Varkenshouderij

Achtergrond 255 x bekeken 30 reacties

Vion-varkensprijs min 4 cent

Het varkensvleesbedrijf Vion verlaagt zijn varkensprijs deze week met 4 cent naar € 1,32 per kilo geslacht-gewicht. Daarmee volgt Vion zijn varkensprijs in Duitsland niet. Vion verlaagt zijn varkensprijs in Duitsland met 3 cent naar € 1,42 per kilo. Het noteringsverschil tussen Vion in Nederland en Duitsland komt nu weer precies uit op 10 cent per kilo. Bij dat verschil zijn de uitbetaalde varkensprijzen in Nederland en Duitsland exact gelijk volgens Vion. Varkensvlees levert deze week ongeveer 1,6 cent per kilo minder op dan vorige week. De varkensslachterijen verbeteren hun marges op de verkoop van varkensvlees dus met 2,4 cent per kilo. Die verbetering is nodig om hun verliezen van afgelopen zomer goed te maken. Varkensvlees brengt volgens de slachterijen nog steds te weinig op om de inkoopprijs van vleesvarkens goed te maken. Vleesvarkenshouders lijden echter ook forse verliezen. De Vion-varkensprijs ligt deze week 28 cent per kilo onder het niveau van vorig jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  Kom VION gas erop nu alle slachten wat er te slachten, koelhuizen vol en zorg ervoor dat onze varkens niet zwaarder worden dan 85 kg, Dan kan straks eindelijk die notering omhoog. Aan die laatste kilo mesten heeft de mester niets verdient en die kilo's maken jullie het zeer moeilijk om een eerlijke prijs te krijgen bij de supermarkten. Jullie zijn toch de koplopers op de markt en trendsetter neem dan de verantwoordelijkheid en verlaag de maxile geslachte gewichten! De varkens die toch zwaar zijn kunnen zo duur verkocht worden daarmee is prima de rest van het karkassen mee te compeseren. Als we straks weer bij die 85 kg zijn piept de markt wel anders en komt er eindelijk weer geld op de plaats waar het hoort.

  ow ja de plekken die vrijkomen niet meteen volleggen met biggen, 2 weekjes wachten anders stijgt de biggen notering onredelijk hard. De biggennotering stijgt wel weer als de prijs eerlijk is.

  SUPPLY MANAGEMENT noemen ze communiceer dat ook even naar de leden en maak er gebruik van.

 • no-profile-image

  rekenmachine

  Nog een paar weekjes dan zitten we op 1 euro per kilo en dat is makkelijk tellen voor vion! We kunnen wel elkaar allemaal de schuld in de schoenen schuiven en afzeiken maar dat roept alleen maar irritatie op. We moeten de zwakke plekken in de keten bloot gaan leggen en daar op inspelen om de inkoop van de supermarkten afhankelijk te maken van de verkoop. Laten we eens beginnen om de KI stations te blokkeren voor 14 dagen, doet ff pijn maar komt allemaal goed. Wat denken jullie collega s fokkers en mesters??

 • no-profile-image

  john

  ki stations blokkeren? dat helpt de komende 9 maanden niet aan hogere varkensprijzen over 5 maanden wel aan hogere biggenprijzen :-D. Daar heb ik als fokker geen problemen mee maar zal leiden tot hogere kosten voor vleesvarkenshouders zonder dat de opbrengsten stijgen. De biggen omzetten in minder kilogrammen vlees zal leiden tot hogere prijzen op korte termijn. Dit in combinatie met een of twee weken leegstand zal een goede prijs betekenen voor onze varkens zonder extreme bigkosten.

 • no-profile-image

  De markt is

  Nog even doorredeneren John en je kunt wellicht je 25 kilobig beter gelijk slachten. Een vleesvarkenshouder heeft een ander rekensommetje dan een vermeerderaar. Per saldo maakt hij de laatste kilo's het goedkoopst erbij. Met lichtere dieren meer rondes maken zoals in Denemarken (3,8 i.p.v. 2,8 rondes) helpt niet, de vermeerderaars breiden gelijk hun zeugenstapels uit. Er zijn al varkenshouders in Europa die met 100-200 zeugen per week (!) groeien. Rem die categorie maar eens af, gaat niet lukken want ze verdienen goed geld. De Denen hebben het geweten, de vleesvarkenssector is er failliet gegaan en de vermeerderaars dumpen straks 10 miljoen biggen buiten hun landsgrenzen.

 • no-profile-image

  De Weerd

  Aan de markt is niet te sturen. Als jou verhaal op waarheid berust dan is er voor 90% van de varkensboeren geen toekomst meer, ook gezien de toenemende druk vanuit Amerika en Brazilië om goedkoop vlees te leveren aan Europa. Tegen dit geweld zoals jij beschrijft is niet tegen te vechten. Dan zou ik maar heel hard wegrennen. Hamvraag blijft: Is jouw verhaal waar?

 • no-profile-image

  fokker

  Natuurlijk is dit verhaal niet waar, allemaal bangmakerij. 100-200 zeugen per week groeien, wat een gelul. Er wordt al 3 jaar in Canada, Europa, dus ook in Denemarken geen stuiver aan de varkens verdient. Of zijn zij soms superman. Geloof toch niet alles wat deze fantast zegt!

 • no-profile-image

  Mester

  Alleen de families Van Gennip / Van Asten en Straathof hebben in Europa zo'n 80.000 zeugen. Dit is 8% van de totale Nederlandse zeugenstapel met slechts 2 families. Ze zijn in deze groeispurt allang niet de enigen meer. Door de halvering van grondprijzen in Denemarken en de dubbele slachtkosten van Danish Crown vertrekt de vleesvarkenshouderij uit Denemarken. De gevolgen laten zich raden wat ze met het grote overschot aan biggen doen. Ze zijn bovendien zo slim om zelfs Nederlandse concurrenten warm te krijgen voor hun biggen en genetica.

 • no-profile-image

  fokker

  Ze lijken inmiddels zelf ook op een zeug kan bijna niet anders. 3 families, waarvan één hele grote n.l. de Rabo!

 • no-profile-image

  Gerard De Boer

  Mester!

  Wie hoog springt kan laag vallen.
  Kijk naar de banken onverwurmbare mastodonten in 1-2-3 het vas af gesneden.
  Als straks de mestvarkens 0.5 euro staan zullen we nog wel eens zien of deze 3 families nog overeindblijven laat staan hun tuin genaamd RABO want wie dit nu nog niet wil inschatten is geen proffesional meer of is de enige die dat niet wil inschatten diegene genaamd RABO ??????
  Varkensprijs verlofperode 2010 : 0.5 euro !!!!!!

 • no-profile-image

  john

  hallo markt is niet te sturen. Met lichter leveren bedoel ik niet meteen meer rondes draaien! als vleesvarkenshouder netjes 3 rondes blijven draaien alleen de varkens er 10 kg lichter uit. Want anders krijg je het effect dat er versnelt biggen opgelegd gaan worden en dat de biggenprijzen onevenredig duur worden (zeg maar dubbel verlies, minder opbrengsten en duurdere big) Laat de cel 2 weken leeg staan. en koop dan weer biggen in. Deze blijven voorlopig goedkoper. In korte tijd zal de vraag naar varkens toenemen om het tekort aan kilogrammen vlees te compenseren. Er kan dan ook meer betaald worden voor de biggen. op het moment dat de prijzen de kostprijs berijken hebben we het punt bereikt dat de varkens weer zwaarder mogen worden. Mijn formule = licht leveren + korte leegstand = beter rendement. De zeugenhouders mogen het dan allemaal zelf uitzoeken, willen zij betere prijzen dan zullen er minder zeugen gehouden moeten worden. Maar op deze manier hebben die uiteindelijk ook rendement.

 • no-profile-image

  Sprookjesbos

  John, je wilt elke keer als de prijzen hoog zijn weer wat zwaarder leveren. Bij slechte prijzen zoals nu moet je om 10 kilo lichter te leveren wel eerst 2 weekgroepen "zwaren" weggeven. Alleen ons kleine beetje Nederlandse vleesvarkens is al 60.000.000 kilo = 2000 volle vrachtauto's, die je dan ergens moet dumpen of invriezen. Het eerste wordt terecht niet meer geaccepteerd, het tweede loopt je een half jaar voor de voeten en houdt de prijs laag. Altijd twee weken leegstand gaat niet gebeuren, niet bij vleesvarkens en ook niet bij andere sectoren.

 • no-profile-image

  john

  de zware varkens worden 'niet weggegeven' de varkens worden versneld geslacht. Door deze tijdelijk te parkeren kunnen er meer lichtere varkens verkocht worden. Meer lichte varkens betekent een tekort aan vlees. Dit vul je uit de voorraad om toch de kilo's te verkopen.

  Al het vlees gaat nu van de hand voor een lage handelsprijs. 100% productie = 100 % consumptie. voor 100 % consumptie zijn er varkens nodig van gemiddeld 93 kg geslagt. (dat zijn de gemiddelde gewichten nu). Nu slachten we een weekgroep op 93 kg. En door het tempo op te voeren en de slachtdagen te vermeerderen meteeen de varkens van de week erop. dan komen er varkens van 16/17 van 93 kg = 87 kg aan de haak. Doordat deze varkens al geslacht zijn en in het koelhuis hangen hebben we een reductie bereikt van bijna 6% aan kilo's vlees. De week erna is er dus al een tekort van 6% aan vlees. Nu nog een week volgas slachten en de week erna is er al een tekort van 12% aan vlees. (6% is er nodig om het tekort van de week ervoor aan te vullen en weer 6% reductie van het lichter slachten. Op deze manier neemt het vleesaanbod elke week met 6% af mits de vleesconsumptie 100% blijft. na 4 weken licht slachten is er al zeker 20% minder vlees beschikbaar. 20% minder aanbod lijkt mij een goede reden voor een prijsstijging. En die hokken leeglaten moet de mester zelf weten, het gemak houden betekent een lagere biggenprijs en extra voerwinst. Meteen opleggen lijdt tot extra vraag naar biggen en extra hoge prijzen voor biggen. Slachterijen neem de verantwoordelijkheden en nu flink doorslachten, laat die karkassen maar een week of weekend in de koeling hangen dan gaan we weer geld verdienen!

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Lees commentaar maar van jan Bakker, termijnmarkt van maandag 21 september. Toekomst ziet er zeer somber uit voor ons! Ik en vele met mij onderken dit inmiddels, We moeten de produktie afstemmen op de vraag. Zoals eerder uitgelegd hoeft dit niet moeilijk te zijn. We moeten iemand hebben die dit gaat regelen, b.v. een Wien van de brink iemand met veel aanzien en die voor niemand bang is.

 • no-profile-image

  john

  zeugenhouders kijken niet naar de termijnmarkt... biggen maken is wat telt voor de bank. vanuit de zeugenhouderij kan je alleen een beperking verwachten door niet te veel te betalen voor de biggen..... waar wij als varkenshouder wel invloed hebben is de slachtgewichten en de biggenprijzen.... die twee instrumenten moeten we gebruiken om weer rendement te maken. beperking op biggen productie door niet meer of zelfs minder op te leggen. verhoging van de prijzen door de varkens lichter te slachten. Als de markt weer op niveau is zijn er voldoende mogelijkheden om de varkens weer zwaarder te maken. Als we de biggen gaan beperken hebben we dadelijk een tekort aan varkens en moeten er varkens uit brazilie en zo gehaald worden. dan schieten we ons doel voorbij.

 • no-profile-image

  Probleem zit

  John, wiskundig klopt je verhaal niet. Je baseert jouw verhaal op het gegeven dat je met leveren tussen 85 en 95 kilo de prijzen hoog kunt houden. Als het zo simpel was, dan moet het evengoed mogelijk zijn bij 75-85 kilo alsook 95-105 kilo. Als er maar een "passend" aantal zeugen bij hoort. En juist bij die zeugen zit het grote probleem. Zolang hier geen rem op zit hebben we er zo weer 10% biggen bij. De helft hiervan uit groei en de andere helft uit productieverhoging per zeug. Op een gezond bedrijf is groei in zeugen altijd te financieren, veel eenvoudiger dan vleesvarkens. Niet alleen in Nederland, maar ook erbuiten. Wien van de Brink werd net genoemd, hij had 15 jaar terug al het 100.000 zeugenplan (uit de markt nemen). Dit was zeer goed doordacht, alleen je krijgt ook vandaag geen 3000 neuzen in dezelfde richting. Zelf ben ik ook een kleinere varkenshouder, maar de ratrace is niet te stoppen. We kunnen de ogen wel sluiten, maar 25% van de boeren produceerd nu al 75% van de varkens en stoten snel door naar 100%.

 • no-profile-image

  neutraal

  Hallo,
  Als ik dit hier allemaal lees dan is het niet moeilijk dat er aan alle kanten van jullie "gebruik"(lees misbruik) gemaakt wordt ! Als de zeugenhouders en mesters de bal naar elkaar toespelen dan komt er geen oplossing ! ! !
  Een oplossing moet europees gezocht worden want overal is het hetzelfde probleem ! Moest(=droom) je europees met 5% de zeugenstapel inkrimpen dan kan iedereen zijnen boterham verdienen !
  Iemand met 200 zeugen zou er dan nog 190 mogen houden, iemand met 500 zeugen 475 ! ! ! ! Dat is een toegeving die toch niet onoverkommelijk is hé ! ! !
  De landbouwers zullen maar op 1 manier de prijs omhoog krijgen en dat door inkrimping van de produktie en niet door alsmaar meer en meer,beter en beter te produceren !

 • no-profile-image

  Weet het beter

  llaat iedereen nu eens de vakbond opbellen en deze reductie waar we het allemaal wel over eens zijn aankaarten. Ik vindt trouwens wel dat de N.V.V veel te stil is voor zijn doen, terwijl het crisis is in de varkenshouderij. Onder Wien van de Brink was de vakbond veel scherper. Wyno en consorten zijn te veel bezig met randzaken zoals het aujesky gebeuren, kost naar verhouding veel te veel tijd. Heb ik trouwens al eens eerder bij hun aangegeven. Mocht dit ook weer doodbloeden dan wes ik een ieder een prettige ( doods)wedstrijd. Over een niet al te lange tijd zijn we allemaal boer af.

 • no-profile-image

  de helft klaagt

  Een reductie heeft nog wel meer positieve kanten. De rechten worden goedkoper, de mestafzet idem. Leveranciers worden weer scherper, voor hen is het ook volumeverlies. Aan milieu- en welzijnseisen kan beter voldaan worden. Het zal echter niet gaan gebeuren. Gelijk de huidige discussie over melkquota, 50% is voor en 50% is tegen regulering. Dus............

 • no-profile-image

  john

  mijn verhaal is gebaseerd op het verlagen van de vleesproductie door de varkens lichter te slachten.. op het verminderen van de zeugenstapel kunnen we niet wachten dat duurt te lang.... biggenprijzen hebben de mesters zelf in de hand (veel vraag is hoge prijzen, weinig vraag is lage prijzen) ook zeugenhouders spelen in op vraag en aanbod) Bij hoge prijzen meer zeugen houden bij lage prijzen weinig vervangen en minderen in zeugen is een veel gehoorde systematiek.. Iedere ondernemer heeft zijn manier om te overleven. Nu de prijzen achterblijven is het zaak om het aanbod aan vlees te beperken zonder voorraden te vormen die lang in de weg zitten. Mijn berekening laat zien hoe snel we een tekort kunnen creeeren op de vleesmarkt door nu versnelt varkens te slachten. Elk levend varkens betekent immers meer groei en dus meer vlees. stopt de groei dan is er ook minder vlees. En minder vlees betekent een hogere prijs in een markt van vraag en aanbod. Dit is in het belang van de complete varkenskolom. Door twee weken lang geen biggen op te leggen na het slachten komt een deel van het verlies bij de zeugenhouder want de big blijft goedkoop en het verlies evenredig verdeeld. En bezettingsgraag is maar een krom kengetal 100 euro voerwinst per plaats bij 80 % bezetting of 50 euro voerwinst per plaats bij 100% bezetting. Saldo per vierkante meter hok is wat telt niet de bezettingsgraad. Daarnaast is het helemaal niet verkeerd om een cel twee weken leeg te laten, er is geen betere ontsmetting dan sanitaire leegstand. Als varkenshouders moeten we nu onze slachthuizen op het matje roepen en onze varkens licht aanbieden voor een eerlijke prijs.

 • no-profile-image

  Input

  Gelegenheidsargumenten genoeg om een verhaal op te luisteren. Zo ken ik er nog wel een paar. Met 20 biggen per zeug waren we momenteel ook gelukkiger dan 30. We hoeven het hier niet eens te worden, maar met de meeste ben ik het eens dat een reductie in zeugen het beste effect sorteert. Dit duurt beslist niet langer dan een prop vlees van 2 weken extra op de markt (vrieshuizen) brengen. De retail volgt niet voor niets de zeugentellingen in Europa.

 • no-profile-image

  john

  naast lagere mestkosten en rechten zullen ook de voerkosten iets dalen. Doordat er 6% minder voer per varken nodig is blijft er voer over en dalen de grondstofprijzen is ook positief natuurlijk.

  Ik praat hier niet over regulering maar over SUPPLY MANAGEMENT. Als sector zorgen dat we de juiste hoeveelheid vlees op het juiste moment afleveren. Niet te veel en niet te weinig. Verder moeten we onze concurrentiepositie veiligstellen door flexibel te zijn. Dit bereiken we door voldoende biggen te produceren. Bij hoge prijzen door gebrek aan biggen komt er een grote importstroom op gang .. voordat de eerste extra biggen op de markt zijn, zijn we 9 maanden verder. In die tijd worden de biggen verschrikkelijk duur en verliezen we veel marge aan de import. Een ruime biggenproductie blijft dus van belang voor de concurrentie positie. Een stijging van de vraag kunnen we prima opvangen door de varkens weer zwaarder te maken...

  In plaats van subsidie te vragen voor exportrestitutie of opslag van bevroren varkens moeten een subsidie vragen voor het opslaan van een week productie en versnel onze varkens gaan slachten. Waar zijn de lobbyisten? of hebben die andere belangen dan de gemiddelde varkenshouder?

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Waarom is de N.V.V zo stil? Waarom worden er geen spoedvergaderingen uitgeschreven? Wij willen een reductie van de varkensstapel, met als enige doel een best inkomen voor de primaire producent. Komt dit omdat de n.v.v gesponserd wordt door de meelboeren, handelaren. Deze hebben geen belang bij een mindere omzet. Dus Wyno, bij deze pak de handschoen op en toon eens ballen!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Het gaat hier nergens meer over, de één wil lobbyisten voor het eigen gelijk, waar lang iedereen het niet mee eens is. De ander wil ballen van Wyno voor weer een ander eigen doel. We gaan steeds meer op de melkveehouderij lijken.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Aan varkenshouder: Dan heb je niet goed gelezen. De rode draad in de reacties is duidelijk dat we een vermindering van de varkensstapel willen. Niet voor een eigen doel of eigen gewin maar dat we als primaire producent een beste prijs krijgen waar wij ook recht op hebben. Het is een feit dat het bij de N.V.V. muisstil is. Doen we niks prima,laten we elkaar maar afslachten, volgens de burgers zijn we toch maar domme boeren, en aan de ene kant hebben ze nog gelijk ook. Van handelaren of de voorlichter van de meelboer hoef je toch niks te verwachten, ze lullen allemaal met je mee en wanneer ze van je erf af rijden zijn ze je alweer vergeten. Prima wanneer je alles bij het oude wil laten, maar klaag dan als boer ook nooit meer over de slechte prijzen. Ikzelf zing mijn tijd wel uit daar hoeft niemand zich druk over te maken.

 • no-profile-image

  mart

  probleem zit m niet in hoge winstmarges van slachterijen en vleessector... want geloof me, daar staat het een en ander op springen... probleem is simpel... europa heeft een overschot aan varkensvlees, melk en rundvlees! In het verleden werden overtollige landbouwproducten met enorme subsidies vanuit EU naar derde landen verscheept... nu is het feit dat de wereld economie is aangetrokken Azie, Rusland en Zuid Amerika maar ook enkel Afrikaanse landen zijn er op vooruitgegeaan... In deze landen kan makkelijk geproduceert worden tegen 1/3 van onze kostprijs... arbeid, grond, mestafzet, alsook voer kosten een habbekrats ivg met EU... Wij zijn NIET meer in staat te produceren voor de wereldmarkt puur door kostprijs en wegvallen van export subsidies... dit is een feit.. Argentienie/Brazilie, China en Rusland worden in nabije toekomst wereldmarktleiders in varkensvlees verbruik maar ook in productie... Thailand; pachtprijs per ha grond €20, personeel €0.80 per uur, kostprijs nieuwbouw € 80/100 per vleesvarkenplaats, opbrengst varken € 1.05 levend... ga maar rekenen heren... In EU minder varkens gaan opzetten werkt alleen maar averechts.. stijgen de prijzen hier, maar komt er weer meer vlees van buiten EU! We moeten tot de conclusie komen dat we in EU alleen nog voor een niche markt kunnen produceren en niet meer voor industrie/export... Daarnaast zijn tevens in Europa voormalige importerende landen zoals DE en SP gaan exporteren...

 • no-profile-image

  boer

  Minder produceren gaat alleen maar lukken door weer varkensrechten door te halen. De praktijk is namelijk dat als de een 10% minder doet, de ander een week later al 10% meer zal doen. Ik kan me echter herinneren dat we met doorhalen van varkensrechten ook niet echt blij waren, dus dat is geen optie. Daarnaast als wij in Nederland minder produceren dan springen andere landen gegarandeerd in dat gat. Wat mij betreft geen optie dus. De enige mogelijkheid voor ons is inderdaad een nichemarkt (maar daar wil bijna niemand voor betalen) of af zien te komen van allerlei kosten zoals mest, rechten, VWA, PVE, etc, etc. En natuurlijk vlees met garanties uit west Europa hoger waarderen dan vlees uit allerlei verre, oncontroleerbare landen.

 • no-profile-image

  Oosten

  Waarom spreken wij de NVV er niet over aan ? Hun staan toch voor :
  De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). In 1994 officieel opgericht. De aanleiding is de ondeugdelijke belangenbehartiging voor varkenshouders. Een nieuwe, onafhankelijke organisatie, een strijdbare vakbond bloeit op uit jarenlange onvrede omdat varkenshouders van mening zijn dat de belangenbehartiging anders en beter moet. De NVV maakt een snelle groei door en vestigt zich tussen de bestaande organisaties. Intussen bestaat de NVV meer dan 10 jaar en vertegenwoordigen de leden van de NVV ruim 50% van de Nederlandse varkensstapel. Dit is een resultaat waar men met recht trots op kan zijn. Ondanks het grote aantal bedrijfsbeëindigingen, o.a. als gevolg van overheidsmaatregelen, stijgt het aandeel van de varkensstapel bij NVV leden. Om de mening van de varkenshouders duidelijke te laten doorklinken is een nog grotere NVV met een sterkere achterban noodzakelijk. De NVV gaat uit van gezond boerenverstand en gaat daarbij uit van de volgende principes:
  Degene die betaalt bepaalt
  Wat in Nederland wordt geconsumeerd moet ook in Nederland mogen worden geproduceerd

  DUS waar blijven ze ?

 • no-profile-image

  john

  door de ruime productiecapaciteit die er nu al is in europa hebben wij een streep voor op de rest van de wereld. Deze capaciteit moeten we in stand houden om concurerend te blijven. In andere delen van de wereld laten ze het wel om uit te breiden om in europa te leveren... onze slagkracht is vele malen groter. Export restituties zijn voor de varkenshouderij als compensatie voor de bescherming van de teelt van granen in europa. Door de bescherming van de graanteelt in eurpa hebben wij hier duur voer i.v.g. met de rest van de wereld, om deze kosten te compenseren is er een export restitutie om toch concurerend te blijven op de wereldmarkt. Deze restitutie is net zoveel als de hogere voerkosten door importheffingen op invoer van granen. Productie van varkensvlees wordt niet gesubsidieerd, de teelt van granen wel. Zonder bescherming van de akkerbouw hadden wij hier ook lage hectare prijzen en goedkope voeders. Onze grote uitdaging is om vraag en aanbod zo snel mogelijk in balans te brengen. Hoeveel vlees kunnen we goed verkopen? Hoeveel varkens zitten er? Hoe zwaar maken we de varkens om aan deze vraag te voldoen? Dit zijn de vragen voor de vleesvarkenshouder. De zeugenhouder moet zich afvragen: hoeveel biggen kunnen we goed verkopen? hoeveel biggen zijn er? hoeveel zeugen moeten we gaan houden voor een goede biggenprijs. Als we deze vragen beantwoorden en deze uitdragen naar de rest van de sector kunnen we onze sector eindelijk weer concurerend maken. daar draait het toch om?

 • no-profile-image

  opbrengstprijzen

  Ik koop nu mais op stam voor € 600 en vermaal dit tot CCM voor de varkens. Hoezo duur voer ? Toen er nog geen maispremie bestond betaalden we 5000 gulden voor diezelfde mais. Door de gerst en tarwe van een dubbeltje komen we op zeugen- en vleesvarkensrantsoenprijzen van € 14,00 per 100 kilo. Helaas weet de vleesverwerking dit ook en denken ze dat we wel weer met wat minder slachtopbrengst toekunnen. Overschotten en tekorten bestaan amper meer, alle vlees wordt altijd opgeconsumeerd, doordraaien gebeurt niet.

 • no-profile-image

  john

  in brazilie liggen de voerkosten nog meer dan de helft lager!

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.