Varkenshouderij

Achtergrond

'Afrikaanse varkenspest bedreigt ook EU'

De Afrikaanse varkenspest die woedt in Zuid-Rusland kan op termijn ook de EU bedreigen.

Per jaar schuift het gebied waarin de ziekte voorkomt 260 kilometer westwaarts. Dat zei Sergey Yushin van de Russische Nationale Vleesassociatie in Berlijn.

Hij sprak tijdens het World Pork Event, georganiseerd door varkensfokkerijorganisatie Topigs. De Russische overheid heeft het probleem volgens hem veel te laat onderkend. "Het heeft me twee jaar gekost om de autoriteiten te overtuigen dat ze dit probleem op moeten lossen."
Volgens Yushin is de Russische regering inmiddels wel overtuigd van de noodzaak om de ziekte uit te roeien. Volgens Yushin komt er een bedrag van 250 á 300 miljoen dollar beschikbaar. Yushin zei dat politieke druk vanuit de EU ook zeer welkom zou zijn.

Afrikaanse varkenspest duikt sinds 2007 regelmatig op in de zuidelijke Russische regio. De ziekte heeft zich in Rusland weten te vestigen vanuit Georgië. Het gebied waarin de ziekte voorkomt is ongeveer zo groot als de helft van Frankrijk.

De ziekte, waartegen geen vaccins bestaan, is inmiddels endemisch en komt vooral ook voor bij de wilde zwijnen. ”De oplossing van het probleem ligt voor 90 tot 95 procent bij de Russen zelf”, aldus Yushin. De varkenshouderij in het gebied is vooral backyard farming en kleine, niet moderne bedrijven. De discipline onder de boeren om het probleem echt aan te pakken is slecht, aldus Yushin.

Of registreer je om te kunnen reageren.