Varkenshouderij

Achtergrond 333 x bekeken

Zeeuwse boerderij wijkt voor wassende water

Rijkswaterschap is ter voorbereiding op het aanleggen van een nieuw natuurgebied in Zeeland begonnen met de sloop van een boerderij.

Het gebied waar de boerderij staat, wordt onder water gezet. Tussen 2011 en 2014 zal volgens het plan Perkpolder 75 hectare nieuwe natuur worden gerealiseerd. Het nieuwe natuurgebied krijgt een open verbinding met de Westerschelde en dient vooral recreanten aan te trekken. Er komen 250 woningen, een jachthaven en een golfbaan. Foto Duofoto

Betrokkenen lieten ballonnen op om geruimde geiten te herdenken. Foto ANP

Melkveehouder Gatze Schilstra bouwt in het Friese Rijs in eigen beheer, en grotendeels zelf, een nieuwe ligboxenstal. De melkkoeien staan inmiddels in de uitbreiding. Het jongvee staat nog bij de buurman. Vanwege de vorst ligt een groot deel van de werkzaamheden aan de stal tijdelijk stil. Gelukkig heeft hij het dak dicht. Nu hoeft hij niet langer de sneeuw tussen zijn 135 melkkoeien weg te schuiven. De topgevels en zijwanden van de stal die over de oude ligboxenstal wordt heen gebouwd staan nog niet. "Daardoor tocht het behoorlijk in de stal", aldus Schilstra. Metselen is met deze kou echter niet mogelijk. In de ruimte van de melkrobots heeft hij een hittekanon opgesteld om bevriezing tegen te gaan. Schilstra probeert hier en daar nog wel wat werkzaamheden zoals het inrichten van de stal en het aanbrengen van de dakgoten uit te voeren, maar moet verder wachten tot het niet meer vriest. In totaal is er straks ruimte voor 320 dieren. "Als het jongvee er straks weer is, kan ik nog een beetje groeien", aldus de veehouder. Foto Alex de Haan

Een bezoeker van de European Fine Food Fair (Efff) in Maastricht fotografeert een vitrine met varkenskoppen. Drie dagen lang worden op de beurs kookdemonstraties gegeven met varkensvlees. De Zweedse kok Magnus Ek maakte onder meer een gekonfijte varkenskop en kroepoek van varkensoor. Het varkensvlees was afkomstig van de Limburgse Livar-kloostervarkens. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.