Varkenshouderij

Achtergrond

Regels over stahoogte vee conform eerdere afspraken

Branche-organisatie Saveetra en veehandelsbond NBHV zijn tevreden over de regels rond de stahoogte tijdens transport van vee die minister Gerda Verburg bekend heeft gemaakt.

Die regels zijn conform de afspraken die de minister in augustus maakte met de sector. De regels hebben wel tot gevolg dat in de meeste gevallen runderen niet meer dubbeldeks geladen kunnen worden en slachtzeugen niet meer driedeks. Piet Thijsse van de NBHV stelt dat er genoeg veewagens zijn waar runderen wel dubbeldeks geladen zouden kunnen worden. Zeugen worden volgens hem al nauwelijks meer driedeks vervoerd.

Verder vindt Thijsse het jammer dat er over een eventuele ontheffing van de maximale hoogte van veewagens niets is geregeld. "De minister houdt vast aan de maximale hoogte van 4 meter, terwijl we hadden gevraagd om meer mogelijkheden voor een ontheffing op dat punt."

Volgens Anne-Marie Nelck van Saveetra zou het enige probleem rond deze regels kunnen zijn dat de VWA alleen handhavend op kan treden voor Nederlandse transporteurs. "Als buitenlandse transporteurs zich niet aan deze regels hoeven te houden kan concurrentienadeel voor Nederlandse transporteurs ontstaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.