Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Doorbraak varkensvlees

Vion en Albert Heijn zetten een ongekende stap: het zogeheten tussensegment varkensvlees krijgt een enorme stimulans nu AH afstapt van gangbaar vlees.

Geïnitieerd en geïnspireerd door (het sterrensysteem van) de Dierenbescherming zeggen beide partijen ervoor te zorgen dat bij AH medio 2011 alleen vlees te koop is dat qua dierenwelzijn gesitueerd is tussen gangbaar en biologisch. Dat is in velerlei opzicht een doorbraak. Zo is het tussensegment in één klap van onduidelijke niche tot regulier verworden. Vion heeft een megadeal gesloten: de AH-winkels verkopen op jaarbasis vlees van circa 1 miljoen varkens. En een deel van de welzijndiscussie kan direct van tafel: het 'AH-vlees' komt bijvoorbeeld door dit akkoord steevast van bedrijven waar varkens minimaal 1 vierkante meter tot hun beschikking hebben. Ook andere debatten zijn beslecht: beren zijn in dit concept niet gecastreerd, het transport is aan duur gebonden.

Deze zege van de Dierenbescherming kan ook een overwinning voor een grote groep varkenshouders betekenen. Albert Heijn zegt hardop toe dat de meerkosten worden doorbelast aan de grootgrutter. Vion denkt voor dit project over te kunnen stappen naar langetermijnprijzen. Dat alles moet boeren zekerheid geven en beter rendement. De praktijk is vaak weerbarstig, maar het project verdient alle steun.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    peter jens

    da's nog eens een mooi begin van het nieuwe jaar! Waar een wil is is een weg, en noblesse oblige. Prima!

Of registreer je om te kunnen reageren.