Varkenshouderij

Achtergrond 13 reacties

Varkens Vleuten min 2 tot 3 cent

De beurscommissie in Vleuten verlaagt haar verwachtingsprijs voor geslachte varkens voor volgende week met 3 cent naar € 1,35 tot € 1,37 per kilo. Zij verwacht voor levende varkens een prijsdaling met 2 cent naar € 1,07 tot € 1,09 per kilo. De prijsverlagingen zijn een gevolg van een toenemend aanbod van vleesvarkens. Bovendien levert varkensvlees 1,5 tot 2 cent per kilo minder op. De prijsdaling is een tegenvaller voor vleesvarkenshouders. Zij hoopten dat de varkensprijs deze week overeind kon blijven, omdat de Duitse Teleporc-veiling afgelopen woensdag ook onveranderd noteerde. Die verwachting komt helaas niet uit.
De Vleutense verwachtingsprijs voor biggen daalt met 3 euro naar 24 euro per stuk. Door de prijsdaling van de vleesvarkens willen varkenshouders niet meer voor de biggen betalen. Vermeerderaars ontvangen daardoor minder dan de kostprijs voor hun dieren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jonge

  Ik weet niet waar het heen gaat, maar zo gaat het ook niet goed. Varkensprijzen slecht, maar die worden wel gecompenseerd door de lagere biggenprijzen, maar om in 3 weken tijd er zo maar een tientje van af te doen, dat lijkt toch helemaal nergens meer op!

  Tijd dat alle varkenshouders weer eens flink verdienen, anders kunnen we op een enorme hoop stoppers rekenen binnen 3 jaar, want met deze prijzen kan niemand de broek ophouden.

 • no-profile-image

  john

  De grote hamvraag: Hoe kunnen wij als boer invloed uitoefenen op de varkensmarkt? Alle sugesties zijn welkom en het is tijd voor een serieuze duiscussie toch?

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Zoals ik al eerder heb geschreven, heel simpel, allemaal minder opleggen, b.v. 2 dierden minder per hok, lees verder het verhaal op b.v. dca-markt.nl

 • no-profile-image

  De Weerd

  Aan jonge ondernemer: Verlies gecompenseerd door de lagere biggenprijzen? Hoezo? In 2009 is de biggenprijs naar mijn mening kunstmatig door de hoge heren hoog gehouden, omdat de fokkers 2 slechte jaren hebben gehad. Gezien de vleesvarkensmarkt in 2009 zijn de biggen zeker 5 euro te duur geweest. Varkens die nu afgeleverd worden hebben een biggenprijs van om en nabij de 55 euro, er wordt weer zwaar geld op toegelegd door de mester. Op dit moment mogen biggen niet meer kosten dan 25 euro netto in het hok, anders moet er volgend jaar weer zwaar geld bij! Ik wil ze voorlopig in ieder geval niet hebben.

 • no-profile-image

  john

  elke geproduceerde big wordt uiteindelijk vlees.. wie ze oplegt maakt niet uit.. daarom heeft 2 biggen minder per hok opleggen niet zoveel zin om in korte tijd een rendements verbetering te maken. De biggen die over zijn worden toch geplaats en uiteindelijk geslacht.

  Even drie fases:

  Effect op zeer korte termijn: lichte varkens leveren, (effect is binnen 1 maand aanwezig) effect op middelange termijn minder dieren opzetten (effect is alleen lokaal!, biggen gaan naar elders in europa) effect op lange termijn minder biggen produceren (de nu genomen maatregelen worden pas over 9 maanden effectief)

  Verder hoor ik niemand over promotie. door de promotoie van kip en kalf maken deze sectoren momenteel goede tijden door. waarom maken wij geen reclames? schamen we ons voor onze producten of zijn we te bang om daarin te investeren?

 • no-profile-image

  Oosten

  JOhn, Brabant,

  Hoe krijgen we alle boeren zo ver dat ze allemaal lichter gaan leveren?

 • no-profile-image

  richard

  de slachterijen 5kg van het maximale gewicht eraf doen plus een pot maken voor biggen op koop dit in heel europa bv 1euro per vlees varken en big kan 3a4%produktie beheer doen dit lijkt mij voldoende maar het aanbod zal altijd wel voldoende zijn denk ik.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Heel simpel: Laten we uitgaan van een reductie van 10% dus per hok van 10 varkens 1 dier minder opleggen. Gelijk bij de fokker 10% van de zeugen opruimen. Gelijk 10% van de (speen)biggen laten slachten. Simpeler kan niet.De fokker lijdt de eerste maanden de meeste pijn dus zoals gezegd daar zou je een pot voor kunnen maken. De grote varkenslanden moeten meedoen,voor Polen enz. hoef je op korte termijn nog niet zo bang te zijn. Uiteraard moeten die op een gegeven moment ook gaan meedoen. Yes, we can!!

 • no-profile-image

  john

  weet het beter, de biggenproductie reguleert zichzelf wel, bij slechte prijzen wordt er gesaneerd en worden er minder zeugen gedekt. Momenteel is de situatie dat er nog voldoende vraag is naar biggen (nu alleen even niet) maar de biggen worden nog prima geplaatst. Het grote probleem is dat er nog een grote prop vlees zit in de vleesvarkenshokken. Deze prop vlees moeten we zo snel mogelijk kleiner maken zodat de onderhandelingsposities beter worden. Winkeliers betalen nu echt niet meer voor het vlees want ze weten dat er volgende week weer genoeg te krijgen is. Wat als dit niet zo is? Als ze af moeten wachten of er voldoende vlees is? dan stijgt de notering. De mester die dan eerder geleverd heeft moet zijn hok dan niet meteen volleggen maar 1 of 2 weken wachten (zijn normale schema van opleggen aanhouden). op die manier wordt er geen extra vraag naar biggen gecreeerd en blijft de biggen notering zoals deze. Op het moment dat vleesprijzen weer stijgen kan er ook meer betaald worden voor de biggen. Heeft de vleesprijs de kostprijs bereikt? dan zijn we op het punt om de varkens zwaarder te maken. Daar zijn dan ook de ruimte en de biggen voor. Gaan we nu 10% van zeugen ruimen dan maken we de biggen verschrikkelijk duur en wordt het nog lastiger om de winst te pakken.

  Mij lijkt het nu verstandig om volgas aan het slachten te gaan en de varkens een week in de koeling te hangen. We slachten dan binnen notime 10 kg lichter dan we nu doen en er wordt weer geld verdiend. SUPPLY MANAGEMENT noemen ze dat.

 • no-profile-image

  jonge

  De makkelijkste oplossing voor iedereen, waar niemand veel financiele nadelen van heeft is om alle vleesvarkens weer te slachten op het oude gewicht, dus 5 kg er af. Dat scheelt over heel west europa enorm veel vlees. Dit zal dus de prijs doen stijgen, daarnaast kunnen we denken aan het slachten van beren......is ook nog eens een keer goed voor de cijfertjes!

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Lichter slachten zonder leegstand te hebben heeft geen zin. Omloopsnelheid gaat omhoog bij lichter leveren dus per saldo even veel vlees per plaats per jaar. Aan John: Doel is om op zo'n kort mogelijke termijn een prijs van b.v. 2 euro de kg te krijgen en voor de fokker een prijs van zeg maar 80 euro per big. Dus geen natuurlijke biggenkrimp, dit gaat weer jaren duren maar radicaal b.v. 10% zeugen opruimen dan hebben we met z'n allen met zeg maar 5 a 6 maanden een best inkomen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Buiten dit alles kun je natuurlijk ook proberen om de consumptie met b.v. 10% te doen toenemen. Ik vrees alleen dat de consumptie eerder nog minder wordt dan meer. We verliezen sowieso veel marktaandeel aan onze collega kippenboeren. feit blijft als we stil blijven zitten dat we een enorme koude sanering krijgen met dus allen maar verliezers. En b.v. in 2050 zij er in nederland nog zo'n 1000 megavarkensbedrijven over, speeltjes van handelaren,makelaars,industriélen enz. die deze bedrijven vooral hebben om de winst van hun andere basisbedrijven te drukken.

 • no-profile-image

  john

  hallo weet het beter, ik heb nooit gezegd dat ik de omloop snelheid omhoog wil hebbeb. mijn formule = lichter leveren + enkele weken leegstand = beter rendement. Als de omloopsnelheid omhoog gaat hebben we dubbelverlies (lichter leveren + dure big) door de afdeling 2 weken leeg te laten kan er weer een goedkope big in, er is geen extra vraag naar biggen gecreerd. Op het moment dat de vleesprijzen beter worden komt er weer een gezonde stijging van de biggenprijzen (geen speculatie) Dit heeft uiteindelijk hetzelfde effect als elke afdeling voor 90% te vullen maar op deze manier komen er wel minder kilo's vlees op de markt en verbeterd onze positie. En dit hoort door de slachterijen aangestuurd te worden...

 • no-profile-image

  zielig

  gaan we de fokkers en de mesters tegen mekaar opzetten?? GOED BEZIG!!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.