Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Praktijkproef met minder antibiotica varkenshouderij

Veevoerproducent Fransen Gerrits gaat samen met vier varkenshouders en hun dierenartsen kijken of het rendabel is om het antibioticagebruik in de varkenshouderij terug te dringen.

Het praktijkproject antibiotica-reductie gaat maandag van start en moet een jaar lopen. De betrokken varkenshouders uit Oost-Brabant hebben alle vier vrijwel gesloten bedrijven met bij elkaar ongeveer vierduizend zeugen, plus bijbehorende vleesvarkensplaatsen.

Projectleider Huub Fransen erkent dat er al heel veel onderzoek is gedaan naar het terugdringen van het antibioticagebruik. Uniek is nu dat breed wordt samengewerkt tussen varkenshouder, voerfabrikant en dierenarts. "We willen het gehele management meenemen, dus kijken naar looplijnen, hygiëne, voer, huisvesting, varkensrassen, enten en zo meer. Het gaat erom een zo sterk en gezond mogelijk varken te krijgen. Een varken met meer weerstand kan een ziektekiem ook beter aan." Rentabiliteit staat daarbij voorop.

Fransen Gerrits heeft geen streefwaarde genoemd voor de antibioticareductie. "Maar we hopen uiteindelijk toe te kunnen naar antibiotica-vrij", zegt Fransen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    john

    varkens worden ziek als ze niet eten / geen honger hebben / te weinig eten hebben / eten van verkeerde samenstelling etc. De veevoerfabrikant heeft een belangrijke taak: een goed lacto waardoor de zeugen de eerste 24 uur voldoende melk geven. Een smakelijk speenkorreltje wat ALLE biggen in het kraamhok al eten en na het spenen goed dooreten. Daarna een smakelijk biggenvoer waardoor de biggen graag naar de bak komen om de buk te vullen. Als de mengvoer leverancier dit allemaal op orde heeft is er niet veel anti biotica meer nodig. De ondernemer moet zorgen voor zuiver drinkwater en een goed klimaat. Als dit op orde is hebben we een vrolijke big en een gelukkige boer. Misschien dat er een soort praktijktesten zijn te ontwikkelen waarmee de biestopname goed te monitoren is en daarmee ook te vergelijken met andere bedrijven? Zo ook met de overschakeling met het spenen en de biggenopfok.

  • no-profile-image

    Han

    Ik vindt dit een nobel streven. Ik weet niet hoe de heer Fransen de weerstand van de dieren wil verhogen. Ik denk dat via alle residuen die in alle voedingsmiddelen achterblijven samen de weerstand aan tasten. Bewijs heb ik niet dierproeven met ieder residu appart wijst wel in die richting.

Of registreer je om te kunnen reageren.