Varkenshouderij

Achtergrond 736 x bekeken 2 reacties

Sterksel start onderzoek innovatie kraamhokken

Pro Dromi I en II is de naam van twee nieuwe typen kraamhokken die het komende jaar zullen proefdraaien op Varkensproefbedrijf Sterksel.

De naam werd vandaag onthuld tijdens een bijeenkomst op het varkensproefbedrijf.

De twee kraamhokken zijn ontwikkeld door het netwerk Wat liggen ze er mooi bij. Aan dat netwerk nemen veertien zeugenhouders deel. Dit is begonnen in januari 2009 en heeft als doel om te komen tot verbeteringen van het kraamhok. Deelnemer Koen Wouters noemt de huidige typen kraamhokken één groot compromis tussen wat nodig is voor de zeug, de big en de ondernemer. "Verbeteringen moeten kunnen."

De eerste ontwerpen voor nieuwe kraamstallen werden gepresenteerd tijdens de landbouwbeurs in Den Bosch. De afgelopen maanden is er gewerkt door het varkensproefbedrijf, de stalinrichters Vereijken Hooijer BV en Verbakel BV en Leenders Roosters BV en Hanselman Constructie aan de realisatie van prototypes van de kraamhokken.

Kenmerken van de hokken zijn bijvoorbeeld meer bewegingsruimte voor de biggen, een mestschuifsysteem achter de zeug om de mes vlot weg te kunnen werken, allerlei klimaatsvoorzieningen voor de zeugen en de biggen en gemakkelijke toegang voor de zeugenhouder.

In Sterksel zijn nu enkele afdelingen met de nieuwe typen kraamhokken ingericht. Het komende jaar gaan onderzoekers zich bezighouden met de mogelijkheden van de nieuwe hokken. Volgens Anita Hoofs, die nauw betrokken was bij het netwerk, zal het onderzoek zich richten op verfijning van de systemen en in tweede instantie op nader onderzoek aan de resultaten die gehaald kunnen worden in deze hokken.

”We richten ons eerst op de innovatieve aspecten van deze kraamhokken, en pas daarna gaan we de economie en de kostprijs ervan bekijken”, aldus Hoofs. Over ongeveer een jaar moet duidelijk zijn wat de mogelijkheden zijn met deze kraamhokken. Het onderzoek wordt gefinancierd door het platform Innovatie varkensvleesketen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Luna, voordat je onzinnige dingen gaat posten, zou ik eerst een kijkje nemen naar de hokken...

 • no-profile-image

  Luna

  Het gaat nog steeds niet over varkens maar over dingen, zoals hier gesproken wordt over kraamhokken, schandalig.
  Laat de dieren naar buiten als ze dat willen, modderen wanneer ze willen, het is beter voor het dier maar ook voor de boer.
  Bewegingsruimte laat me niet lachen.

Of registreer je om te kunnen reageren.