Varkenshouderij

Achtergrond 329 x bekeken

Litouwen: EU moet optreden tegen varkenspest

De Europese Unie moet extra maatregelen nemen om te voorkomen dat de Afrikaanse varkenspest, die nu heerst in delen van Rusland, overslaat naar EU-lidstaten.

Dat heeft Litouwen gevraagd op de Raad van landbouwministers, maandag in Luxemburg. De Baltische lidstaat verzocht om een grondige analyse van de diergezondheidssituatie in Rusland. Circa vijf landen, waaronder Spanje en Roemenië, zouden hun steun hebben uitgesproken voor het idee, meldt persbureau Agra Europe. Maar Eurocommissaris John Dalli (gezondheid) zei dat de Commissie de zaak al nauwlettend volgt.

In delen van Rusland, met name in het Zuiden bij de Zwarte Zee, zijn de afgelopen jaren regelmatig uitbraken gemeld van Afrikaanse varkenspest. Litouwen is bevreesd voor de ziekte vanwege de intensieve handel in varkens en varkensproducten met Rusland. Tegen Afrikaanse varkenspest is geen vaccin beschikbaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.