Varkenshouderij

Achtergrond

Kamer wil snel Westerscheldedebat afronden

De Tweede Kamer wil nog deze week het debat over de Westerschelde afmaken dat vorige week donderdag werd opgeschort omdat minister Gerda Verbrug (LNV) onwel werd.

SP-Kamerlid Hugo Polderman zwengelde dinsdag de discussie met enige schroom aan, maar hij wees erop dat het weer goed gaat met de bewindsvrouw. Hij drong erop aan het Westerscheldedebat snel te hervatten. Volgende week staat de agenda van de Kamer in het teken van Prinsjesdag en de debatten over de kabinetsplannen voor het nieuwe jaar.

VVD, PVV en GroenLinks steunen hem. Ineke van Gent (GroenLinks) wil voor het debat wel opheldering van het kabinet over het onderzoek door een consortium dat Verburg toezegde voor zij onwel werd en dat zou kijken naar een alternatief voor het onder water zetten van de Zeeuwse Hedwigepolder. Het kabinet besloot in april de ontpolderingsplannen terug te draaien.

Milieuorganisaties stapten daarop naar de Raad van State die eind juli de uitdieping van de Westerschelde stillegde, tot woede van de Belgen omdat in een verdrag uit 2005 staat dat Nederland voor 1 januari 2010 de klus klaart.

Ernst Cramer van de ChristenUnie, de kleinste van de drie coalitiepartijen, vroeg de Kamervoorzitter vergeefs het debat aan te houden tot een besluit van het kabinet over een oplossing van het conflict met de Belgen. Premier Jan Peter Balkenende zei afgelopen vrijdag dat het kabinet eind deze week de kwestie weer bespreekt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.