Varkenshouderij

Achtergrond 204 x bekeken 11 reacties

Vion-varkensprijs min 5 cent

Het aanbod van vleesvarkens is veel te groot voor de vraag naar varkensvlees. Daardoor daalt de varkensprijs van Vion deze week met 5 cent naar € 1,36 per kilo geslacht-gewicht. Daarmee volgt Vion in Nederland zijn prijsverlaging in Duitsland. Vion verlaagde zijn varkensprijs afgelopen vrijdag in Duitsland met 5 cent naar € 1,45 per kilo. Bij de overige Duitse varkensslachterijen daalden de varkensprijzen echter met 3 cent naar € 1,47 per kilo. Het noteringsverschil tussen Vion in Nederland en Duitsland bedraagt dus 9 cent per kilo. Vion geeft zelf aan dat de varkensprijzen in Nederland en Duitsland gelijk zijn als het verschil in noteringenl 10 cent per kilo is. Nederlandse vleesvarkenshouders krijgen bij Vion dus in Nederland 1 cent per kilo meer voor hun varkens dan in Duitsland. De overige Duitse slachterijen betalen dus iets meer uit dan Vion in Nederland.
Varkensvlees brengt ongeveer 4 cent per kilo minder op. Vion noteert voor varkenshammen en -buiken 3 cent per kilo lager. Schouders en middels brengen 5 cent per kilo minder op. De opbrengst van ribben daalt met 10 cent per kilo. Nekken brengen 7 cent per kilo minder op. Alleen de prijs van lange hazen stijgt met 25 cent per kilo. Het hele varkenskarkas brengt daardoor ongeveer 4 cent per kilo minder op. Vion verbetert zijn marges dus iets door de prijsverlaging met 5 cent per kilo. Die verbetering is nodig om de verliezen van afgelopen zomer goed te maken. De Vion-varkensprijs ligt deze week 28 cent per kilo laer dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Prijzen makkelijk

  "Het aanbod van varkens is veel te groot voor de vraag naar vlees". De bekende dooddoener van vleesverwerkers om de prijs te drukken welke klakkeloos door journalisten wordt nagekwaakt. Zolang er geen varkens doorgedraait worden richting vuilnisbelt of massaal vlees in opslagen verdwijnt, is er geen overaanbod, alles wordt immers verkocht. Psychologische hersenspoeling.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Wanneer jij een auto wil kopen en er staan 20 auto's in de showroom en de verkoper zegt dat hij ze aan de straatstenen niet kwijt kan, wat doe jij dan? Geef jij de gevraagde prijs want het gaat al zo slecht met die autoverkoper of probeer jij hier een slaatje uit te slaan door de door jou gewenste auto minstens een 1000 euro goedkoper in handen te krijgen? Precies, jij gedraagt je precies als de vleesinkopers! De oplossing is dat wij als boeren de koppen bij elkaar moeten steken en minder moeten gaan produceren. Dus dat er maar 5 auto's in de showroom staan i.p.v. 20, en dat er van die 5 er al 4 verkocht zijn. Dus wanneer jij die vijfde auto wilt kopen dan zal je er snel bij moeten zijn of iets meer dan de gevraagde prijs moeten betalen. Eigenlijk best simpel, alleen begrijpen de meeste boeren dit niet, die produceren maar door terwijl er helemaal geen markt voor is.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Voor de goede orde: Die autoverkoper is b.v. Vion. Vion heeft aan het einde van de week 50 vrachtwagens vlees niet met zin verkocht. Wat doe je dan: Vlees in de koelcel laten hangen, wat kwaliteitsverlies betekent en wat rente gaat kosten of voor een mindere prijs de deur uit vooral omdat je weet dat 's maandags er weer bulten vlees van die boeren aan zit te komen en waarvoor je ook weer ruimte voor moet hebben. Hoe ze het ook doen, beide opties kosten zwaar geld en in de ogen van de boeren doen ze het nooit goed. Dacht je nu werkelijk dat een vleesverkoper blij met zijn werk is wanneer hij zo moet werken? Hij zou ook veel liever nee willen verkopen aan de inkopers. Ik persoonlijk zou dit hondenwerk niet willen doen want goed doe je het nooit,terwijl eigenlijk de leveranciers ( boeren ) de schuldige zijn. Denk hier maar eens over na.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Weet het beter, je hebt wel gelijk met je comment maar er is ook nog een andere insteek. Maak eens de vergelijking met de autoindustie ( en ook de banken ) die alleen maar expansie in hun vaandel hadden staan. En dat tegen elke prijs. De financieringslasten die daar uitvloeien moeten ergens op verhaald worden. In het verleden waren er meer verschillende slachterijen die concurerend waren en waar je als boer van kon profiteren. Die zijn nu uitgekocht en het prijskaartje moet nog verrekend worden.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Allemaal 20% inleveren dus b.v. 2 varkens minder per hok. Dan hebben we over 5 maanden een prijs van 2 euro. Biggen gaan dan gewoon naar de 80 euro. dat is wat we willen. We moeten dit samen kunnen regelen. Geeft alleen maar voordelen. V.b. minder mest(kosten), geen kopzorg meer over de niet betaalde rekeningen, bedrijven worden weer een beste prijs waard, werkplezier, enz, enz. Deze weg die we tot nu toe volgen leidt tot een enorme sanering met alleen maar verliezers. Er is geen ander alternatief! Wat hebben we liever een best inkomen of een hongerloon en het werkpaard te zijn van de handel, meelboer en de veearts.

 • no-profile-image

  ..

  waarom denkt iedereen altijd dat alle boeren op 1 lijn zijn te krijgen? Dat is gewoon ondenkbaar met zoveel producenten.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Dat het nooit geprobeerd is wil natuurlijk niet zeggen dat het niet kan. Iedere boer die rekent kan gewoon niet tegen zijn. Voor de conservatieven onder ons, klaag dan ook nooit meer over de slechte rendementen!

 • no-profile-image

  varkenshouder

  "Weet het beter" zit hier zelf een potje te janken. Er zijn genoeg varkenshouders die per saldo flink verdienen en door investeren. Die zul je op deze plaats echter niet vaak aantreffen. Hebben wel wat nuttigers te doen.

 • no-profile-image

  w

  Aan varkenshouder: Ik wist niet dat je kwaad werd.

 • no-profile-image

  jan

  De ISN heeft gisteren een verlaging doorgevoerd van 3 cent. De Duitse varkensprijs komt daarmee op € 1,47. Een grote Duitse slachterij heeft besloten deze mutatie niet te volgen en verlaagde met 5 cent op € 1,45. De stemming is slecht en de meeste slachterijen zijn nog niet tevreden met de in hun ogen te kleine verlaging. De slachterijen hebben te maken met een veel te groot varkensaanbod en een slechte vleeshandel en hadden daarom gerekend op een verlaging van 5 tot 8 cent per kilogram. Nu de ISN hier niet aan mee wil werken dreigen de slachterijen hun slachtplan naar beneden bij te stellen. Dit betekent dus een groot aanbod met beperkte slachtingen. Op deze manier blijft het probleem van een te groot varkensaanbod bestaan en is de kans groot dat de slachterijen verder willen verlagen om zo een niveau te bereiken wat wel past bij hun verkoopprijs. Uiteraard gaat dit alles ten koste van de producent. De vleeshandel is gemiddeld 4 tot 5 cent per kilogram lager zodat de marge van de slachterijen amper verandert met vorige week. De nekken dalen het hardst met 10 tot 15 cent terwijl de rest van de onderdelen 3 tot 5 cent inleveren. Het varkensaanbod is zoals gezegd met 100% weer voldoende aanwezig

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Aan varkenshouder, het mooiste vak.Heerlijk trouwens als je wat tegengas krijgt. 1, Even wat cijfers: Blad Varkens van 9 september 2009 blz 4: Economische cijfers zet 2009 er ook maar vast bij dan heeft niemand over 2007, 2008 en 2009 gemiddeld een positief resultaat gehaald. Dan heb ik het uiteraard niet over b.v een Van Gennip of handelaren met giga aantallen. 2, Investeren? Ik heb in mijn hele carrière maar 1 varkensboer meegemaakt die een nieuwe stal financierde op basis van zijn bedrijfsvoering. De rest betaald een nieuwe stal als basis uit grondverkoop, melkquotumverkoop of ze zijn door de gemeente zwaar uitgekocht. Dit geeft al aan hoe slecht de rendementen zijn. Het is vreemd dat je met een investering die niets kost ( Reductie in aantallen) afgezet tegen een gigantisch rendement bij iemand zoveel weerstand opwekt. Verder de vriendelijke groeten.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.