Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Teleporc-varkensprijs niet verder onderuit

De varkensprijs op de Duitse veiling Teleporc ging vandaag niet verder onderuit. Vorige week zakte die prijs nog naar € 1,50 per kilo. Deze week blijft de prijs op dit niveau. Dat is hopenlijk een aanwijzing dat de Duitse varkensprijzen komende vrijdag niet verder meer gaan zakken. Vleesvarkenshouders zitten al zwaar in de verliezen en kunnen geen verdere daling van de varkensprijs hebben. Op de Teleporc-veiling kwamen 457 vleesvarkens onder de hamer. Dat aantal is niet groot ten opzichte van het wekelijkse aantal slachtingen bij Duitse varkensslachterijen van bijna 1 miljoen stuks. De Teleporc-varkensprijs ligt deze week 25 cent per kilo lager dan een jaar geleden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    De sterk onder druk staande verkoopprijzen van vlees en vleesproducten trekt de vleesvarkenprijs onderuit. Men hoopt dat de bodem bereikt is maar deskundigen zijn daar nog niet van overtuigd.Vanuit Duitsland beginnen de eerste hoopgevende geluiden de kop op te steken en hopen de producenten dat de markt a.s. vrijdag onveranderd kan blijven. Het aanbod is groot maar niet te groot zodat de varkensmarkt iets vlotter verloopt dan de week ervoor. Vooral de levende export naar Polen vanuit Duitsland loopt naar behoren. Dit geeft wat lucht. Op de biggenmarkt is het dringen om de zeer beperkt aanwezige oplegruimte. Binnen vaste koppelingen ontstond reeds prijs/toeslag druk omdat de vleesvarkenshouder nog steeds met rood schrijft. In het vrije marktcircuit waar toch momenteel een fors deel van de biggen verhandeld wordt staat mede vanwege het gevecht om de lege plaatsen in binnen en buitenland de prijs nog meer onder druk. Nederlandse vermeerderaars missen vanwege hun ongekend hoge productie elke mogelijkheid om met afzet te schuiven. Dit maakt bedrijven niet alleen zeer kwetsbaar maar leidt ook tot “paniekverkopen” om plaats te maken in de stallen. Per saldo moet daarom de notering flink naar beneden worden bijgesteld en staan daarnaast in veel gevallen toeslagen onder druk. Het zal van perspectief voor de vleesvarkenhouder afhangen of er meer biggen worden opgelegd (er ligt internationaal één en ander leeg). Daarnaast zal het niveau van de varkensprijs op korte termijn ook zeker de komende weken het verloop van de biggenprijs bepalen

Of registreer je om te kunnen reageren.