Varkenshouderij

Achtergrond

Boer zit te dutten

Natte bijproducten of mengvoer voeren? Adviseurs zijn niet eensgezind in hun advies. Dat kost de boer altijd geld.

Het aanbod natte bijproducten is een stuk groter dan een jaar geleden. Het gevolg is dat de prijzen zakten en veel bijproducten weer goed ‘rekenen’ in het varkensrantsoen. De wereld ziet er echt anders uit dan een jaar terug. Volgens leveranciers van bijproducten zijn veel varkenshouders onvoldoende op de hoogte van de kentering op de brijvoermarkt. De adviseur van de voerfabrikant wijst de boer onvoldoende op het voordeel om mengvoer te vervangen door enkelvoudige producten. Dat is de mening van de ‘jongens’ in de bijproductenhandel.
De prijs van bijproducten is momenteel dusdanig gunstig dat een boer met een brijvoerinstallatie zichzelf tekort doet als hij niet minimaal 60 procent mengvoer vervangt door enkelvoudige voeders. Dat menen in ieder geval de handelaren in bijproducten.

Eerlijk advies

In een reactie geven mengvoerfabrikanten aan dat een eerlijk advies het langst duurt. Met andere woorden: als we onze klanten onwetend houden, stappen die op termijn op. De mengvoerfabrikanten herkennen zich in ieder gaval niet in de kritiek uit het kamp van de handelaren in bijproducten. Als bijproducten voordeliger zijn, gaan wij een boer geen mengvoer aansmeren om de eigen omzet in de benen te houden, zeggen zij.

Slecht voor de boer

Zowel de vertegenwoordiger van de mengvoerfabrikant als de verkoper van bijproducten zouden als doel moeten hebben dat een boer tegen de laagst mogelijke prijs voert. Allebei zitten ze bij de boer aan tafel. Het blijkt dat commerciële belangen ook een rol spelen in het advies. Anders zaten de adviseurs wel op één lijn. De boer wordt er niet beter van. Die moet opkomen voor zijn eigen belang en de adviseur scherp houden. Net als die eigenaar van dat transportbedrijf doet: van de 100 trucks zijn er altijd 98 DAF, maar er rijden ook nog twee Volvo’s. Dat houdt de boel wakker.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.