Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Varkenshouderij vraagt hervormingen

Openheid en hervormingen zijn nodig in de varkenshouderij. Misschien zorgt LTO's Annechien ten Have daarvoor, schrijft Kees Scheepens, met een inleiding over de politiek van oud-Sovjet-president Gorbatsjov.

Gorbatsjov was de man die de perestrojka van het USSR-systeem teweegbracht. Opeens waren de Apparatski van hun macht ontheven, krompen Moloch-organisaties ineen en werden de on-vrije waarden en normen van het Sovjet-systeem definitief verlaten. Het systeem stortte in omdat de menselijke maat volledig ontbrak. Ook in de omgang met dier en omgeving. De Siberische kou was alom. Gorbatsjov zag in dat het zo niet langer kon. Een totale ineenstorting van het land stond er aan te komen.

Misschien Annechien, ben jij onze Hollandse Gorbatsjov?! Vind jij ook dat het zo niet langer kan doorgaan? Mega-stallen, mammoet-bedrijven, megalomane ondernemers, hoe en wanneer zal het eindigen? Wordt het bio-industriëler of bio-logischer? Een vraag waar niemand nu een antwoord op kan geven, maar wat voel jij nog bij de Poolse stalknecht, het 'Schwarzenegger'-varken en de gewassen lucht? Kan de huisvrouw nog wél gevoel hier bij hebben, als we zelf zo weinig respect voor Gods schepping tonen? Laat ook hier perestrojka zegevieren, Annechien!!

Laat perestrojka zijn: één, twee, drie Dierenbescherming-sterren, laat glasnost zijn dat alle stallen zichtstallen zijn geworden. Maar laat het glasnosten! Een varken castreren? Liever niet. Een varken couperen? Waarom eigenlijk? MRSA, antibiotica vragen nu absolute openheid van zaken en jij Annechien wilt daarbovenop ook nog méér smaak in het vlees?

Dát varkentje wassen, doortastende Annechien, proberen mijn Vlaamse vrienden en ik al jaren. En ook al is het Duke of Berkshire-vlees zéér mals en super-lekker, toch ervoeren wij het hele proces als zéér taai. Opeens is er dan een 'Paul de Leeuw'-varken met meer marmering en rugspek. Opeens is er dan een vierkantsverwaarding die totaal anders verloopt. Opeens zijn echt alle schakels in de keten uit hun normale doen, maar wel een super-tevreden top-horeca!

Maar misschien Annechien, gaat je dit ook nog lukken. Dat we niet te laat mogen zijn! Mijn steun heb je en die van boerenzoon Gorbatsjov natuurlijk ook!

Kees Scheepens, hoeder/houder van Berkshire-varkens in Best, dierenarts en man achter het Duke of Berkshire smaak-concept

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De Wind Waait uit een Andere Richting!!!... De Poolse stalknecht gaat bij Smithfield in Polen werken!!!... Dan is hij niet zo ver bij z'n vrouw en kinderen vandaan. De afgelopen 10 jaar is er veel veranderd, in de komende 10 jaar gaat er nog veel meer veranderen. Let goed op!!!... Meneer Kees Scheepens, heeft gelijk; Laat perestrojka zijn en laat het glasnosten!!!... Zo is het Kees, wat Gorbatsjov in gang gezet heeft, kan Annechien niet meer tegen houden.

 • no-profile-image

  jan moed

  dat onze bedrijven zo groot moeten worden licht niet aa ons veehouder,maar de politiek heeft beslist dat we voor de zelfde kg prijs moeten werken als zuid Amerika ,Azië Afrika en laat de consument hier tot 10 keer deprijs betalen ,als wij als boer veehouder voor kip vlees een euro per kg en varkensvlees 2ureo kregen dan waren er geen mega stallen nodig .ik nodig u uit voor een gesprek met landelijke pers

 • no-profile-image

  patrijs

  Een goede vergelijking Annechien,in het regiem van de USSR hadden de mensen geen ruimte om te denken en om zelfstandig te functioneren,het hele systeem was geschoeid op angst en onderdrukking.
  Het zelfde doen de boeren met hun varkens,ze worden op elkaar gepropt,de economen weten hoeveel dieren er op een vierkante meter kunnen /moeten om rendabel te zijn.
  Met eten kunnen varkens niet meer kiezen alles wordt bepaald,en de economen en banken weten dat dit heel gezond is.
  Om gezond te blijven krijg je preventief antibiotica,een jas/haren heb je niet meer nodig want je ligt toch altijd lekker warm binnen.
  Schaalvergroting is ten dode op geschreven,al bouw je ieder jaar een verdieping op de megastal,van lage warme loonlanden kun je het toch nooit winnen.
  Wachten we tot de volgende ziekte uitbreekt??

 • no-profile-image

  a hamstra

  gorbatsjov, had de moed het gezwel van de
  ellende aan te pakken.
  wij laten het gezwel de ellende oplossen.
  een vakorganisatie die zelf multinationals runt, kan het niet oplossen, want hij zal de kool en de geit willen sparen

 • no-profile-image

  her

  Ermee stoppen is de enige juiste hervorming. Kappen ermee. Stoppen met die blubberproductie

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.