Varkenshouderij

Achtergrond 459 x bekeken 1 reactie

Q-koorts op schapenbedrijf

Bij een melkschapenbedrijf in het Flevolandse Kraggenburg is Q-koorts vastgesteld.

Het gaat om het eerste melkschapenbedrijf dat in het kader van Q-koorts geruimd wordt. De besmetting is aan het licht gekomen via het tankmelkonderzoek.  Op het bedrijf in Kraggenburg zijn vandaag de voorbereidingen voor de ruiming getroffen.

De Limburgse gouverneur Léon Frissen en geitenhouder Ron Grooten staan in een vrijwel lege stal in het Zuid-Limburgse Ransdaal. Het bedrijf van Grooten is besmet verklaard met Q-koorts, waardoor 1.080 geiten zijn geruimd. Grooten heeft nog ongeveer 70 dieren over, waarvan 25 melkgeiten. Frissen besprak met de familie Grooten niet alleen de materiële schade, maar ook het emotionele aspect. "Ik heb een goed idee gekregen waarmee deze ondernemer geconfronteerd is", zegt Frissen. "Tegelijkertijd ben ik ervan onder de indruk dat hij niet bij de pakken neerzit, maar al bezig is met toekomst plannen." De provincie heeft toegezegd te kijken welke rol zij kan spelen in de Q-koortscrisis. Foto Provincie Limburg

Ruim duizend mensen bezochten vandaag de open dag bij de familie Vorkink uit Holten. De varkenshouders hebben vorig jaar een nieuwe stal gebouwd. Bijzonder onderdeel is de biologische luchtwasser. "Wij hebben geen biologisch bedrijf, maar dit is volgens ons wel de beste luchtwasser", vertelt Gerry Vorkink. De varkenshouders hadden niet zo’n grote toeloop in de nieuwe stal voor 400 dragende zeugen, 1.750 vleesvarkens en 200 opfokzeugen verwacht. "We hadden op 500 mensen gerekend, dus dit was een leuke drukte." Foto Hans van de Vlekkert

Het lijkt misschien anders, maar de vlag met het nieuwe logo van FrieslandCampina wapperde al langer bij de fabriek van Frico Kaas in Wolvega. Het doek moest gisteren alleen even naar beneden vanwege onderhoud aan de mast. Het vervangen van de naam op de gevel van de kaasfabriek zelf verloopt moeizamer. Ruim een jaar na de fusie prijkt daar nog de oude bedrijfsnaam. Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    miltie

    zou op t.v. komen in een vandaag de afgelopen week ;;door sencuur niet door gegaan ;;denk ik ???

Of registreer je om te kunnen reageren.