Varkenshouderij

Achtergrond 623 x bekeken 28 reacties

Duijzer: nog geen vijf veehouders in problemen

De problemen die de melkveehouders ondervinden door de lage melkprijs zijn niet te vergelijken met de problemen die glastuinders ondervinden.

Dit zegt Dirk Duijzer, directeur Food en Agri bij Rabobank Nederland. "Ik schat dat er dit jaar nog geen vijf melkveehouders in de financiële problemen zullen raken," zegt hij in een interview met het Financieele Dagblad.

Volgens hem heeft tenminste tweederde van de melkveehouders nog altijd een positief resultaat. Ze investeren dan even niet in melkrobotten, maar hebben als grondbezitters veel onderpand als buffer en hebben ook traditioneel een veel sterker eigen vermogen dan glastuinders, zo stelt Duijzer. Hij maakt zich dan ook weinig zorgen over de zekerheid van de Rabo-kredieten in de melkveehouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Waar zijn we mee bezig? Welke sector wordt het hardst getroffen...wie maakt de grootste ellende mee.
  Door de moderne communicatiemiddelen gaat nieuws veel sneller, en kunnen we van alles op het wereldwijde web ventileren, maar is het niet zo dat eens in de zoveel jaar we een 'crisis' mee moeten maken? En is het niet zo dat hoe dieper de dalen zijn, des te hoger de pieken.
  Daarom nu zorgen dat we blijven ademhalen, zodat we over een jaar nog in leven zijn. Er gloort licht aan de horizon....

 • no-profile-image

  Logisch Nadenken

  5% Eigenvermogen van een totale investering van € 30.000.000,- (beetje glastuinbouwbedrijf) is toch nog altijd meer dan 50 % EV van een melkveebedrijf van € 2.300.000,- (25 ha, 600.000 kg melkquotum). Daarnaast kun je van beide de bakker toch niet betalen. En omdat de glastuinder (en de bank) er toch zo diep inzitten, laat de bank je toch niet vallen

 • no-profile-image

  stille

  Problemen zijn er niet. We eten langzaam ons vermogen op. Daarna, een boer stopt gewoon en verkoopt de boel. Dan is er toch geen probleem behalve het leed.
  Een opvolger zegt "bekijk het maar, voor een appel en een ei wil ik niet 7 dagen werken". en boerderij wordt verkocht. Dan is er ook geen probleem. Dus ik begrijp best dat de bank het probleem niet ziet. Het leed is er wel.

 • no-profile-image

  flip

  Koe boeren hebben niet te klagen ze draaien niet met verlies. veel Glastuinbouwers gaan dit en volgend jaar op de fles. ze hebben tonnen verlies geleden. nu de rabo nog.

 • no-profile-image

  Hans

  Ik heb ook een groot respect voor de glastuinders, een groep top ondernemers, maar ben niet jaloers op hen. Aan de andere kant moet je je als nederlander afvragen of het wel zin heeft om bijv. tomaten te telen in het westland die dan weer verkocht moeten worden in bv. Berlijn
  De zelfde tomaten kun je ook in Marocco telen (ik noem maar wat) met een totaal
  ander kostprijspaatje. Als we dat geld, waar Wilders het over heeft wat een allochtoon kost, nu direct investeren in Marocco, dan hoeft die Maroccaan (of Pool) hier ook niet naar toe te komen om in het westland de tomaten te plukken. Mischien gebeurd het dan dat Marocaanse meisjes tegen hun pa zeggen:" Pa, wanneer gaan we nu is naar Marocco op vakatie"? en dat ze al gniffelend tegen elkaar giegelen:"mischien worden we wel uitgehuwelijkt"!!!! ...Ja, aan een leuke tomatenteler"!!!
  Ik denk dat julie als nederlanders dan meer verdienen dan dat je nu capriolen moet uithalen om de tomatentelers het hoofd boven water te laten houden. vraag het de rozentelers, die komen nu uit Kenia. Deze denkwijze heeft nederland in de gouden eeuw rijk gemaakt en het was deze denkwijze die de amerikanen hadden toen ze met de marshall hulp over de brug kwamen direct na de oorlog

 • no-profile-image

  Hans

  Ja vd Zanden, Dat is eigenlijk precies wat ik bedoel, de melkveehouderij is een zelfde lot beschoren, als je deze globlisatie zo door laat gaan. Er is maar één oplossing en die doet ook pijn, namelijk er niet aan mee doen. Wil je er wel aan mee doen, houd dat in dat je je markt moet openstellen voor de producten uit Argentinie, Brasil, Nieuw Zeeland, en dan weet je het wel!!!. Doe je er niet aan mee, dan houd dat in dat je je export moet afschaffen en alleen dat gene maar produceerd wat je consumptie is, wat in Canada nu dus al gebeurd. In Brasil leven dit soort onderwerpen sterk in de media, is voor julie bijna niet voor te stellen maar 35% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector en dus gaat het iedereen aan. Of Brasil gaat in de toekomst op de Europese markt leveren, of we gaan dat gat opvullen wat ontstaat als europa gaat stoppen met exporteren . En dan mogen ze vinden dat ik iedereen zit af te zijken, maar zo gauw de DOHA ronde van de WTO wordt afgerond zijn de kaarten totaal anders verdeeld dan nu

 • no-profile-image

  Piet slingerland.

  Zo is het Hans! uit Brasil. Of het ene,of het andere.Persoonlijk denk ik dat de EU het zich niet kan veroorloven,hun markt te beschermen.DE glastuinders hebben al heel lang met de vrije markt te maken.De Melkveehouders moeten daar ook mee leren omgaan.Bovendien hebt u terecht opgemerkt dat binnenkort de gesprekken met DOHA /WTO worden afgerond.Daarna weten wij zeker dat de Wereld wijde Concurentiestrijd in de Agrarische sector zal losbarsten!

 • no-profile-image

  Hans

  Jan da's geen licht, maar de kaars van de heilige Petrus.

 • no-profile-image

  Hans

  klopt Piet, melkveehouders zijn in vergelijking met de rest van agrarisch nederland straal verwend met hun subsidies. maar subsidies geven luie boeren die bij de eerst de beste tegenslag al schreeuwen voordat de zweep nog maar is opgepakt!

 • no-profile-image

  Hans

  Nou Klaas, dat moet je dan tegen Albert Hein zeggen, De beste kwaliteit vlees kopen ze vanuit Brasil

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Prachtige kerel die Duijzer. Als ex LTO directeur roept ie (vrij vertaald) dat de melkveehouders geen financiële problemen hebben zolang ze nog vermogen bezitten. Zijn baas bij de Rabo vindt echter een rendement van meer dan 8% over het eigen vermogen nog niet goed genoeg en gaat klagen over (gesubsidieerde) concurrentie van andere banken.
  Gek dat een andere pet ook een andere interpretatie van het woord rendement geeft. Wat geld kan doen hè.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Hans , zet bij veel uitspraken van jou een vraagteken maar denk dat je wel een punt scoort met de stelling dat de glastuinbouw niet mee kan concureren met andere landen waar het klimaat een stuk gunstiger is maar is het niet zo dat ook de melkveehouderij gewoon niet mee kan met de rest van de wereld en dat deze vroeg of laat daar aan ten onder gaat

 • no-profile-image

  kip

  van een jaartje iets minder verdienen gaat niemand failliet ,dus ophouden met huilen!!

 • no-profile-image

  Jan de Haan

  zeg hans, je bent toch geen neef van mij ? toch ?????
  Maar je hebt wel (voor een deel natuurlijk) gelijk.
  Boa tarde.

 • no-profile-image

  Economist

  De uitspraak van de brave man is een bewijs dat je niet hyper begaafd hoeft te zijn om directeur in de bank aan het werk te kunnen. Je moet enkel een net pak en een das willen dragen en zeer hebberig zijn. En je mag zelfs je klanten in het gezicht lachen. Blijkbaar komen ze toch terug om met die bank zaken te doen.
  Wat die man hier zonder nadenken verteld (een pak en een das maken je echt niet slimmer dan een boer) is enkel zelf beklag. De tuinders, daar gaan ze geld aan verliezen omdat ze door stom bankieren er veel te diep in zitten. En dat doet hun pijn. De melkveehouders, daar liggen zij helemaal nog niet van wakker. Daar is nog genoeg om te graaien. Daar kunnen ze nog een paar jaar rotzooien, zijn eigendommen afnemen enz. alvorens dat ze er als bank 1 Euro aan verliezen. Dat die boer een gezin en kinderen heeft? Als je de marmeren torens bezoekt van de hoofdkwartieren van de banken, dan zal je beseffen dat daar mensen leven en werken die daar geen oog voor hebben.
  Een bank is een keiharde business. Eerst oompje en dan oompjes kinderen.....

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Beste Boerin. Ik begrijp jou reactie wel maar er is een probleem......waar moet je dan naar toe ? De staatsbanken ?
  Ik hoop dat jij nog wat te kiezen hebt....Op het moment zijn heel veel glastuinbouwers op het punt dat zij helemaal niets meer te kiezen hebben.......

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het is waar!!!,wat meneer Duiyzer zegt.De melkveehouders zijn snel in paniek.Dat komt waarschijnlijk omdat zij altijd dikke winst gemaakt hebben!!!

 • no-profile-image

  gezonde sector met scheurtjes

  Als er in de verte een brand woedt kun je toch beter meteen de brandweer bellen dan;dan te zeggen het is het huis van de buurman en dat van mij brandt nog niet.

 • no-profile-image

  bergop

  De problemen die de melkveehouders ondervinden zijn niet te vergelijken als melkveehouders onderelkaar en al zeker niet met een andere sector, denk hierbij aan financieringen, rechtsvormen van een bedrijf en o.a. eigen vermogen. Maar bedenk wel dat het gros van de melkveehouders bij een bedrijfsfaillietsement ook privé failliet gaan.

 • no-profile-image

  paulus

  Duizer ,
  je hebt 100% gelijk onderneem beste veehouder laagproductieve opruimen , en ruimen ruimen eventueel verhuur je nog melk aan collega voor hoge prijs en je zult zien diat je goed uit de strijdt komt. Je moet natuurlijk niet meer opruimen als je in 1 jaar kunt overzien

 • no-profile-image

  boerin

  en een pachtbedrijf dan?

 • no-profile-image

  mark

  Dat die glastuinders het zo slecht gaat kan ik me ook niet voorstellen... De grote tuinders hebben immers maar een eigen vermogen van 5 % (de rest van bv. rabo 95%)dus wat hebben ze te verliezen, en daarnaast waren ze toch energie leverancier of waren ze toch tuinder....?

 • no-profile-image

  Thijs

  Je kunt geen appels met peren verglijken! Ieder onderneming is anders en voelt het andes. Maar steun elkaar in de moeilijke tijden. Het is zeer ernstig dat in deze moeilijke tijd zich veel vergrijpen aan de voedselproducent. Er was en is en wordt nog veel gegraait door veel kopstukken. Dit ten koste van de hardwerkende ondernemer. Als de consument nog bijna net zoveel betaald in de winkel en de producent ontvangt veel minder in verhouding, dan wordt er fors gestolen van de producent! Probeer hier alles op alles te zetten dat dit aan gepakt wordt!!!! Maar verlaag u niet om tegen elkaar af te zetten! Duiyzer, dit is van u laag!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De Glastuinders zijn een kleine groep Keihard werkende mensen,c.q.Ondernemers ,die niet bang zijn risico"s te nemen. Maar de bittere pillen die zij nu moeten slikken,zijn erg bitter!!! Daarom hoop van harte dat meneer Duijzer en zijn Rabobank,mild en begripvol,de ernstige problemen oplossen.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Leuk dat de glastuinbouw erbij gehaald wordt.Terecht..........maar wat gaan we er aan doen??? Alleen maar constateren ?....Ik denk niet dat er een sector in de land en tuinbouw is die er zo van langs krijgt als de glastuinbouw. En het einde is nog lang niet inzicht...

 • no-profile-image

  Hans

  Kani Baal, ik vind niet, dat je met alle geweld moet proberen, een sector te redden, maar de boeren wel, tenminste de ondernemers. Stel je nou eens voor dat we in de jaren 50 in Nederland met dikke subsidie een sinasappelsector overeind hadden getrokken. kassen bouwen, verwarming d'r in en maar sinasappels produceren. Je voelt op je blote klompen wel aan dat het uiteindelijk geen zin zou hebben. Spanje Italië Israel Brasil zouden zo'n sector zo weg concureren. Eigenlijk gebeurt vandaagde dag iets dergelijks in de glastuinbouw. Voor de tuinders die er mee te maken hebben is het erg zuur en is de boodschap, kijk op wat voor manier je er uit kunt stappen, als dat nog kan, en ga, of je beroep veranderen of het ergens anders uitoefenen waar je wel concurerend bent. Maar de sector op zich is eigenlijk niets anders dan een soort Land en Tuinders Organisatie zonder werk, die toch al niets deden.

 • no-profile-image

  klaas

  Hans, Brasil, ik vraag mij af ben je vroeger gepest door een boer? Wat mankeert jou, je zo af te reageren tegen de melkveehouders?
  Ik ben geen boer, maar ik zou niet graag willen dat alle boeren uit Nederland vertrekken, om ons voedsel elders te produceren! Ik ben blij dat er boeren in Nederland willen blijven, nu weet ik tenminste dan mij eten van redelijk goede kwaliteit is. Dat er niet mee aan gerotzooit is, om het maar zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren!

  Voedsel producenten zijn niet te vergelijken met industriele fabrikanten, welke gemakkelijker de productie kunnen overhevelen naar goedkopere landen, waar het milieu en de kwaliteit van mindere waarde is.

 • no-profile-image

  wim

  Een boer met grond, kan dit te grabbel gooien aan de bank, en houd dan wijsselijk zijn mond hoe hij de broek ophoud met de melkcrises.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.