Varkenshouderij

Achtergrond 175 x bekeken

Dweilen met de kraan open

Afgelopen weekeinde besteedde het Journaal aandacht aan het antibioticagebruik in de Nederlandse intensieve veehouderij.

In vergelijking met de Deense situatie zou in Nederland het gebruik daarvan per kilo vlees vijf maal zoveel zijn. Ik vond dit nogal een geregisseerde uitzending waarbij de Nederlandse intensieve veehouderij in een negatief daglicht werd gesteld. De NOS leent zich daar kennelijk voor.

Duidelijk is natuurlijk dat hoe lager het antibioticagebruik is, des te beter dat is voor zowel het welzijn van het dier en het imago van de diverse vleesproducten. En natuurlijk is dat ook beter voor de portemonnaie van de boer. Maar blijkbaar zijn we heel snel vergeten hoe het komt dat dit gebruik maar zo moeilijk kan dalen.

De oorzaak ligt in de BSE-uitbraken in Europa van de afgelopen jaren. BSE-uitbraken die zich niet hadden voorgedaan als er voldoende toezicht was geweest in Europa op de verwerking van niet- risicovol dierlijk afval. Dit afval moet verwerkt worden onder voldoende hoge druk en bij een temperatuur van 130 graden.

Als dat goed gebeurt dan kan het vrijkomende diermeel op een veilige en efficiente manier gebruikt worden in het veevoeder. Dit gebeurde echter niet goed en de controle daarop faalde. Met als gevolg BSE-uitbraken bij de koeien en mogelijk ook een bij de mens voorkomende variant daarvan, de Ziekte van Creutzfeld Jacob.

En dus werd het gebruik van diermeel in het veevoer verboden. Daarmee werd echter wel het kind met het badwater weggegooid, want het is bekend dat met name jonge varkens, omdat het omnivoren zijn, voor een goede en gezonde ontwikkeling voldoende dierlijke eiwitten moeten opnemen. Die zitten wel in diermeel maar niet in de vervangende plantaardige eiwitten. Het gevolg is dat jonge varkens veel vatbaarder zijn voor diverse ziektes als tien-vijftien jaar geleden, toen het diermeel nog in het voer zat.

Als we het diermeel blijven weren uit het veevoer, dat zal het niet mogelijk zijn het antibioticagebruik drastisch naar beneden te krijgen en blijft het dus dweilen met de kraan open.

Wien van den Brink

Of registreer je om te kunnen reageren.