Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Minder antibioticagebruik varkenssector mogelijk

Vleesvarkenshouders kunnen hun antibioticagebruik in samenwerking met hun dierenartsen nog sterk terugdringen volgens mengvoerfabrikant Coppens diervoeding en fokkerij-organisatie PIC Benelux.

Daarom organiseren zij op dinsdagmiddag 26 januari een praktijksymposium 'Hogere varkensgezondheid' in het Willem II-stadion in Tilburg voor varkenshouders en dierenartsen.

In het masterplan Varkenshouderij is binnen het convenant antibioticaresistentie omschreven hoe de varkenssector het antibioticagebruik gaat inventariseren, terugkoppelen en monitoren. "De individuele varkenshouder heeft ook zijn eigen verantwoordelijkheid. Op bedrijfsniveau is op veel bedrijven nog veel te winnen met betrekking tot het beheersen van de gezondheidskosten en het gebruik van antibiotica", zegt Ad Kemps, commercieel-directeur van Coppens diervoeding.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willie van Gemert

    Dit soort berichtgeving met formuleringen zoals:de varkenshouder heeft ook zijn eigen verantwoordelijkheid ,wekken de indruk dat de varkenshouder op dit gebied te kort schiet in zijn verantwoordelijkheid en dat andere aan de zijlijn staande partijen het wel even zullen zeggen hoe het moet.Allereerst heeft de dierhouder een zorgplicht voor zijn dieren en als onderdeel hiervan behoort het toedienen van de noodzakelijke medicijnen soms preventief.Laat de mengvoer industrie zich sterk maken om veel te lage normen voor b.v. zink en koper in het diervoeder in vergelijking met andere EU landen.(in het verleden bij het verlagen van de norm heb ik niets uit hoek die gehoord) Het staat als een paal boven water dat met een hogere norm voor deze twee mineralen het medicijn gebruik vooral bij varkens direct aanzienlijk terug laat lopen.De dierhouder is continu bezig om op diverse fronten de kosten te verlagen ,dat is bij een ondernemer een cotinu proces.(ook voor de mengvoerindustrie ) Gelet op de zeer gunstige financiele resultaten van de menvoerindustrie stel ik voor om een symposium te organiseren met als onderwerp:eerlijke marge verdeling in de gehele kolom inclusief de mengvoerindustrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.