Varkenshouderij

[Missing text /esp/article/type/article for nl] 15 [Missing text /esp/article/comments for nl]

Vleuten volgt Duitse varkensprijs niet

De beurscommissie in Vleuten volgt de Duitse varkensprijzen deze week niet. Duitse slachterijen hielden hun varkensprijzen vanmiddag onveranderd op € 1,42 per kilo geslacht-gewicht. De Vleutense verwachtingsprijs voor geslachte varkens daalt met 2 cent naar € 1,33 tot € 1,35 per kilo. Levende vleesvarkens noteren in Vleuten 1 cent lager met € 1,06 tot € 1,08 per kilo. Het aanbod van vleesvarkens is groot. Bovendien levert varkensvlees 2 cent per kilo minder op dan vorige week. Zo noteren hammen, middels, nekken, buiken en schouders 0 tot 3 cent per kilo lager. Ribben en wangen brengen 5 cent per kilo minder op.
De Vleutense verwachtingsprijs voor biggen daalt met 3 euro naar 21 euro per stuk. Losse koppels biggen zijn niet of nauwelijks te verkopen. Grote koppels Piëtrains van 400 tot 500 stuks brengen 30 euro per stuk op. De gewone biggen noteren 25 euro per stuk. Vleesvarkenshouders vinden de biggen te duur ten opzichte van de opbrengst van vleesvarkens. In feite zijn de biggen niet te duur. Zij brengen veel minder dan de kostprijs op. Vleesvarkens brengen veel te weinig op ten opzichte van de kosten.

[Missing text /esp/comments/manycomments for nl]

 • no-profile-image

  Meindert vaan den Hengel

  Beste Derk;als een product voor een bepaalde prijs niet is te verkopen; dan is het te duur.Dat is niet leuk maar daar gaat het hier niet over dus verzachtende teksten zijn hier niet nodig.Vraag en aanbod bepaalt de prijs;punt.

 • no-profile-image

  mester

  Biggen mogen niet meer kosten dan 25 euro netto in het hok. Heb zelf in 2009 zeker 50.0000,- euro aan de varkens verloren,komt v.n.l. door de veel te hoge biggenprijs dit jaar. Is in mijn ogen politiek geweest om de biggen zo duur te houden. Fokkers ga alsjeblieft de productie verminderen.Zo kan het niet langer.

 • no-profile-image

  fokzeug

  als er minderbiggen komen worden ze nog duurder maar weet jij hoeveel wij er in 2007 en 2008 nij de fokvarkens bij moesten legen toe julie nog verdieden
  dat weten de mesters niet meer

 • no-profile-image

  laat de mensen honger voelen

  WAAR MOET DIT HEEN... wat is de eerste levensbehoefte van een mens: voedsel!!!!! oke das dus simpel elke dag moet er gegeten worden, DUS NU DE OPLOSSING.. wat nauw als de winkels een week dicht gaan of nee anders gezegt een week de winkels blokkeren.. klinkt nogal hard maar in mijn ogen is dat de enige oplossing om de groothandel supermarkten en de consumenten..ervan te laten inzien dat het zo niet verder kan. de melkveehouders,pluimveehouders,akkerbouwers, de varkensboeren en nog vele meer worden kapot gemaakt door dump prijzen en regels die niet opgewassen zijn tegen de concurerende landen dit moet stoppen!!!! EEN EERLIJKE PRIJS VOOR EEN EERLIJK PRODUKT.. dus boeren wordt wakker en ga samenwerken als collectief sta je sterk en samen komen we ver.. ik ben ervan overtuigd dat als we de supermarkten minstens 4dgn blokkeren er iets los komt en dat we er op langere termijn beter van worden... de vakbonden doen niets ZE ZIJN BANG VOOR HUN EIGEN AANZIEN.... dus laten we de touwtjes maar in eigen hand houden en AKTIE AKTIE AKTIE voeren... KOM OP denk aan je gezin die onderhouden moet worden je familie bedrijf waaraan vele al jaren veel energie en tijd in hebben gestoken.. LAAT DE 'BURGER' VOELEN DAT HET ZO NIET LANGER KAN.. ik hoop dat er wat los komt en dat er vele zijn die hierop willen reageren.. STRIJD EN GERECHTIGHEID..

 • no-profile-image

  mester

  Laat iedereen maandag de vakbond bellen en zeggen dat er actie moet komen. De produktie moet terug, hoe dan ook want de consumptie zal eerder afnemen dan toenemen. Dus bellen.!

 • no-profile-image

  john

  biggenoverschot is maar tijdelijk, er is alweer veel te veel graan geproduceerd wat nu ook geen knoop oplevert. dit wordt weer netjes in varkensvlees omgezet en daar zijn biggen voor nodig.. geen probleemdie zijn er genoeg. Wel grappig trouwens dat vleesvarkenshouders geen biggen willen hebben want die worden geleverd in januari? welke biggen denken jullie te krijgen door de koop 2 weken uit te stellen? juist biggen van meer dan 30 kg die alsnog in januari geslacht moeten worden. Ook de vleesvarkenshouders spelen een smerig spelletje net zoals de slachterij een smerig spelletje met de vleesvarkenshouders speelt. Zolang er genoeg is te vreten voor de varkens is er genoeg vraag naar biggen. Paar weekjes wachten en de prijzen knallen weer omhoog.

 • no-profile-image

  knor

  droom maar verder John

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Beste John; Nou begin je wel echt dom te lullen. Aan wiens kant sta jij nou eigenlijk?

 • no-profile-image

  john

  ben gewoon vermeerderaar en weet dat de biggenprijs niets met de vleesprijs te maken heeft... elke big wordt hoe dan ook afgemest. Op de een of andere manier zijn wij als vermeerderaar de laatste schakel waarop alle verliezen afgeschoven kunnen worden. Terwijl juist een stabiele biggenproductie onze sector sterk maakt. Zeker met een proces waarbij het 9 maanden duurt voordat we een eindproduct hebben om te leveren. Aan de hand van de biggenprijzen regelt de biggenproductie zichzelf wel. Momenteel speelt de speendip. meer terugkomers en verwerpers. dit betekent minder biggen over 6 maanden op de markt. Moeten we nu nog minder insemineren omdat de biggenprijs laag is? Ik vind het best dan hebben we in maart biggen van meer dan 70 euro. Is deze prijs verantwoord bij een dan geldende slachtprijs van een 1 euro de kilo? Ook dan komt er weerstand.... Ik zou nu wel een paar meststallen erbij willen hebben mooi mijn eigen biggen afmestende vooruitzichten zijn goed en de biggen betaalbaar.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Laat de biggen maar 70 euro worden dan volgen de varkens vanzelf wel. De vooruitzichten zijn goed? Ik loop al heel wat jaartjes mee, maar helaas de verdiensten zijn al minimaal 10 jaar zeer slecht ondanks alle mooie prognoses. B.v om een stokpaartje te noemen: de groei van de wereldbevolking. Hebben wij er in de afgelopen tijd iets van gemerkt dat de wereldbevolking van zeg maar 5 miljard naar 6 miljard mensen ging? Dacht het niet. De bekende worst. Verder is het zo dat wanneer er bij de vleesvarkens niets verdient wordt het logisch is dat de mesters goedkoper willen inkopen, dit geldt dus ook voor de biggen. Dan moeten de fokkers op hun beurt maar weer bij hun leveranciers aan de bel trekken. Zo werkt het. V.B. Toen het vorig jaar bij Volkswagen slecht ging werd er door de top naar buiten gebracht dat de inkoop een miljard euro goedkoper moest, dus iedere leverancier moest 25-35% goekoper leveren. Punt. Keihard.

 • no-profile-image

  Boerin

  De mesters moeten hun problemen niet bij de fokkers neerleggen en de fokkers niet bij de mesters. We maken het elkaar moeilijk terwijl het probleem bij de slachterijen en supermarkten ligt ! die moeten een eerlijke prijs betalen, doen jullie je mond wel open naar je vertegenwoordiger van de slachterij ???? we moeten dit met zijn allen niet pikken ! de slachterijen zijn de enigen die deze malaise kunnen oplossen.
  Ik ben voorstander voor grote akties, laat de mensen maar eens van ons horen, dat het zo niet langer kan ! de kosten rijzen de pan uit, en worden met alle regelgeving alleen maar steeds hoger en de prijzen zijn al jaren onder maat. Waarom doen we daar niets aan met z´n allen?? of is het gewoon makkelijker om het maar weer bij de fokkers neer te leggen......... er zijn helemaal niet teveel biggen ! dat de bereidheid ontbreekt om biggen te kopen veroorzaakt problemen bij de fokkers, maar wat schieten we daarmee op en waar ligt nu eigenlijk het probleem ???????? juist bij de opbrengstprijs van het vlees ! Daar zouden we ons druk over moeten maken. En wat doen onze standsorganisaties eigenlijk ?

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Bel maar naar de vakbond zou ik zo zeggen, ze zitten ervoor.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Er is teveel vlees en dat komt weer doordat er teveel biggen zijn,simpel. Wanneer we niet vrijwillig de productie willen verminderen dan moet het maar hard op hard. Volgens R.Kramer, beleggingsspecialist, is er op dit moment een capaciteits overschot van 20 % in de industrie, neem van mij aan dat dit ook voor de landbouw geldt. Dit komt uiteraard door vraaguitval. Dus lang leve het kapitalisme, waar iedereen elkaar , economisch gezien, naar het leven staat. Ik heb begin 2009 al gezegd dat het een rampjaar voor de mesters zou gaan worden. Nu gaan ook de fokkers gigantische klappen krijgen, want de economie staat er veel slechter voor dan iedereen ons wil doen geloven. Maar goed maakt mij niet uit als niemand wil minderen dan moet het maar hard op hard.

 • no-profile-image

  john

  over 5 maanden heb je minder biggen.. het is de tijd van najaarsverwerpers en slechter berig worden van de zeugen. En daarbij als we nu ingrijpen in de biggenproductie hebben we straks in juli en augustus minder varkens. En laten we in die periode juist veel varkens nodig hebben omdat de prijzen dan traditioneel goed zijn. Als we dan geen varkens hebben openen we importmarkten... niet echt een optie lijkt me. In de varkenshouderij is een stabiele biggenstroom belangrijk voor onze slagkracht. Om betere opbrengsten op korte termijn te creeëren hoeven we maar een ding te gaan doen en dat is volgas slachten. Voordat we effect hebben van minder insemineren hebben heeft de sector al veel geld verloren. Als we nu volgas gaan slachten hebben we binnen 2 maanden een tekort aan varkens en een kostprijs dekkende prijs. Daarbij houden we onze slagkracht en kunnen we bij stijgende vraag snel meer vlees maken.

 • no-profile-image

  de varkenscyclus

  Minder biggen is simpelweg de beste oplossing. Dit gaat ook gebeuren nu over geheel Europa de prijzen inklappen naar slechts enkele tientjes per big. Vermeerderaars hebben 2 slechte jaren gehad en maar een half jaar beste prijzen. Nu het zo snel alweer opnieuw instort, zullen bedrijven massaal stoppen. Jammer, maar het is niet anders.

[Missing text /esp/comments/showmore for nl]

[Missing text /esp/commentform/registertocomment for nl]

[No translation for /esp/footer/disclaimer, nl]