Varkenshouderij

Achtergrond 171 x bekeken 2 reacties

PVV ziet groei productie van vleesvarkens

De Nederlandse productie van vleesvarkens is in de eerste drie kwartalen van dit jaar duidelijk hoger dan vorig jaar.

Dat blijkt uit voorlopige gegevens van het Productschap Vee en Vlees (PVV). Het aantal slachtingen in Nederland is tot en met week 39 2,1 procent groter dan vorig jaar. De export van vleesvarkens ligt 1,9 procent hoger dan vorig jaar.

Ook de import van slachtvarkens is gestegen en wel met 6,1 procent. De brutoproductie (slachtingen plus export minus import) van vleesvarkens kwam over die periode uit op 12,9 miljoen tegen 12,7 miljoen een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 1,5 procent.

Opmerkelijk

De groeiende vleesvarkensproductie is opmerkelijk. De vleesvarkensprijzen staan onder druk en het idee leeft links en rechts dat het vooral vleesvarkensbedrijven zijn die hun bedrijf beëindigen. Het groeiende aantal slachtingen betekent ook een trendbreuk met vorig jaar. Over heel 2009 daalde het aantal slachtingen met 1,7 procent ten opzichte van 2008.

Duitsland is de belangrijkste exportbestemming voor vleesvarkens. Over de eerste drie kwartalen gingen 2,48 miljoen de oostgrens over. Dat is 80 procent van het totaal aantal vleesvarkens dat levend de grens over gaat. Een jaar eerder over de zelfde periode waren het er 2,35 miljoen op een totaal van 3,04 miljoen (78 procent). Een en ander betekent een stijging van ruim 5,5 procent.

De import van levende vleesvarkens is voor het grootste deel afkomstig uit België en Luxemburg. Over de eerste negen maanden van 2010 ging het om 383.019 stuks op een totaal van 427.999 (89 procent). Een jaar eerder kwamen er 322.722 vleesvarkens uit die regio.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjeng

  Waarom importeren als we hier een over aanbod hebben??
  Is toch prijsgunstig als er tekort is??
  En wij maar aan alle eisen voldoen en als het vlees uit het buitenland komt dan word er nergens naar gekeken!

 • no-profile-image

  K Dorrestein

  Ja natuurlijk voorziet de PVV groei in de varkens.......dat is immers anti - islam..

Of registreer je om te kunnen reageren.