Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Consument: gezondheid belangrijker dan welzijn

Consumenten vinden de gezondheid van varkens en de garantie dat er geen overbodige antibiotica zijn gebruikt bij de opfok belangrijker dan het welzijn van de dieren.

Dat blijkt uit onderzoek van bureau Metrix naar acceptatie van nieuwe marktconcepten voor varkensvlees. Varkenshouders kiezen juist het welzijnsvriendelijkste concept. Metrix stelt dan ook dat er een duidelijke discrepantie is tussen wat consumenten motiveert en wat varkenshouders vinden.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het varkenshouderijnetwerk ’Wat liggen ze er mooi bij’ en is gesubsidieerd door het ministerie van LNV en het Productschap Vee en Vlees.

Metrix legde 223 consumenten en 84 zeugenhouders drie concepten van varkenshouderij voor. Het eerste concept draait om gezondheid en medicijngebruik, het tweede biedt extra welzijn door meer leefruimte en het derde concept biedt een zeer welzijnsvriendelijk leven. De consumenten kiezen voor het eerste concept en geven daarbij aan een meerprijs te willen betalen. Varkenshouders denken juist dat het derde concept het meest gewild is bij de consument.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  wat die 200 consumenten vind ik belangrijker dan een vegetarier als Jan... En als de consument wil dat we gezond produceren worden ze momenteel op hun wenken bediend.

 • no-profile-image

  Jan

  Een goede gezondheid en ruimte en spelmoegelijkheden en kan om te wroeten en een lang leven en dan ga ik misschien weer vlees eten.

 • no-profile-image

  jan4072

  Het is al vaker gebleken dat over-grote-deel van de consument niks moet hebben van vieze gore modder maar gezonde varkens wil zonder medicijnen. De ziekenhuizen worden groter om door meer specialisatie een betere kwaliteit te kunnen geven. In de veehouderij is het niet anders. Grote bedrijven met gespecialiseerde mensen die gezonde dieren produceren. Laat je de kop niet gek maken door een paar grote schreeuwers die doen alsof ze de consument vertegenwoordigen.

 • no-profile-image

  Bert

  Het lijkt heel moeilijk wat de consument nou eigenlijk wil. De consument wil een varken dat niet geslacht word, en lekker door de modder kan rollen. Maar probeer niet het vlees van hun bord te pakken, want dan prikken ze je met hun vork.

Of registreer je om te kunnen reageren.