Varkenshouderij

Achtergrond 767 x bekeken 15 reacties

Varkensbeurs sluit aan bij Duitsland

De beurscommissie in Vleuten volgt de Duitse varkensprijzen gedeeltelijk. Duitse varkensslachterijen noteerden vanmiddag 3 cent hoger met € 1,40 per kilo geslacht-gewicht franco slachterij. In die prijsverhoging zit een correctie van zo'n 2 cent per kilo voor de Duitse omschaling naar een andere classificatie (van FOM naar AutoFOM). Zodoende blijft er in Duitsland een kleine reële prijsverhoging over. De Vleutense varkensprijzen stijgen zodoende met 1 cen per kilo. Levende varkens noteren in Vleuten € 1,03 tot € 1,05 en geslachte varkens € 1,31 tot € 1,33 per kilo. Varkensvlees gaat goed prijshoudend van de hand. Door de stijging van de varkensprijzen en het slachten van biggen in Duitsland, Oost- en Zuid-Europa stijgt de Vleutense biggenprijs met 1 euro naar 19 euro per stuk. Vooral kleine koppels biggen gaan door het slachten van speenbiggen relatief goed van de hand. Voor grotere koppels loopt de afzet nog moeizaam. Vleesvarkenshouders zijn nog huiverig om meer voor biggen te betalen, omdat zij weinig vertrouwen hebben in een forse stijging van de varkensprijs in de komende tijd. Vermeerderaars lijden echter ook forse verliezen met de huidige opbrengst van biggen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varken

  De beurs wil maar amper mee met de duitsers kun je ook zeggen. En de vette zullen toch echt moeten gaan stijgen om de biggenprijs weer in beweging te krijgen.

 • no-profile-image

  john

  in spanje heeft de zeugenhouderij een zeer slechte zomer getroffen.. anders was daar de biggenprijs nu niet aan het stijgen! en dat geldt voor meer landen in europa. Ik heb nu ook 10 % minder levend geboren... Dit betekent over 5 tot 6 maanden een flinke daling van het vlees(varkens)aanbod..

 • no-profile-image

  boer

  klopt john bij mij ook normaal 14,5 levnd geboren nu al 2 maaanden 13,5 .Veel slechte tomen door hitte waardoor veel uitval voor spenen normaal 10 % nu 16%. Hoor van veel collega,s de zelfde verhalen.Dus aanbod over een maand word minder.

 • no-profile-image

  varken

  @John, je had toch ook 10% minder aangedekt laatste tijd heb je steeds beweerd op deze site !!!

 • no-profile-image

  john

  ik heb van januari t/m mei minder zeugen geinsemineerd.. juni en juli normaal en van augustus t/m met december insemineer ik 10% meer. Ik heb nu meer worpen maar hetzelfde aantal biggen als de afgelopen maanden met 1 of 2 zeugen per week minder...

 • no-profile-image

  wanne

  ja zit ik ook mee ,, heb normaal 15.8 levend geboren en nu al een hille week 15.6 levend geboren en speen er maar 14 per zeug .. ja er komt flink gat aan over een paar maand
  '
  zwetsers

 • no-profile-image

  john

  kijk maar op **
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=7373LLB&LA=NL ** in december liggen er ongeveer 10 % minder biggen bij de zeug dan in april.. (er staan ook minder zeugen in het kraamhok) De December biggetjes komen ongeveer in juni juli aan de slachthaak en dat is ook de tijd dat varkensprijs gaat pieken. in 10 % kleiner aanbod aan biggen geeft een 15 % hogere opbrengstprijs bij de vleesvarkens.

 • no-profile-image

  boer

  Ooh, is dat zo, dus we moeten weer haast maken, stel je eens voor dat we deze piek gaan missen.

 • no-profile-image

  john

  mesters in nederland hoeven zich geen zorgen te maken. hier is een overschot aan biggen. Mesters in landen met een biggentekort hebben nu weer meer biggen nodig en die willen wij maar graag leveren zodat er geen biggen meer voor dumpprijzen verkocht hoeven te worden in nederland.

 • no-profile-image

  x

  Heb zelf ook een flinke dip in levend geboren . Ruim onder de tien gemiddeld de laatste 14 dagen. Nog nooit meegemaakt.
  2011 moet toch weer een keer een goed financieel jaar worden, anders snap ik er helemaal niets meer van.

 • no-profile-image

  anoniem

  ik snap er al lang niets meer van. we worden rustiger, stiller en werken door tot het einde. dat zie ik om me heen en bij mezelf

 • no-profile-image

  john

  zo erg is het bij gelukkig 'nog' niet ben wel bang voor de komende weken. Heb meer terugkomers gehad en dat betekent meestal niet veel goeds.

 • no-profile-image

  john

  de grote vraag: wanneer en voor wie is er het einde... zolang hier de mest en rechten zo duur blijven is er voor de mesterij weinig hoop voor de toekomst. De vermeerdering in nederland heeft wel bestaansrecht. De varkens die nu in nederland gemest worden gaan naar landen waar het voor de vermeerdering minder gunstig is. zij kopen graag biggen in nederland. De verhouding zeugen/mestvarkens zal alleen maar schever worden. De enige manier om dit tij te keren is een aanpassing van de mestwet zodat mesterijen in nederland weer kunnen concuren met de landen om ons heen.

 • no-profile-image

  varken

  Het is al jaren zo dat het biggenaanbod kleiner wordt in het najaar door de zomerperikelen. Dat is altijd al geweest en dat geeft extra opbrengst in het voorjaar per big in samenloop met een goede vraag in het voorjaar. Wat het grootste probleem is dat de vleesvarkenshouder hier al jaren niet meer van mee profiteert. Dit zet mesters aan het denken, want die duurdere big geeft al jaren geen rendement op de momenten dat de vleesvarkenshouder moet pieken.

 • no-profile-image

  henkie

  John,vindt jij de rechten nog duur?ze zakken ieder dag 2015 is er niets meer van over.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.