Varkenshouderij

Achtergrond 1824 x bekeken

Laatste keer verweiden

Melkveehouder Henk van Holland (links) verweidt voor de laatste keer dit jaar zijn melkvee in het Gelderse Maurik.

Hij heeft nog een perceel met te veel gras om zomaar te laten staan voor de winter, vertelt zijn zoon Steven (rechts op de foto). Hij en zijn vriendin Elise van Os (midden) helpen om de bijna zestig melkkoeien naar het nieuwe perceel te drijven. Van Holland melkt zijn dieren ’s zomers nog in een doorloopwagen. Hij kan er zes koeien tegelijk in melken. Over een paar weken komen de dieren in een traditionele grupstal te staan.

Akkerbouwer Harry Fierkens rooit 5 hectare fritesaardappelen van het ras Victoria op een perceel in het Gelderse Babberich, nabij zijn woonplaats Herwen. Aan de band staan zijn buurman en zijn vrouw Silvia. De oogst verliep de laatste week spoedig. "Maar bij een beetje regen stagneert het. De grond is verzadigd." Fierkens heeft nog 15 van de 70 hectare te gaan. "Het einde is in zicht, maar de laatste loodjes zijn het zwaarst." Hij teelt de aardappelen voor Aviko. Deels op contract, deels vrij. "De kwaliteit lijkt goed." Foto Sjef Prins

De Georgische president Mikheil Saakashvili bezoekt boeren en landarbeiders in Kvareli. De president wil dat al het beschikbare land ook wordt ingezet voor de landbouw. Hij gaat daarom belasting heffen op braakliggend land. Volgens de president moet Georgië minder afhankelijk worden van het buitenland wat betreft prijzen voor landbouwproducten zoals graan. Foto ANP

Melkveehouder en tevens loonwerker Jan Houtackers heeft 2 hectare aan voederbieten geoogst in het Limburgse Dieteren. Het is het vierde jaar op rij dat de veehouder bieten heeft geteeld. Het oogsten is een arbeidsintensieve klus. "We oogsten een hectare per dag”, vertelt Houtackers. Hij is begonnen met de teelt van voederbieten vanwege het positieve effect op de gezondheid van zijn 90 melkkoeien. ”De bieten hebben een positieve invloed op de voeropname." Hij schat de opbrengst dit jaar op zo’n 110 ton per hectare. Houtackers heeft zijn wintervoorraad voer bijna veilig gesteld. Ook de mais ligt al in de kuil. Alleen de laatste snede gras moet nog worden gemaaid. Foto Twan Wiermans

Nederland werkt aan een zo snel mogelijke afschaffing van castratie. Foto Mark Pasveer

De Zeeuwse akkerbouwer Han Doeleman laadt een perceel van 9 hectare Hybelle-uien met de Tectron 415 van Grimme. Deze vierrijge zelfrijder op rupsen, een bunkerinhoud van zo’n 10 ton en ongeveer 500 pk is niet alleen geschikt voor de aardappeloogst. "We gebruiken hem nu voor het tweede jaar bij het laden van uien en dat gaat prima in deze moeilijke omstandigheden. Ik kan het iedereen aanbevelen." Foto De Groot en Slot

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.