Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Wie ken je en wat heb je te makken?

Corruptie tiert hier in Kirgizstan welig. Het is als een stoelendans: wie koopt de invloedrijke posities en hoe snel verdient die zijn investering terug?

Ik was vroeger als kind altijd dol op stoelendans bij verjaardagspartijtjes. Dat was een spelletje waar ik goed in was. Ik was namelijk groot en sterk voor mijn leeftijd, dus wist ik altijd wel een stoel te veroveren. Van de meeste andere spelletjes bakte ik niet veel.
Hier in Centraal Azië kennen ze ook een soort stoelendans. Die wordt echter niet op verjaardagen gespeeld, maar meestal na verkiezingen: wie lukt het op de verschillende ministeriële en ambtelijke stoelen te kruipen? In dit geval is het niet zo zeer of je groot en sterk bent, maar wie je kent en hoeveel je kunt ophoesten. Want veel posities, zo niet alle, zijn in principe te koop.

Doorschuiven maar!

Het is me na vijf jaar betrokkenheid met de veterinaire dienst in Kirgizstan allang duidelijk dat je geen ervaren veterinair hoeft te zijn om hoofd van de veterinaire dienst te worden. Net als bij zoveel posities hier heeft die functie een prijskaartje. Wie de juiste mensen kent en daar zijn “afdracht” doet, lijkt de positie te krijgen. Dan moet de winnaar natuurlijk zien dat geld terug te verdienen en het liefst nog wat winst te maken voor de muziek weer begint te spelen en iedereen weer moet rondlopen. Ondertussen moet degene aan wie je de afdracht hebt gedaan, je beschermen: dat noemen ze hier je “dak”.

Zo zie je hier overal mensen door het systeem schuiven: hoofd van een instituut, viceminister, provinciaal gouverneur, hoofd van een dienst in een tijdsbestek van een paar jaar is geen uitzondering. Iedereen hier weet hoe dat werkt en haalt zijn schouders erover op, inclusief de donoren. De mensen zeggen “wat kan ik eraan doen?”, de donoren zeggen “ het is hun land en hun beslissing”. Het blijft een dilemma, dat zogenoemde local ownership.

Over de pikorde en de voedselketen

Wijze lessen uit Wageningen komen opeens naar boven. Over de pikorde bij kippen, en ook over de voedselketens waar kleine visjes veel plankton eten, die op hun beurt gegeten worden door grote vissen, die weer door nog grotere vissen gegeten worden, om uiteindelijk bij de mens op het bord te belanden.

Ik geloof dat corruptie veroorzaakt wordt door een combinatie van deze twee wijze lessen: wie bovenin de pikorde staat in deze contreien heeft vreselijk veel moeten afdragen om daar te mogen staan. Om de honger te stillen (het gat weer te vullen) moet hij aan het eten slaan. Dat doet hij bij de wat grotere vissen onder hem, die op hun beurt weer van de wat kleinere vissen eten, die zich vervolgens weer volvreten met plankton.

En zie daar: nu snap ik opeens waarom de verkeerspolitie hier altijd overgewicht heeft. En ook waarom die niet meer rondrijdt in een dienst-Lada, maar in de privé tweedehands Mercedes of BMW aan de kant van de weg staat met het radarapparaat.
Ook snap ik waarom er een zwarte Lexus met getinte ramen op de gereserveerde parkeerplaats bij het ministerie staat en je meestal de grote mannen niet eens kunt zien: die vliegen er opuit!
En wie staat er nu helemaal bovenaan de pikorde? Helaas, dat kan een garnaal in het systeem, die ik slechts ben, niet zo goed bekijken en die zal mij ook wel over het hoofd zien. Blijven zwemmen!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Anton om je gemoederen wat gerust te stellen het gebeurt hier in canada en de usa precies het zelfde(en waarschijnlijk ook in heel west europa) alleen het is veel beter verstopt maar als je hier wat langer rond loopt en wat meer achter de schermen kan kijken dan zie je na de verkiezingen ook dat er nogal wat mensen bedankt moeten worden met betere banen en bedrijven die de partijkas goed gespekt hebben ook opdrachten krijgen die zeer goed voor de portmonnai zijn maar soms kant nog wal raken Zo af en toe komt er wat aan het licht doordat een af andere suffert het een beetje te opvallend doet en moet dan met veel poe ha voor de bijl
  Net als het aantal bedrijven dat eigenlijk door de criminaliteit gefinancierd wordt
  nou dat wil je gewoon niet weten
  Anton het beste lijkt me gewoon ons werk doen en maar net doen of je neus bloeit anders raken we veel te veel gefrustreerd
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Ja Anton en Ed. Alle oud Ruslanden doen exact het zelfde. 10 tot 50.000 betalen om bij douane te mogen werken.Half mijn leven in NL gewoond te hebben en andere helft bijna hier. kijk je heel anders tegen het nieuws aan wat ik lees uit Europa en denk ook vaak van er zit veel meer achter die ontslagen top mannen en woekeringen die je leest dan wat ze schrijven.Hier doen ze het inderdaad open. je weet waar je aan toe bent. doe je mee of niet maakt een verschil van 1 jaar op vergunning wachten of 1 uur.Bij de overheid alleen al.Geld van subsidie vaak zeggen ze is op. In eigen zak beland. Politie inderdaad staat in dikke auto snelheids controle te doen.op die manier betaald ie de auto terug. en na 5 uur een vaststaand bedrag betalen aan zijn commandant voor huur snelheids meter.
  En ga zo maar door.maar houdt wel het leven er in hier.In Europa ja is het verborgen en lijkt alles nog zo netjes.Zien over paar jaar wel wat er gebeurde vandaag in het krantje
  Bert

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Anton.Lijkt er op dat je gelijk krijgt met je voorspelling dat de kies uitslag wel een heel anders zou kunnen zijn dan de Amerikaan wil.Nu ik net zie dat Afghanistan weer voor 2e keer naar stem-bom bus moet.
  Benieuwd hoe dat af loopt maar lijkt wel (eerlijk) als ze voor 2e keer moeten gaan.
  Groeten.Bert en verstop je in verkiezing tijd tussen de hooi ballen.
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  Anton

  Ed: daarom blijft deze garnaal gewoon doorzwemmen en hoopt niet opgehapt te worden. Maar het steekt soms wel eens om de goeien aan de kant te zien staan en de stoethaspels op de stoeltjes. Met jouw commentaar moeten we dan maar zeggen dat dit "normaal" is of....is dat toch resultaat van normvervaging? Wij krijgen in Nederland dan een parlementaire onderzoekscommissie en dan weet iedereen toch weer even dat het toch echt niet als normaal beschouwd moet worden. Bert: die verkiezingen gaat Karzai winnen, want dat komt iedereen het minst slecht uit. Hij kruipt rustig over de 50%, hoe zullen we maar niet vragen.

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Bert en Ed, jullie zijn te negatief over Europa en volgens mij ook over Amerika. Ik heb nog nooit hier ergens smeergeld voor betaald, rijk ben ik ook niet geworden maar ik heb toch wel altijd mijn zaakjes goed kunnen regelen. En je weet dat dat in Oost-Europa (en Afrika) bijna altijd en in Zuid-Amerika vaak wel "gesmeerd" moet worden. Waar ik mee zeggen wil dat er echt wel verschil is, wat betekent dat er ook verbetering mogelijk is. Maar ja, als Anton, al is ie dan 2 meter lang en bijna net zo breed, het alleen tegen een heel land, of meerdere landen zelfs op moet nemen word het toch moeilijk, zo niet onmogelijk.
  En waar kies je dan voor, pricipeel blijven en niks bereiken of meedoen en dan toch iets proberen te bereiken. Erg moeilijk omdat je weet dat corruptie de hele zaak verziekt en vooruitgang tegenhoud. Nee, Ed en Bert, jullie moeten misschien meedoen maar keur het nooit goed. Groet, Willem.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.