Varkenshouderij

Achtergrond 15 reacties

Duitse varkensprijs 6 cent omlaag

De Duitse varkensprijzen dalen vandaag met 6 cent naar € 1,50 per kilo geslacht-gewicht. Deze prijsdaling is een forse tegenvaller voor de vleesvarkenshouders. Zij hoopten op een onveranderde varkensprijs. Door het einde van de vakanties gaan varkensnekken en -schouders zeer moeizaam van de hand. Een betere afzet van varkenshammen zou de vermindere afzet van de barbecue-artikelen moeten compenseren. Dat gebeurt totaal niet. Bovendien neemt het aanbod van vleesvarkens toe door het koudere weer. De dieren groeien weer beter. De varkensslachterijen grijpen daardoor hun kans om de varkensprijzen te drukken. Zij verloren afgelopen zomer veel marge door tegenvallende opbrengsten van varkensvlees en een gelijkblijvende varkensprijs. Dat verlies willen zij de komende maanden compenseren. Vleesvarkenshouders kunnen de daling van de varkensprijs niet hebben. Hun verliezen worden daarmee alleen maar groter. De Duitse varkensprijs ligt vandaag 30 cent per kilo lager dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  waar moet dit heen

  uhh gaan wij nog iets ondernemen hier tegen of willen we gewoon graag naar de kloote ?????? minder varkens dan vorig jaar meer consumenten en toch een verschil van 30 cent de kilo ik zeg da snap ik nie.. en ben bang dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.... toen het aanbod weken lang laag was kwam er ook niet elke keer 6 cent bij of heb ik iets gemist.. WIJ VARKENSBOEREN WE GAAN ERAAN EN WEET JE WAAROM OMDAT WE NIKS DOEN HELEMAAL NIKS INCLUSIEF MIJZELF.. BEST ZIELIG.

 • no-profile-image

  voske

  Ik denk niet dat de nederlandse slachterijen zoveel zullen verlagen, want dan zullen er nog veel meer varkens de grens over gaan , want in polen en hongarije is veel vraag naar varkens. Het aanbod is misschien wel iets groter maar nog lang niet genoeg om de haken vol te krijgen. Tevens is een verlaging het begin van de prijsval voor de biggen, waar ook niemand beter van wordt.

 • no-profile-image

  ynit

  -4 denk ik

 • no-profile-image

  Floor

  ik volg de varkensprijzen etc. al dertig jaar. alle boeren zijn altijd boos over de
  prijs. Maar nog nooit in dertig jaar zijn
  de boeren het eens geworden.
  Lever één week is geen varkens af !!!
  Dat is nog nooit geprobeerd.

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Dan heb je zeker de Boerderij van de week niet gelezen. De ene varkensboer is nog wiezer ( lees wijzer, arroganter, dommer, enz,enz ) dan de andere. Verhalen als : De bouwvergunning is alweer de deur uit, of deze : Ik ga ook weer verdubbelen, want volgens de economie is 1maal 1 geen 2, maar 3. ( minstens ). Of deze: Ik ga in Duitsland nieuw bouwen want de kostprijs is daar zeker 30 euro lager? Van de week een gesprek met de Rabo man gehad ( iemand van boven de 50 jaar ), dit verhaal uit de boerderij meegenomen, hij had er maar één woord voor over: zielig volk. En ik zelf zeg: Wat een patsers, bah. Vuilnisman: kunnen deze zakken ook mee?

 • no-profile-image

  jonge

  @floor.....wou dat het zo makkelijk was, een week geen varkens leveren...volgende week dubbel aanbod en nog meer kilo's ook dus dat werkt errug averechts....
  Als een iets kleinere ondernemer uit het varkensland ben ik momenteel wel tevreden met mijn omvang...meer kan niet snappen dat anderen altijd zoveel groter moeten... moet nog zien waar ze straks echte vakmensen vandaan halen...die worden immers nog wel een keer schaars..

 • no-profile-image

  waar moet dit heen

  @waar moet dit heen, brabant ,
  Waarom doen we helemaal niks ?

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Het is een heel simpel verhaal, gewoon minder varkens houden! Dus niet zoals een journalist van de Boerderij zegt: verdubbelen, maar juist halveren! ( of in ieder geval een kwart minder. Dit roep ik al jaren , alleen word je aangekeken alsof je van een andere planeet komt. Wanneer iedereen in Europa een kwart minder varkens gaat houden,dan ben ik er van overtuigt dat we allemaal een best inkomen hebben met veel minder zorg en werk. Bij het systeem zoals we nu kennen gaan we er op tijd van duur allemaal aan! Alleen voor de één duurt het wat langer dan voor de ander. Trouwens boeren die klagen over de slechte varkensprijzen, lees; inkomen, maar hun productie niet verminderen die hebben uiteraard geen recht van spreken.

 • no-profile-image

  john

  in denemarken staan zeer het beste voor, zij leveren nu varkens van max 85 kg geslacht en verkopen nog veel biggen. (85 kg is een economisch optimum) Als de varkens duur worden kunnen ze de eigen varkens snel zwaarder maken en duur verkopen. (die extra gemeste kilo's leveren nu niet genoeg op, maar bij hoge varkensprijzen en lage voerkosten wel. In de andere landen van europa zitten we op 95 kg of zwaarder te leveren! met deze varkensprijzen en voerkosten is dat niet interressant.... Wat er nu moet gebeuren nu de varkensprijzen dalen is vooral versneld leveren om daarna een tekort te creeren. Het overschot aan vlees van die ene week dat er dubbel is geslacht kan goeiekoop europa uit en daarna kunnen we een mooie varkensprijs creeren. Hoe eerder we een tekort creeeren des te eerder schiet de prijs omhoog. En een tekort creeeren kan ook zonder enge ziektes, een warme zomer, of een inseminatie stop. gewoon je verstand gebruiken en die varkens nu licht de deur uit. Als de prijzen goed zijn kunnen de varkens weer zwaarder worden. Oh ja. Als je vleesvarkensplaats vrij komt hoeft er echt niet meteen een nieuwe big in. Wacht tot het moment dat de varkens normaal 95 g zouden wegen en leg dan die big in!. Dan doen we aan productie beperking en zetten we de supermarkten een hak! Zei wachten nu rustig af want er zitten varkens genoeg die 95 kilo worden. Maar als die varkens maar 85 kg worden wat dan? dan hebben ze in een keer 10% minder vlees en zullen ze toch meer moeten gaan betalen. Wij als boer hebben meer in de hand dan we denken we worden alleen voor de gek gehouden en willen er niet aan toe geven dat dat zo is.

 • no-profile-image

  vermeerde

  he John, fijne man ben jij zeg......je zegt nog net niet laat de afdelingen maar een paar weken leegliggen...worden de biggen vanzelf goedkoper.... volgensmij moeten de vleesvarkenshouders samen met de vermeerderaars een oplossing zoeken en niet altijd naar eigen gewin kijken.

 • no-profile-image

  john

  hoi vermeerderaar, ik ben zelf ook vermeerderaar..... Als de vleesvarkenshouder besluit om lichter te gaan leveren moet er niet meteen een dure big op die plek komen te liggen. stel mijn vaste mester die nu een op een met mijn vermeerderingsbedrijf aansluit lichter gaat leveren, de hokken komen eerder leeg en ik heb de biggen niet. dat betekent dus dat de vaste mester extra biggen aan moet kopen elders.. Er komt dus extra vraag naar biggen (wat uiteraard niet verkeerd is) maar ondertussen heeft de mester wel al verloren (in zijn ogen) met het lichter leveren. Daarbij vinden nu alle biggen hun weg. Die biggen moeten alleen geen 95 kg vlees worden maar 85 kg vlees... en dit moeten we volhouden tot de vleesprijzen op een goed niveau zitten daarna maken we de varkens zwaarder. Als de vleesvarkensprijzen beter zijn worden de biggen ook goed betaald.

 • no-profile-image

  Waar moet dit heen

  Leuke opties maar als niet alle boeren mee gaan.... werkt het niet!
  En dat is juist het punt wat ik niet goed kan begrijpen. Waarom leeft iedere boer alleen op zijn eigen erf. Waarom niet gezamelijk sterk?
  Is dit helemaal niet te realiseren?

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Het is heel simpel, gewoon minder opleggen. Allemaal want deze weg leidt tot faillissementen, bedrijven zijn ook niks meer waard. Alle oplossingen zoals bv van Hogenkamp is gerommel in de marge. Het roer moet 180 graden om. De N.V.V is de aangewezen organisatie om hierin het voortouw te nemen, zal dan ook zeker met hun in overleg gaan. Voor de meeste bedrijven is het allang te laat. Dus zeg maar wat je wilt, of langzaam naar de kloten gaan of er voor gaan. De produktie moet radicaal terug, dan worden de biggen 80 euro en de vleesvarkens minimaal 2 euro de kg. dat is wat we willen. Niemand hoeft te investeren dus dat hoor je ook niet vaak. Het gaat om solidariteit om te overleven. De voermensen, handelaren enz, zullen er alles aan doen om dit te gaan tegenwerken, maar het wordt tijd dat de boeren voor hun eigen portomonnee opkomen! De meeste boeren zitten van de herfst weer bij de Rabo om weer meer geld te smeken. Is dat wat we willen, slaaf van de Rabo? Het roer moet radicaal om!!gayy

 • no-profile-image

  vermeerde

  @weet het beter........nvv samen met zlto zul je bedoelen. zlto heeft immers meer macht dan nvv alleen wordt momenteel tegen hen gebruikt.
  Gewoon als aandeelhouder eisen dat VION de gewichtsgrenzen bijsteld....want wat heeft VION er immers bij gewonnen dat de varkens zwaarder en goedkoper zijn, helemaal niks!!!

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Iedere club moet meedoen, zakelijk gezien kan ook niemand weigeren. Die laatste 20-25 % varkens ( grofweg gezien ) verpesten de hele markt, dit geld natuurlijk ook voor de biggenhandel. Ieder hok 2 tot 3 varkens minder,radicaal, bijkomend voordeel is dan ook nog dat je gelijk aan de oppervlakte eisen voldoet. Er zal een pot gemaakt moeten worden om de vermeerderaars financieel het eerste halfjaar te ondersteunen, simpel omdat er eerst een enorm biggenoverschot komt. Dit omdat we solidair met de vermeerderaars moeten zijn.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.