Varkenshouderij

Achtergrond 196 x bekeken 10 reacties

DPP-biggenprijs min 3 euro

De DPP-biggenprijs daalt deze week met 3 euro naar 27 euro per stuk. De forse prijsverlaging is een gevolg van de daling van de varkensprijzen met 5 cent per kilo. Vleesvarkenshouders kijken even met wat minder verttrouwen naar de toekomnst toe door de tegenvallende varkensprijzen. De termijnmarktnoteringen voor vleesvarkens in Frankfurt bieden voor de komende maanden ook weinig hoop op een verbetering van de varkensprijzen. Bovendien komen de nu opgelegde biggen in januari volgend jaar op de markt als vleesvarken. Dan zijn de vleesvarkewnsprijzen meestal niet best. Door de prijsverlaging krijgen vermeerderaars de kostprijs voor hun biggen bij lange na niet meer. Zij zullen dus ook op de kosten en uitgaven moeten letten. De DPP_biggenprijs ligt deze week € 7,50 per stuk lager dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  "vleesvarkenshouder kijken even met wat minder vertrouwen". Zeg gerust met geen vertrouwen. Alle seinen staan op rood:
  * wanneer de werkloosheid onder de europese consument gaat oplopen, zal dit zeker invloed hebben op de consumptie van varkensvlees. De duurdere onderdelen zullen minder verkocht worden zodat de vierkantverwaarding van het varken onder druk komt.
  * Verder kan ook de mexicaansegriep ons flink gaan plagen; wanneer een consument ziek is zal hij zeker minder consumeren, dus wanneer er 10% meer en ernstigere griepgevallen zijn dan normaal zal dit ook negatief uitpakken.

  We kunnen de kop in het zand steken , maar dit is wel realiteit.
  Er moet nog minimaal euro 10.-- vd biggen af ( sorry vermeerderaars) willen wij uit de kosten komen

 • no-profile-image

  boer

  Sorry dat ik het zeg, maar ik vind dit een ongelofelijk jammerverhaal. Ten eerste omdat op dit moment alle negatieve zaken weer uit de kast worden getrokken. Dat mexicaanse griepverhaal lijkt mij zwaar overtrokken. Die griep valt namelijk reuze mee en het aantal mensen met griep idem dito. Ten tweede betaald de fokker op dit moment de prijs en de mester in mindere mate. De redeniering van minder consumptie bij hogere werkloosheid kan ik me enigszins in vinden. Maar pas op voor teveel negativisme. Het wordt alleen maar tegen ons gebruikt om de prijs nog meer te drukken.

 • no-profile-image

  fokvarken

  hoe zo 10.00euro er af om uit de kosten te komen 92 x 1.36 =125.00 euro min 55.00 voer =70.00 euro big 40.00 euro is 30.00 maal 3 ronders =90.00 voor rente water ga maar door

 • no-profile-image

  mester3

  Aan fokvarken: Wie zegt dat de prijs in Jan-Feb 1.36 zal zijn. Verder moet je ongeveer 25 euro rekenen voor alle andere kosten behalve voer en big. Dus kans is groot dat je weer voor niks loopt. Daarnaast moet er in 2009, zeker bij de meeste bedrijven ,zeker 5 euro per afgeleverd varken bijgelegd worden. Een rampjaar dus.

 • no-profile-image

  mestertje

  aan fokvarken
  uhm en je vergeet ook te tellen de afschrijving van een mercedes dus wel alles tellen aub

 • no-profile-image

  jan

  De sterk onder druk staande verkoopprijzen van vlees en vleesproducten trekt de vleesvarkenprijs onderuit. Men hoopt dat de bodem bereikt is maar deskundigen zijn daar nog niet van overtuigd.Vanuit Duitsland beginnen de eerste hoopgevende geluiden de kop op te steken en hopen de producenten dat de markt a.s. vrijdag onveranderd kan blijven. Het aanbod is groot maar niet te groot zodat de varkensmarkt iets vlotter verloopt dan de week ervoor. Vooral de levende export naar Polen vanuit Duitsland loopt naar behoren. Dit geeft wat lucht. Op de biggenmarkt is het dringen om de zeer beperkt aanwezige oplegruimte. Binnen vaste koppelingen ontstond reeds prijs/toeslag druk omdat de vleesvarkenshouder nog steeds met rood schrijft. In het vrije marktcircuit waar toch momenteel een fors deel van de biggen verhandeld wordt staat mede vanwege het gevecht om de lege plaatsen in binnen en buitenland de prijs nog meer onder druk. Nederlandse vermeerderaars missen vanwege hun ongekend hoge productie elke mogelijkheid om met afzet te schuiven. Dit maakt bedrijven niet alleen zeer kwetsbaar maar leidt ook tot “paniekverkopen” om plaats te maken in de stallen. Per saldo moet daarom de notering flink naar beneden worden bijgesteld en staan daarnaast in veel gevallen toeslagen onder druk. Het zal van perspectief voor de vleesvarkenhouder afhangen of er meer biggen worden opgelegd (er ligt internationaal één en ander leeg). Daarnaast zal het niveau van de varkensprijs op korte termijn ook zeker de komende weken het verloop van de biggenprijs bepalen

 • no-profile-image

  boertje

  Biggen mogen niet meer kosten dan 25 euro netto in het hok. De hoge kunstmatige biggenprijzen van dit jaar heeft de mesters een rampjaar bezorgt.

 • no-profile-image

  De Weerd

  Zo is het maar net. Het is puur politiek geweest om dit jaar de biggenprijzen zo hoog te houden. De markt is er geen moment naar geweest. Dit moest natuurlijk na 2 slechte jaren bij de fokkers.

 • no-profile-image

  john

  hallo knor deurne, er moet nog zeker 5 kg van de geslachte gewichten af willen jullie uit de kosten komen..... wat wij nu met de vermeerdering kunnen bereiken komt pas over 9 maanden of later tot uiting (dan pas komen onze acties zoals stoppen of minder dekken tot uiting in een betere vleesprijs) willen jullie daar 9 maanden op wachten of nemen jullie al eerder acties? breng dus die knorren nu lichter naar het slachthuis en leg een week of twee geen biggen op. Binnen afzienbare tijd is er dan een tekort en vlees en komen de slachterijen bedelen om varkens, de prijzen stijgen en er kan weer gewoon betaald worden voor big.

  Vermeerderaar brabant.

 • no-profile-image

  knor

  Beste John,
  Bij een hoge biggenprijs is het voor een mester vrijwel nooit interessant om licht te leveren. Licht leveren betekent meer rondes/jaar en dus meer biggen kopen.
  Big 25kg = euro 45.-- : 25 kg = euro 1.80/kg. vleesvarken bij 110 kg met een v.c van 3.0 = 3 kg * afmestvoer € 20.-/100kg = € 0.60/kg. Licht leveren is dus alleen interessant bij goedkope biggen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.