Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Ieren verkopen op emotie

Met 37 Nederlandse EPP-collega varkenshouders was ik een weekje in Ierland, op zoek naar de Greenfields-gedachte van Albert Heijn. We vonden de emotie, de plus in kwaliteit niet.

Ierland is een paar keer groter dan Nederland maar heeft slechts ruim 4 miljoen inwoners. Grote lappen grond dus, bijna 7 miljoen runderen en bijna 6 miljoen schapen. Ongeveer 150.000 zeugen houden de totale varkensstapel van 1,7 miljoen dieren in stand. De productie is nog vrij laag met 21-22 biggen. De Hermitage zeug blinkt niet uit in het aantal levend geboren biggen per worp, al wordt daar wel hard aan gewerkt.

Grootschalige houderij

De gemiddelde bedrijfsgrootte ligt boven de 400 zeugen, de meeste bedrijven zijn gesloten. Enkele grote familiebedrijven houden elk meer dan 5.000 zeugen. De stallen zijn sober uitgevoerd en ondanks de voordelen van een gesloten eiland zijn alle gangbare ziekten aanwezig. De fokkerij doet wel haar uiterste best om gezond te blijven, het sorteert echter weinig effect bij de afnemers.
De Europese eisen rondom welzijn worden iets soepeler overgenomen dan in Nederland, emissiebesparende technieken zijn we niet tegen gekomen.

Subsidie is het inkomen

Naast varkensbedrijven bezochten we ook een rundvee- en schapenbedrijf. Op een huiskavel van 125 hectare werden een paar honderd stieren gemest alsook honderden schapen geweid. Alles tegen lage kosten. Op de voermengwagen na was er de laatste 20 jaar niet meer geïnvesteerd. De veehouder gaf ook ruiterlijk toe dat zijn inkomen bestond uit 60.000 Brusselse euro’s en dat de overige opbrengsten geheel nodig waren om de bedrijfskosten te dekken.

Verkoop van emoties

Ierland is zeer de moeite waard om te bezoeken. Volgens ingewijden is rondtrekken middels bed and breakfast helemaal geweldig. De Ieren staan natuurlijk bekend om hun whisky, uiteraard bezochten wij ook een stokerij. De Ierse keuken is gewoontjes, we zijn niet kieskeurig, maar het was ook geen pochen waard. Emotie verkopen kunnen ze wel goed, deze emotie wordt ook door Albert Heijn goed doorverkocht. De kwalitatieve waarde is echter beslist niet hoger dan van onze producten.

Inspirerende reisgenoten

Uiteraard ontbrak het uitgaansleven niet tijdens onze reis. We zagen typisch Ierse bands in gezellige gelegenheden. Ook in de hoofdstad Dublin met zijn 1 miljoen inwoners sluit de horeca op Temple Bar al om 2 uur ’s nachts. Onze vaste groep, die gewend is dit soort dagen zo’n beetje onafgebroken door te brengen, kreeg de hotelkamers ook ’s nachts te zien.
De grootste inspiratie tijdens deze trips komt altijd van de reisgenoten. Varkenshouders en een kleinere groep uit het bedrijfsleven die open naar elkaar zijn, waardoor je weer boordevol frisse energie thuis komt.

Bekijk ook de foto's

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jacco Keuper

  Persoonlijke aanvallen horen niet thuis op Boerderij.nl (zie ook: regels rond reageren). Daarom is de reactie van Fokker, Borne verwijderd.

 • no-profile-image

  fokker

  Wat een censuur, dus wanneer je kritisch wordt dan wordt je verwijderd, triest.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wees dan ook niet zo laf om zonder naam te reageren!

 • no-profile-image

  fokker

  Had niet uitgemaakt,verwijderd hadden ze hem toch.

Of registreer je om te kunnen reageren.