Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Steeds meer Britse varkens besmet met runder-tbc

De Britse varkenshouderij is bezorgd over het toenemende aantal gevallen van runder-tbc bij varkens.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn 18 besmettingen van de ziekte geconstateerd, evenveel als in de zes jaar tot 2009.

Omdat alle besmettingen zijn vastgesteld in het slachthuis, denkt de varkenssector dat het aantal gevallen in werkelijkheid nog veel hoger ligt. Op één na alle gevallen kwamen voor in gebieden in Engeland en Wales waar veel runder-tbc onder de runderen heerst.

Varkenshoudersbond National Pig Association (NPA) houdt er rekening mee dat de toename toe te schrijven is aan meer oplettendheid bij de keuringen maar maakt zich toch ernstig zorgen over de ontwikkeling.

Volgens regionaal manager Zoe Davies komen de besmettingen vooral voor bij scharrelvarkens die de ziekte kennelijk oppikken van de in het wild levende dassen. De NPA heeft nu samen met het varkensschap BPEX een informatiebrochure voor varkenshouders opgesteld.

De varkensorganisaties hebben het plattelandsministerie Defra gewezen op de situatie en daarbij ook om ondersteuning gevraagd bij het bestrijden van de ziekte. ”Ons probleem is dat Defra niet echt een aanpak heeft voor tbc in varkens. Ze baseren zich grotendeels op wat wordt gedaan bij runderen maar dat werkt niet echt”, aldus Davies.

Zij wijst er daarbij op dat het totale aantal besmettingen nog altijd in het niet valt vergeleken bij de epidemie onder runderen. "Het is nog niet echt een probleem, maar we willen voorkomen dat het dat gaat worden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    De runderen zijn weer besmet dooor de grote dassenpopulaties die TBC hebben , die het veevoer besmetten en besmeuren

Of registreer je om te kunnen reageren.