Varkenshouderij

Achtergrond 447 x bekeken

Loonbedrijven maken optimaal gebruik van droog weer

Arno Kamschreur van loonbedrijf Kriessels houdt het malen van korrelmais tot maismeel in de gaten.

Het maismeel, de opbrengst van 9 hectare, gaat naar de Achterhoekse varkenshouder Wim Geurts, die het zelf opslaat en voert aan de varkens. Kriessels is vanravond tot die in de avond bezig met het dorsen en gelijktijdig malen. Daarbij werkte de onderneming samen met loonbedrijf Van Huet. "We gebruiken het droge weer optimaal, want de mais kan er beter vroeger dan later vanaf", aldus Driek Kriessels. Foto Frans Ypma

Personeel van handelskwekerij De Buurt in het Veluwse Oene steken kerstbomen. De prijzen liggen dit jaar door een schaarste aan bomen wat hoger dan normaal. Veel kwekers zijn gestopt toen enkele jaren geleden de markt werd overspoeld met de goedkope Nordman-soort uit Denemarken. Maar omdat ook buiten Nederland prijzen daalden is ook de Deense aanvoer gedaald. De Buurte produceert jaarlijks 100.000 kerstbomen en is daarmee de grootste kweker van Nederland. De Hollandse fijnspar is volgens De Buurte populair. Foto Vidiphoto

Veehouders in het Beierse Langenspach proberen hun koeien na de eerste sneeuwval naar de stal te drijven. Langenspach is een gehucht even ten oosten van de Chiemsee, niet ver van de grens met Oostenrijk en de stad Salzburg. De veehouderij in het gebied is overwegend kleinschalig. Het vee dat nu nog buiten loopt, bevindt zich in de lager gelegen gedeeltes van de regio. Uit de bergweiden is het vee al teruggehaald naar de stal. De sneeuwval waarmee de Duitse melkveehouders te maken hebben, is nog maar beperkt vergeleken bij wat hun collega’s net over de grens in Oostenrijk al hebben gehad. Foto ANP

Een nieuwe koppel biggen komt in de nieuwe stal van Huub van den Goor uit het Limburgse Mariahoop. Van den Goor bouwde de nieuwe stal voor 3.000 vleesvarkens. De hokken hebben troggen aan beide kanten. "Dan hebben ze meer ruimte om te vreten, waardoor ze rustiger zijn", vertelt de varkenshouder. Met het luchtcirculatiesysteem wordt de warme stallucht gemengd met buitenlucht, zodat de stal op temperatuur blijft. De nieuwe stal is inmiddels half vol. Foto Twan Wiermans

Bieten worden gelost in Dinteloord. Suiker Unie verwacht deze top-3 campagne in totaal 860.000 ton suiker te produceren. Foto Anton Dingemanse

Een Amerikaanse en Canadese vakjournalisten, wetenschappers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn maandag begonnen aan een vijfdaagse tour in de Nederlandse glastuinbouw. Hier bezoeken zij het tomatenbedrijf van Van der Lans in Maasdijk. Foto Fred Libochant

Kinderen van basisschool De Stek in het Utrechtse Houten mochten gisteren als eerste een boon zaaien in het kader van de landelijke bruinebonenwedstrijd. De wedstrijd is bedoeld om iedereen de kracht van bruine bonen en hun mooie groei te laten ontdekken. Een conservenfabrikant versterkt de wedstrijdpakketten. De Stek is uitgekozen vanwege de toepasselijke naam van de school. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.