Varkenshouderij

Achtergrond 15 reacties

DPP-biggenprijs 3 euro lager

Verkopers van varkensvlees en -vleesproducten waren enthousiast over een iets groeiende vraag maar nog steeds tegen licht dalende prijzen. Toch is het volume aan de aanbodkant nog steeds er groot. Deze week dus opnieuw aanleiding tot verlaging van de inkoopprijzen met 4 cent per kilo. Er zijn diverse signalen dat er nu voorlopig stabilisatie verwacht kan worden. Maar wel op een niveau 10% lager dan enkele weken geleden. De Teleporc-prijs daalde vandaag nog wel met 5 cent naar € 1,45 per kilo, maar dat is meer een correctie op de prijs van vorige week.
Door de daling van de varkensprijzen is de stemming op de biggenmarkt zeer negatief. DE DPP-biggenprijs daalt dan ook met 3 euro naar 24 euro per stuk. De aanbiedende vermeerderaars zijn uiteraard teleurgesteld over de forse daling van de prijs in enkele weken. Maar ook kopers worden nog niet optimistisch. Ze zien ondanks de gedaalde prijs nog niet direct licht aan de horizon qua rendement. Ondanks diverse positieve prognoses zakken de vleesvarkensprijzen immers verder weg en de termijnmarkt signalen zijn niet erg rooskleurig. Het lage volume dat daar daadwerkelijk verhandeld wordt moeten we wel in acht houden om de waarde van deze signalen in te kunnen schatten. Er staan in binnen en buitenland aantoonbaar flink wat stallen leeg. Daarnaast vragen sommige markten (Polen, Roemenië) om zeer zware biggen die er in de gevraagde volumes nauwelijks zijn. Men wil aldaar nog voor de kerst de dieren slachtrijp af kunnen leveren. Dit vanwege markt en ondersteuningsredenen. Hopenlijk stabiliseert de varkensmarkt en komt er ook een einde aan de vrije val van de biggen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Er was enig enthousiasme van verkopers van vlees en vleesproducten over een iets groeiende vraag maar nog steeds tegen licht dalende prijzen. Toch is het volume aan de aanbodkant nog steeds erg groot. Deze week dus opnieuw aanleiding tot verlaging van de inkoopprijzen. Er zijn diverse signalen dat er nu voorlopig stabilisatie verwacht kan worden. Maar wel op een niveau 10% lager dan enkele weken geleden! Op de biggenmarkt is de stemming zeer negatief. De aanbiedende vermeerderaars zijn uiteraard teleurgesteld over de forse daling van de prijs in enkele weken. Maar ook (potentiële) kopers worden nog niet optimistisch. Ze zien ondanks de gedaalde prijs nog niet direct licht aan de horizon qua rendement. Ondanks diverse positieve prognoses zakken de vleesvarkensprijzen immers verder weg en de termijnmarkt signalen zijn niet erg rooskleurig. Het lage volume dat daar daadwerkelijk verhandeld wordt moeten we wel in acht houden om de waarde van deze signalen in te kunnen schatten. Er staan in binnen en buitenland aantoonbaar flink wat stallen leeg. Daarnaast vragen sommige markten (Polen, Roemenië) om zeer zware biggen die er in de gevraagde volumes nauwelijks zijn. Men wil aldaar nog voor de kerst de dieren slachtrijp af kunnen leveren. Dit vanwege markt en ondersteuningsredenen. Hopelijk stabiliseert de varkensmarkt en komt er ook een einde aan de vrije val van de biggen

 • no-profile-image

  jan

  Beste derk klein kranenberg, stukjes overtypen kunnen wij ook wel, met een regeltje ertussen over teleporc, jou analyse, makkelijk werken en handje ophouden. Wij verwachten een doordachte en overal geinformeerde marktanalyse door een onafhankelijk persoon, tenzij u bovenstaande analyse zelf ook heeft geschreven neem ik mijn woorden terug.

 • no-profile-image

  Gerard De Boer

  In de varkenssector bestaat er al enige tijd slechts 1 analyse :
  Mestvarkensprijs verlofperiode 2010 : 0.5 euro
  Biggenprijs opzelfde moment 10-15 euro !
  En stop toch eens met dromen dat het ooit beter word !
  AH - Delhaize -Cora -Auchan- aldi -lidl -tesco-colruit - metro makro - Rewe ...maken de varkensprijs in Europa niet vraag en aanbod.
  En daar komt in jaren geen verandering meer in .

 • no-profile-image

  boertje

  Wat een vehaal Lever iedere week volle wagen varkens tegen steeds minder geld en ze gaan toch groot aan bod of klein ik zie steeds geen verhaal in krant of internet vlees door gedraait wegens geen afzet DUS HET WORD TOCH GEKONSUMEERD waar blijf dat geld dan toch het vlees is echt niet 0.30c goed koper in de winkel ... Dus alles gewoon handel die door super markt word uitgebuid boer -3% slachterij 5% winkel retail +22% marge PRIJS IS GEWOON NIET WILLEN BETALEN

 • no-profile-image

  Gerard De Boer

  Het ABS in Belgie heeft Makro in het oog die rundsvlees dumpt in zijn laatste folder.
  Deze groepering heeft blijkbaar eindelijk ontdekt dat vlees een lokvogel word als het in de super komt .
  Dus voor iedere dumping gewoon de supermarkt gaan afbreken zou ik zeggen.
  lijkt mij nog de enige oplossing met ballen eraan !


 • no-profile-image

  john

  dumpen is goed, laat iedereen maar weer vlees kopen dat is goed voor de vraag en onze prijs!

 • no-profile-image

  Gerard De Boer

  Aangezien al sinds enige dag - maand -jaar , warenhuis(prijs)dumpem heeft geleid tot lage afzetprijs vl v , nog lagere koopkracht en nog meer prijsmacht bij de warenhuizen kunnen we bij deze enkel en alleen maar vaststellen dat John Brabant de prijs laag wil houden on zo te dromen als enige over te blijven en het spek in zijn Rabo bankkluis te kunnen leggen !!!!!!
  Een ilusie van een desilusie!!!!!

 • no-profile-image

  john

  ik wil niet graag alleen overblijven, ik wil gewoon met 300 zeugen en wat vleesvarkens boer kunnen blijven. Geen megainvesteringen, geen hoege arbeidsdruk lekker boeren is wat ik wil. helaas zitten we hier met overproductie en hebben momenteel te veel vlees aan de varkens zitten om een goede prijs te gaan beuren. onze prijs kan alleen beter worden door een hogere comsumptie of een kleiner aanbod... en dat is wat wij moeten verwezenlijken.

 • no-profile-image

  ikke

  Het punt is, dat als de consument eenmaal gewend is geraakt aan de lage prijzen van de supermarkt, zetten de supermarkten de prijs dan nog wel zo snel omhoog bij een lager aanbod. Andere supermarkten hebben nu eenmaal ook het vlees als lokker.

 • no-profile-image

  Ad

  Volgende week brengen Agrarisch dagblad en Boerderij samen een extra dik nummer uit over de slechte prijzen in de varkenssector.Net als vorige week voor de noodlijdende melkboeren.

 • no-profile-image

  john

  Ik heb pas enkele varkens voor een huisslachting verkocht. Als een varken gemiddeld 4 euro de kg echt vlees opbrengt blijgt er nog 1,80 per kg gelsacht gewicht over! Hierbij heb ik 50 euro geteldvoor de verkoop van het varken. Zelfs de gehakt prijs ligt hoger! Ons vlees terugkopen bij de slachterij en zelf verkopen is onze redding. Steek die miljoenen voor uitbreiding maar in winkels op b locaties en verkoop het vlees daar lekker zelf. Een deel van die 20% winstmarge komt dan weer bij de boer. Ik weet zeker dat er meer partijen mee willen doen met een eigen versmarkt keten.

 • no-profile-image

  computer uit

  Nou John wat houdt je tegen. Zet de monoloog op de internetfora stop en ga actief aan de slag. met € 1,80 per kilo extra ben jij binnenkort een rijk man.

 • no-profile-image

  jan

  Precies Ad, een extra editie Boerderij over de slechte verdiensten in de varkenshouderij.
  En For Farmers zet volgende week Crisis Varkensbrok in de markt!!!
  Met collega's heb ik de eerste voorbereidingen getroffen om enkele tanks varkensmest demostratief uit te rijden op een weiland in de buurt van Winterswijk.
  En mischien gaan we nog wel naar het Malieveld!!


 • no-profile-image

  Heinrich

  @ John,

  Je ideeën zijn goed, maar volgens mij doe je helemaal niets buiten reageren op fora om. Ga eens actief met de organisaties praten zodat we ook een wat in de pers lezen van jou goede ideeën!!
  Aan mensen van jou hebben we overigens geen gebrek, wel aan mensen die de kar daadwerkelijk willen trekken of ze nu bij een vakbond of bij de Lto zitten maakt mij niet zoveel uit.

 • no-profile-image

  jan

  Er was enig enthousiasme van verkopers van vlees en vleesproducten over een iets groeiende vraag maar nog steeds tegen licht dalende prijzen. Toch is het volume aan de aanbodkant nog steeds erg groot. Deze week dus opnieuw aanleiding tot verlaging van de inkoopprijzen. Er zijn diverse signalen dat er nu voorlopig stabilisatie verwacht kan worden. Maar wel op een niveau 10% lager dan enkele weken geleden! Op de biggenmarkt is de stemming zeer negatief. De aanbiedende vermeerderaars zijn uiteraard teleurgesteld over de forse daling van de prijs in enkele weken. Maar ook (potentiële) kopers worden nog niet optimistisch. Ze zien ondanks de gedaalde prijs nog niet direct licht aan de horizon qua rendement. Ondanks diverse positieve prognoses zakken de vleesvarkensprijzen immers verder weg en de termijnmarkt signalen zijn niet erg rooskleurig. Het lage volume dat daar daadwerkelijk verhandeld wordt moeten we wel in acht houden om de waarde van deze signalen in te kunnen schatten. Er staan in binnen en buitenland aantoonbaar flink wat stallen leeg. Daarnaast vragen sommige markten (Polen, Roemenië) om zeer zware biggen die er in de gevraagde volumes nauwelijks zijn. Men wil aldaar nog voor de kerst de dieren slachtrijp af kunnen leveren. Dit vanwege markt en ondersteuningsredenen. Hopelijk stabiliseert de varkensmarkt en komt er ook een einde aan de vrije val van de biggen

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.