet meer terug, dat is een veel te grote kapitaalvernietiging.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.